Hvedeprisen rammer samme højdepunkter som i 2008, da krigen mellem Rusland og Ukraine forstyrrer forsyningen

Af:
op Mar 2, 2022
Listen
  • Tidligere på onsdag steg hvedeprisen til den højeste pris siden 2008 ved at stige med mere end $10 pr. skæppe.
  • Rusland og Ukraine tegner sig for over 25% af den globale produktion.
  • I et allerede stramt marked truer krigen mellem Rusland og Ukraine en stigning i globale fødevarepriser.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Hvedeprisen er steget til det højeste punkt siden 2008; hvede handler lige nu til over $10 pr. skæppe. Den prisstigning, der er blevet registreret i løbet af den seneste måned er intensiveret i takt med at Ruslands angreb på Ukraine påvirker forsyningerne. Situationen vækker stigende bekymring over stigningen i fødevarepriserne, fødevareusikkerhed såvel som en inflationsstigning.

wheat price
  • Save
wheat price

Rusland-Ukraine krisen

Copy link to section

Rusland og Ukraine tegner sig for over en fjerdedel af den globale hvedeeksport. Den igangværende krise har således potentiale til at ændre den delikate balance mellem udbud og efterspørgsel. Navnlig har krigen og de efterfølgende sanktioner fra Vesten rystet kornmarkederne.

Importører tøver med at drive forretning i regionen og betale de stigende omkostninger forbundet med at leje og forsikre et fartøj for dernæst at modtage last fra det krigshærgede område. Faktisk har virksomheder som Archer-Daniels-Midland Co. og Bunge Ltd. lukket deres faciliteter i området.

Forsyningsbekymringerne kommer på et tidspunkt, hvor forsyningerne i forvejen var trange. Mangel på arbejdskraft og ugunstige vejrforhold ligger i høj grad til grund for den svindende produktion. I den nuværende tilstand skynder importørerne sig i retning af andre nationer efter deres hvede. Baseret på den seneste prisstigning, så kunne verden blive nødt til at håndtere en stigning i høje fødevarepriser, fødevareusikkerhed og generelt inflationspres.

  • Save

Tekniske udsigter for hvedeprisen

Copy link to section

Forud for den eskalerende prisstigning i den seneste uge, så har hvedeprisen handlet til under $9,00 pr. skæppe siden slutningen af 2012. Siden fredag i sidste uge er den igen steget med over 20%.

Tidligere onsdag nåede hvedeprisen sit hidtil højeste niveau siden marts 2008 ved at overgå det psykologisk afgørende niveau på $10 til $10,59. På det prisniveau befandt hveden sig i det overkøbte niveau med en RSI på 81. Hvede-futures i Chicago er i skrivende stund siden faldet til $10,27.

På et fire-timers diagram handler hveden over de 25 og 50-dages eksponentielle glidende gennemsnit. Med en RSI på 72 befinder den sig i udkanten af den overkøbte zone.

På kort sigt forventer jeg, at hvedeprisen vil registrere et yderligere fald fra det flerårige højdepunkt, der blev opnået tidligere på onsdag, selvom den fortsat er opadgående. Set fra dette perspektiv kunne hveden handle indenfor en rækkevidde af onsdagens højeste pris på $10,59 og det afgørende støtteniveau på $10,00. Under områdets nedre kant vil den kunne finde støtte til omkring $9,84.

wheat price
  • Save
wheat price
  • Save
  • Save