Guldpris-prognose efterhånden som håbet om et forlig mellem Rusland og Ukraine bliver mindre

Af:
op Mar 7, 2022
Listen
  • Guldprisen steg tidligere mandag til over $2.000 pr. ounce for første gang siden august 2020.
  • Lørdag udtalte præsident Putin, at han ikke vil trække sit militær tilbage før Ukraine opfylder hans krav.
  • Faldet i statsrenterne har sat yderligere skub i priserne.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheder for de seneste opdateringer >

Guldprisen er gået ind i den nye uge i det grønne område, og er steget over det psykologiske niveau på $2.000 pr. ounce. På blot én dag steg ædelmetallet til $2.001,33, hvilket er det højeste niveau siden august 2020, hvor prisen ramte et rekordhøjt niveau på $2.076,09.

Er du på udkig efter signaler og advarsler fra professionelle handlere? Tilmeld dig Invezz Signals™ GRATIS. Det tager 2 minutter.

Prisen er dog i skrivende stund faldet tilbage til $1.990,13. I den seneste uge steg guldprisen med 4,34%; den største ugentlige stigning siden juli 2020.

gold price
gold price

Efterspørgslen efter sikre investeringer

Copy link to section

Siden guldprisen faldt under den afgørende støttezone på 1.800 i slutningen af januar, så har den været i grønt i fire ud af de seneste fem uger. Denne opadgående tendens er blot blevet forstærket af dens nuværende status som sikker investering midt i den fortsatte krise mellem Rusland og Ukraine.

Normalt har ædelmetaller – i lighed med andre råvarer – en omvendt korrelation med værdien på den amerikanske dollar. Begge aktiver anses dog traditionelt som sikre investeringer. Som følge af dette, så har de igangværende geopolitiske spændinger i Østeuropa øget efterspørgslen efter begge enheder.

I skrivende stund lå dollarindekset på $98,85. Baseret på både de grundlæggende og tekniske analyser, så er guldprisen i god form til at registrere den femte uge i træk med udbytte.

I denne uge vil Rusland-Ukraine-krigen sandsynligvis forblive den vigtigste drivkraft bag guldprisen. Søndag indikerede præsident Putin, at krigen vil fortsætte, indtil Ukraine accepterer Ruslands krav. Hans bemærkninger har sæt en dæmper på håbet om vellykkede forhandlinger i den umiddelbare fremtid. Derudover har dette rejst bekymring over højere inflationspres, da råvarepriserne stiger til flere års højder. Hvede, råolie, naturgas, kunstgødning og uædle metaller er nogle af de produkter, der er steget markant i løbet af de seneste uger.

Renteforhøjelser

Copy link to section

Stigningen i guldprisen kommer på et tidspunkt, hvor Federal Reserve forventes at hæve renten for første gang siden december 2008. Den amerikanske centralbank er planlagt til at afholde sit månedlige møde den 15. – 16. marts.

Som antydet af Fed-formanden, så vil en renteforhøjelse på et kvart point være passende. Især har et miljø med højere renter en tendens til at tynge guldprisen, da det øger alternative omkostningerne forbundet med at holde på det ikke-rentable guld.

Siden midten af sidste uge har de amerikanske obligationsrenter været faldende; et aspekt, der blot yderligere har boostet guld og andre ædle metaller. De 10-årige statsrenter faldt ligeledes fra 1,91% i den foregående uge til et to-måneders lavpunkt på 1,66%, hvilket fandt sted i begyndelsen af mandagshandelen. Renten er dog siden vendt tilbage fra disse lavpunkter til 1,71%, hvilket skete kl. 08:00 GMT. Dens opsving vil sandsynligvis medføre et yderligere fald fra guldets højeste dagskurs; på trods af at geopolitikken opretholder sin stigende tendens.

Ædelmetaller Handelsvarer