USD/GHS: Ghanesisk cedi rammer det laveste nogensinde efter Eurobond-aftalen

Af:
op Jun 24, 2024
Listen
  • Den ghanesiske cedi er styrtet ned i 13 måneder i træk.
  • Det er dykket til et rekordlavt niveau, efter at regeringen nåede frem til en aftale med obligationsejerne.
  • Ghanas Eurobond-indehavere vil tage et haircut på 37 %.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheder for de seneste opdateringer >

Den ghanesiske cedi fortsatte sit frie fald i denne uge, efter at landet nåede en aftale med sine eurobond-kreditorer. USD/GHS-kursen er steget i 13 måneder i træk og sidder nu på rekordhøje 15. Den er steget med mere end 164 % fra sit laveste niveau i 2021, hvilket gør den til en af de dårligst ydende valutaer i Afrika.

Er du på udkig efter signaler og advarsler fra professionelle handlere? Tilmeld dig Invezz Signals™ GRATIS. Det tager 2 minutter.

USD/GHS

USD/GHS ugentligt diagram

Den ghanesiske cedi styrtdykkede, efter at landet nåede en principaftale med sin eurobond om at omstrukturere omkring 13 milliarder dollar af sin gæld. Ifølge aftalen. Kreditorerne vil tage et haircut på 37 % og vælge mellem to instrumenter. En af mulighederne betaler en indledende rentesats på 5 %, mens den anden vil betale 1,5 %.

Aftalen kommer få år efter, at Ghana ensidigt suspenderede betalinger på udlandsgæld for at opfylde kravene til et IMF-lån på 3 milliarder dollar. Det skete også et par uger efter, at IMF afviste en aftale mellem regeringen og obligationsejerne.

Ghana har ligesom andre afrikanske lande været under intenst pres på grund af dets betydelige udlandsgæld. Situationen er forværret for nylig, efter at cedi dykkede til et rekordlavt niveau, hvilket øgede mængden af penge, som regeringen er forpligtet til at betale.

Andre afrikanske lande er kommet under intenst pres i år. Zambia, et af de største lande i kobberindustrien, indvilligede for nylig i en lignende ordning med eksterne kreditorer. Den zambiske kwacha har stabiliseret sig en smule siden den aftale blev annonceret og handlede til 25,60 over for den amerikanske dollar.

På samme måde er den nigerianske naira fortsat med at falde og handles til 1.500 i mandags. Andre valutaer som den rwandiske franc og etiopiske birr er også faldet i de seneste par år.

Det ghanesiske cedi-krak er også blevet overladet af den amerikanske dollars præstation. Data viser, at det amerikanske dollarindeks (DXY) er steget til over 105,50 $ og er på det højeste punkt i uger.

Dollaren er steget kraftigt på grund af Fed’s høgagtige holdning. På sit seneste møde besluttede Fed at lade renten være uændret mellem 5,25 % og 5,50 %. Det antydede også, at det vil fastholde højere renter i længere tid, da inflationen er forblevet stædigt høj.

Risikoen er, at den nedbrudte cedi vil føre til højere inflation. Nylige data viste, at det overordnede forbrugerprisindeks (CPI) kom på 23 % i maj, et fald fra den foregående måneds 25 %.

Denne artikel er oversat fra engelsk ved hjælp af AI-værktøjer, og derefter korrekturlæst og redigeret af en lokal oversætter.

Verden