Bank rate – Finansleksikonet Sverige

By:
Updated: Aug 20, 2021

Bankränta.

Bankränta är den ränta som erbjuds av banken. Detta oavsett om det handlar om utlåning (lån) eller inlåning (sparkonton). Räntan kan skilja relativt mycket mellan olika banker så vare sig det handlar om att spara pengar på sparkonton eller att teckna lån är en rekommendation att jämföra bankernas räntor innan detta sker.

Vardagligt talat säger man bara ”ränta” när bankräntan menas.

Vilka faktorer som avgör vilken bankränta som erbjuds skiljer sig mellan om det är inlåningsränta eller utlåningsränta.

Inlåningsränta

Inlåningsräntorna är oftast statiska och lika för alla. När en bank erbjuder en ränta på 1% per år på ett sparkonto kan vem som helst få denna ränta oavsett personens ekonomiska förutsättningar. Detta med vissa undantag. En del banker erbjuder något högre ränta för kunder inom Private Banking eller kunder som sätter in mycket stora belopp (flera miljoner).

Det som avgör räntesatsen är framförallt:

Insättningsgaranti – Om ett konto inte omfattas av insättningsgarantin är räntenivån betydligt högre. Samtidigt är risken också högre då man kan förlora de pengar som sätts in på dessa sparkonton i det fall som företaget försätts i konkurs.

Bindningstid – Ju längre tid som pengar är bundna desto högre ränta erbjuds. Det finns sparkonton som sträcker sig upp till 10år men de flesta väljer att binda pengarna på ett par år. Lägst ränta fås på konton med fria uttag. Där är även räntan vanligtvis rörlig och kan därmed förändras över tid.

Jämför alltid räntorna hos flera banker innan ett sparkonto öppnas. Kom ihåg att en bank kan ha bäst ränta på 1-årigt fasträntekonto medan en annan har bäst på den 2-åriga räntan osv.

Utlåningsränta

Till skillnad mot inlåningsräntan så sätts utlåningsräntan oftast individuellt för varje låntagare. Även här finns det undantag och detta då främst på lån med lägre summor. Både på privatlån på lägre belopp och snabblån kan utlåningsräntan vara fixerad och därmed vara samma för alla låntagare.

Det som avgör räntesatsen på privatlån är framförallt:

Kreditvärdighet och betalningsförmåga – När en låneansökan skickas in till en bank eller ett kreditbolag tas en kreditupplysning på personen. Det är uppgifterna på denna upplysning, samt de uppgifter som låntagaren lämnat i låneansökan, som sammanställs och som ligger till grund för vilken ränta som ges.

Kreditgivaren avgör risknivån och ju större risk de anser sig ta desto högre ränta kommer de att erbjuda.

Medsökande – Om en medsökande till lånet finns kan räntan vara något lägre. Detta beror på att säkerheten blir högre om det är två personer som är ansvariga för återbetalningen.

Belopp och amorteringstid – Generellt gäller att ju högre belopp desto lägre ränta. En lägre räntenivå kan alltså fås genom att höja privatlånet med 10-20.000kr. Men ett högre belopp skapar även i längden större total räntekostnad.

Det som avgör räntesatsen på bolån är framförallt:

Bankengagemang – Många banker ger rabatt på bolånet om flera banktjänster finns hos banken. Det kan kallas att kunden är ”Nyckelkund”, ”Premiumkund” eller att man har ”Vardagspaketet”. Oavsett så handlar det om att ha flera banktjänster hos en och samma bank. Men det kan även påverka att ha enstaka tjänster så som ett större sparande eller månadssparande.

Belåningsgrad – Maximalt får bostaden belånas till 85% men ju lägre belåningsgrad desto lägre ränta. Det beror på att banken tar en mindre risk då bostaden är lågt belånad.

Belopp och amorteringstid – Generellt gäller att ju högre belopp desto lägre ränta. Däremot krävs det ofta miljonbelopp för att räntan ska påverkas nedåt.

Referens: ConsectorSources & references
Risk disclaimer
James Knight
Editor of Education
James is the Editor of Education for Invezz, where he covers topics from across the financial world, from the stock market, to cryptocurrency, to macroeconomic markets.... read more.