Vehnän hinta nousi vuoden 2008 huippuun, kun Venäjän ja Ukrainan välinen sota katkaisee tarjonnan

Ohi:
päälle Mar 2, 2022
Listen
  • Aiemmin keskiviikkona vehnän hinta nousi vuoden 2008 korkeimmalle tasolle yli 10 dollarin tasolta.
  • Venäjän ja Ukrainan osuus maailman tuotannosta on yli 25 prosenttia.
  • Venäjän ja Ukrainan välinen sota uhkaa nostaa kireillä markkinoilla elintarvikkeiden maailmanmarkkinahintoja.

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Vehnän hinta on noussut vuoden 2008 huipulle; kauppa yli 10 dollaria per vakka. Kuluneen kuukauden aikana kirjattu nousu on voimistunut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan vaikuttaessa toimituksiin. Tilanne lisää huolta elintarvikkeiden hintojen noususta, elintarviketurvasta ja inflaation kiihtymisestä.

wheat price
wheat price

Venäjä-Ukraina kriisi

Venäjän ja Ukrainan osuus maailman vehnän viennistä on yli neljännes. Sellaisenaan meneillään oleva kriisi pystyy muuttamaan herkkää kysynnän ja tarjonnan tasapainoa. Erityisesti sota ja sitä seuranneet lännen pakotteet ovat ravistaneet viljamarkkinoita.

Maahantuojat epäröivät harjoittaa liiketoimintaa alueella ja maksaa aluksen vuokraamisesta ja vakuuttamisesta nousevia kustannuksia rahdin saamiseksi sodan runtelemalta alueelta. Itse asiassa yrityksillä, kuten Archer-Daniels-Midland Co. ja Bunge Ltd., on suljettu toimipiste alueella.

Tarjontahuolet osuvat aikaan, jolloin tarjonta oli jo tiukkaa. Työvoimapula ja epäsuotuisat sääolosuhteet olivat suurelta osin tuotannon supistumisen takana. Tällä hetkellä maahantuojat ryntäävät muihin maihin hakemaan vehnää. Äskettäisen nousun perusteella maailma saattaa joutua käsittelemään korkeiden elintarvikkeiden hintojen nousua, elintarvike-epävarmuutta ja yleisiä inflaatiopaineita.

Vehnän hinnan tekniset näkymät

Ennen viime viikolla kärjistynyttä nousua vehnän vakkahinta on ollut alle 9,00 dollaria vuoden 2012 lopusta lähtien. Viime viikon perjantaista lähtien se on noussut yli 20%.

Aiemmin keskiviikkona se nousi korkeimmalle tasolle maaliskuun 2008 jälkeen ylittäen psykologisesti ratkaisevan tason 10 dollarista 10,59 dollariin. Tällä tasolla se oli yliostetulla alueella ja suhteellinen voimaindeksi oli 81. Chicagon vehnäfutuurit ovat sittemmin laskeneet 10,27 dollariin kirjoitushetkellä.

Neljän tunnin kaaviossa se käy kauppaa 25 ja 50 päivän eksponentiaalisen liukuvan keskiarvon yläpuolella. RSI:llä 72 se on yliostetun alueen reunalla.

Lyhyellä aikavälillä odotan vehnän hinnan laskevan edelleen aiemmin keskiviikkona saavutetusta usean vuoden huipusta, vaikka se pysyy nousutrendissä. Tästä näkökulmasta katsottuna se voi käydä kauppaa keskiviikon ylimmän 10,59 dollarin ja ratkaisevan 10,00 dollarin tukitason välillä. Alueen alarajan alapuolella se voi löytää tuen noin 9,84 dollarista.

wheat price
wheat price
Ad

Sijoita hyödykkeisiin, kuten kultaan, vehnään, litiumiin, öljyyn ja vastaaviin muutamassa minuutissa parhaimmin luokitellun välittäjämme, eToro :n, kautta.

10/10