Mitä tapahtui UST, ja oliko se hyökkäys?

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan on Invezzin tietoanalyytikko, joka yhdistää kvantitatiiviset taidot ja makrotalouden taustan laatien analyyseja useista talouteen liittyvistä aiheista. Hän työskenteli… lue lisää.
on touko 12, 2022
  • Erittely alusta loppuun siitä, mitä tapahtui UST:lle, 18 miljardin dollarin stablecoinille joka romahti tänään
  • Miksi tämä on erittäin synkkä päivä kryptolle, riippumatta siitä, omistatko UST:n vai Lunan
  • Mitä tulevaisuus tuo tullessaan UST:lle, Lunalle ja kryptolle kokonaisuudessaan

Tämä ei ole kovin hauska artikkeli kirjoittaa. Kokonainen ekosysteemi on räjähtänyt ja monta elämää on tuhottu. NFT-projektit, De-Fi-sovellukset, maksujenkäsittelysovellukset, Mirror, Anchor, Kash – nämä ovat vain muutamia projekteista, jotka on rakennettu tähän kerran kukoistaneeseen ekosysteemiin.

Vaikka et omista dollariakaan Lunaa tai UST:ta, tämä on synkkä päivä kryptovaluutalle kokonaisuudessaan. Sääntelyviranomaiset eivät ota ystävällisesti kaikkea tätä niin nopeasti haihtuvaa rikkautta. Kuten sanoin, ihmiselämää on tuhottu, eikä tämä helpota kryptoystävällisten lakien lähentymistä.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Minulla on ystäviä, jotka ovat panostaneet voimakkaasti, ja on surullista nähdä, mitä on tapahtunut. Voit sanoa, että heidän olisi pitänyt nähdä sen tulevan; ehkä sinulla on pointti. Sitten taas mustat joutsenet saavat sinut aina kiinni yllättäen, muuten he olisivat vain joutsenia, eikö niin? Mutta olipa se ennakoitavissa tai ei, se ei tee siitä yhtään vähemmän surullista tai tuhoisaa koko yhteisölle.

Mutta mitä oikeastaan tapahtui? Sukelletaan alusta loppuun.

Johdanto

Tätä kirjoittaessani Luna käy kauppaa 1,16 dollarissa, mikä on 99 % laskua kaikkien aikojen ennätyksestään. UST heiluu edelleen 68 sentissä. Vaikka luvut voivat olla erilaisia, kun katsot tätä kappaletta (olen jo muokannut niitä kuusi kertaa tämän kirjoittamisen aikana), tässä vaiheessa sillä ei ole väliä.

On paljon spekulaatioita siitä, mikä johti pankkiin juoksuun tyyliseen romahdukseen, josta UST kärsi. Yleensä välttelen salaliittoteorioita, mutta tuhon laajuus ja sen ennennäkemätön luonne – Luna putoaa 42 miljardista dollarista ja UST 18 miljardista dollarista – sai minut päättäväksi kaivamaan tapahtumia ja arvioimaan kaikkia skenaarioita.

Uskon, että on selvä mahdollisuus, että tämä oli koordinoitu hyökkäys syistä, jotka paljastan alla. Keneltä? Minulla ei ole aavistustakaan, enkä juuri nyt välitä. Twitterissä liikkuu monia huhuja, mutta en ole erityisen innokas sukeltamaan siihen, koska en tiedä.

Sitä paitsi ”miten” on paljon mielenkiintoisempi kuin ”kuka”.

Koko UST-algoritminen mekanismi on hyvin monimutkainen, joten yritän selittää parin viime päivän tapahtumat mahdollisimman yksinkertaisesti ja ytimekkäästi.

Sidos

UST on stablecoin, jonka vakuutena on Luna. Kun myyt 1 UST:n, voit aina lyödä yhden Luna-tokenin ja päinvastoin. Tällä tavalla UST:n suosio ruokkii Lunaa, mikä selittää Lunan jyrkän hinnannousun, kun UST kasvoi 18 miljardin dollarin markkina-arvoon ja kymmenen parhaan kryptovaluutan joukkoon. Napsauta ”Play timeline” alla olevassa kaaviossa nähdäksesi graafisen esityksen tästä suhteesta maaliskuusta 2021 tähän päivään.

Luna ei kuitenkaan ole millään vakuutena. Siksi epäilijöiden aina esittämä kysymys oli seuraava:

Mitä tapahtuu, jos UST:ta myydään suuri määrä?

Tässä skenaariossa jokainen myyty UST-dollari lyö uuden Luna-tokenin, mikä saa Lunan hinnan laskemaan voimakkaasti. Näin sen on tarkoitus toimia. Mutta jos UST:n myyntipaine on niin suuri, että Luna ei pysty absorboimaan volyymia, mitä sitten tapahtuu? No, sidoksen täytyy antaa periksi. 99 senttiä. 98 senttiä. 97 senttiä. Sitten ihmiset panikoivat. He myyvät enemmän UST:ta. Tämä tarkoittaa, että sidos painuu edelleen. Ja jatkuu ja jatkuu. Se on juoksua pankkiin.

Kohtalokas vika

Aiemmin tänä vuonna Terran perustaja Do Kwon ilmoitti, että Bitcoinia käytettäisiin vakuutena, jotta edellä kuvatuissa skenaarioissa Terra voisi puuttua asiaan ja myydä nämä Bitcoin-varannot ostaakseen UST:n, mikä nostaa hintaa, kunnes 1 dollari on palautettu. Tämän hahmoteltiin alkavan, kun sidos laski 98 senttiin.

Tämä on avainasemassa, ja se oli Terran valtava huolimattomuus. Ei ole kovin järkevää asettaa omaisuuserää (UST) vakuudeksi erittäin volatiileilla omaisuuserillä (BTC). On vielä vähemmän järkevää, kun nämä kaksi omaisuutta korreloivat keskenään.

Ajattele tätä – ekosysteemin stressitesti oli aina tulossa punaisena päivänä. Joten sinä päivänä, jolloin Bitcoin kaatuu, suunnitelma oli myydä tämä kaatuva Bitcoin UST:n myynnin hillitsemiseksi ja sidoksen tukemiseksi. Terra (vakuudesta vastanneen LFG:n kautta) osti viime torstaina 37 000 bitcoinia, mikä nosti heidän vakuutensa 3,5 miljardiin dollariin. Tämä tarkoittaa, että alle 20 % UST:n 18 miljardin dollarin markkina-arvosta oli vakuutena.

Koska Bitcoin-omistukset ja suunnitelma olivat kuitenkin julkisia, markkinat tiesivät, mitä tapahtuisi. Kun UST alkoi menettää sidostaan, se tarkoitti, että Terra myisi Bitcoinin ostaakseen UST:n ja palauttaakseen sidoksen. Tämän massiivisen myyntimääräyksen tullessa markkinoille – muistakaa, että Terra on kymmenen parhaan Bitcoinin haltijan joukossa – Bitcoinin hinta alkaa sitten laskea odotettaessa suurta myyntiä UST:n takaisinostoa varten.

Tämä selvästi alentaa Terran vakuuspaketin arvoa, kun Bitcoin pudottaa itseään. Tästä syystä Terran kyky tukea sidosta on hillitty, koska heidän vakuuksiensa markkina-arvo on laskemassa. Heidän 3,5 miljardin dollarin ja 20 prosentin vakuussuhteesta tuli pian 2,6 miljardia dollaria ja 14 prosentin vakuus. Tämä tietysti aiheuttaa lisää pelkoa ja paniikkia, lisää myyntiä ja lisää pelkoa. Ja mennään. Näin saat sidoksen romahtamisen, tartunnan ja massiivisen sulamisen.

Hyökkäys

Muutaman asian täytyy tapahtua, jotta tämä kaikki käynnistyisi epäorgaanisesti, mutta ne eivät ole äärettömän vaikeita toteuttaa. Ensimmäinen on se, että sinun on luotava ahdistusta työntämällä UST irti naulastaan. Siinä kohtaa ajoitus tulee mukaan kuvioon.

Hyökkäys, jos tämä oli sellainen, tehtiin mahdolliseksi 1. huhtikuuta, kun Do Kwon twiittasi alla olevan.

Käyräsodat ovat monimutkaisia, mutta korkealla tasolla yllä oleva twiitti on relevantti, koska se tarkoitti, että hajautetussa UST-poolissa olisi vähemmän likviditeettiä (emme puhu tässä keskitetyistä pörsseistä). Kolmen miljardin dollarin sijasta poolissa olisi 350 miljoonaa dollaria, mikä tekee hyökkäykseen tarvittavasta pääomasta huomattavasti pienemmän.

Lisäksi nopea väliintulo. Vaikka tämä ei suinkaan ole taatusti hyökkäyksen aiheuttamaa, ja kaikki on vain orgaanista, se tosiasia, että kaikki tapahtui lohkoketjussa, tekee luvuista tarkkoja. Näin tapahtui – ainoa epäilys on, laukaisiko toimija sen vai ei. Kiehtova asia kryptovaluutoissa on, että lohkoketju lähettää kaiken suorana sellaisena kuin se tapahtuu – ja Terralle, kuten näette, se oli osa ongelmaa.

Kuka tahansa hyökkääjä on (jos sellaista on ollenkaan), aloittaa lainaamalla Bitcoineja. Oli suosittu tarina, joka tehtiin Geminin kautta, mutta vietin melkein tunnin kaivellakseni ketjua varmistaakseni tämän, ennen kuin Gemini ilmestyi noin viisi minuuttia sen jälkeen, kun olin valmis vahvistamaan, ettei se ollut totta. Hah.

Mutta jos hyökkääjä löytyy, he ostavat miljardi dollaria UST:ta (käyttämällä yksinkertaisia numeroita). Koska poolin likviditeetti on pienempi edellä mainituista syistä, hyökkääjän tarvitsee myydä vain 350 miljoonaa dollaria UST:ta tyhjentääkseen poolista kaiken likviditeetin (huomattavasti pääomatehokkaampi kuin se muuten olisi ollut). Ja nyt meillä on ensimmäinen huolenaihe kiinnityksestä.

Alla oleva kaavio näyttää tämän 350 miljoonan dollarin likviditeetin tyhjennyksen poolista. Jälleen, tämä osa on monimutkainen, mutta sisä- ja ulkopuoliset eivät ole niin tärkeitä. Tärkeintä on ymmärtää, että likviditeetti oli tilapäisesti alhainen, mikä mahdollisti 350 miljoonan dollarin myyntitoimeksiannon tyhjentää poolin, kun taas tämä normaalisti olisi vaatinut 3 miljardia dollaria.

Kun pooli on tyhjennetty, ihmiset ovat huolissaan, koska likviditeettiä ei ole jäljellä.

Pisteet @mhonkasalolle Twitterissä tästä erinomaisesta kaaviosta

Tästä syystä UST putosi alun perin 99 senttiin, missä se kiikkui viikonloppuna.

Huoli kääntyy paniikiksi

Mutta se ei ollut vielä katastrofi – ja tätä tapahtui noin kaksi päivää. Maanantaina, kun UST saavutti 98 senttiä, Terra astui esiin palauttaakseen sidoksen myymällä Bitcoinin ja ostamalla UST:n. Tämä, vaikka hän ei voinut tietää sitä silloin, oli Do Kwon kävelemässä suoraan ansaan – jos tämä kaikki oli koordinoitua hyökkäystä.

Kun LFG likvidoi Bitcoinin, tämä painaa Bitcoinin hintaa alas – auttaa hyökkääjän lyhyttä positiota. Hyökkääjällä on myös vielä 650 miljoonaa dollaria jäljellä UST:ssa (muista, että hajautetun altaan tyhjentämiseen vaadittiin vain 350 miljoonaa dollaria). Joten nyt hyökkääjä siirtyy keskitettyyn pörssiin ja alkaa purkaa kaikki UST:t.

Tämä oli silloin, kun paniikki todella potkaisi sisään. Tämä UST:n massamyynnin ja julkisen vahvistuksen, jonka mukaan Do Kwon oli jo ryhtynyt vahvistamaan Bitcoin-myynnin osuutta, yhdistelmä aiheutti levottomuuden nousuun.

Tähän mennessä sen tehtävä on todella suoritettu, sillä loput hoituu itsekseen. Ja se vaati vain yhden miljardin dollarin pääoman. Yhä useampi UST tulvii uloskäynnille, eikä sitä yksinkertaisesti voi estää. UST:n polkumyynti jatkuu, ja vastaavasti Luna lyödään, ja näin ollen myös Lunan hinta laskee.

Ketjut alkoivat ruuhkautua, kun ihmiset juoksivat uloskäynneille. Kauppiaat, jotka ottivat Anchorista lainaa likvidaatiohintoihin niinkin alhaisilla kuin 30 dollarilla Luna sai marginaalin (muista, että Luna oli 85 dollarissa alle viikko sitten ja vielä maanantaina 60 dollarissa, joten tämä likvidaatiotaso olisi vaikuttanut erittäin turvalliselta lainaajille). Koska liiketoimet eivät menneet läpi ruuhkan keskellä, jopa ne, joilla oli pääomaa käyttöön otettavaksi, likvidoitiin, ja peräkkäiset vaikutukset olivat tässä vaiheessa pysäyttämättömiä. Luottamus oli mennyt.

Binance lukitsi sitten UST:n, kun sidos osui 60 senttiin, mikä oli viimeinen pisara.

Välissä

Joten miksi se ei osunut 0 dollariin? No, oli vielä mahdollisuus sopia pelastuspaketista yön yli. Normaalisti aktiivinen Do Kwon oli ollut hiljaa 24 tunnin ajan – liike, joka ei todellakaan rauhoittanut paniikkia – mutta lopulta twiittasi, että suunnitelma oli tarkoitus toteuttaa.

Kun EST-ajassa tiistai-ilta lähestyi, oli toivoa, että sopimukseen päästäisiin, ja huhuja, kuten alla, liikkui. Loppujen lopuksi, jos sidos voitaisiin palauttaa, UST voitaisiin siirtää vakuudelliseen malliin ja teoriassa selviytyä. Luna kävi tässä vaiheessa kauppaa noin 18 dollarilla.

Kun heräsin tänä aamuna kello 6.00 (GMT -6), Do Kwon oli julkaissut ketjun 45 minuuttia ennen minua. Tarkistin hinnan ennen kuin luin sen, ja se oli kaikki mitä minun piti tietää, oliko pelastus sovittu. Luna maksoi 4 dollaria.

Tässä vaiheessa ei ollut vaihtoehtoa, koska Kwon ei voinut turvata pelastuspakettia. Jos sidos haluttiin palauttaa, Lunan täytyi ottaa vastaan kaikki UST:n myyntipaineet, jotka silti halusivat myydä – ja se oli paljon.

Pohjimmiltaan hänen oli pakko heittää Luna bussin alle toivoen pelastaakseen UST:n. Koska luottamus vakuudettomaan malliin oli nyt todella mennyt, toivo UST:n luotettavuudesta jatkossa oli nolla, ellei vakuuksia ole annettu. Siksi osana samaa säiettä hän ilmoitti aikovansa luopua Luna-arbitraasimallista ja vaihtaa täysin vakuudelliseksi stablecoiniksi.

Nyt

Se vie meidät siihen, missä olemme nyt. Itse asiassa sillä ei ole väliä, oliko tämä pahantahtoinen ja harkittu hyökkäys vai oliko se orgaaninen. Tarkasteltaessa ketjun tietoja, ajoitus, joka osuu samaan aikaan Curven alemman likviditeetin kanssa, ja aikaviive viikonlopun alkuperäisen pienen irrotuksen ja eilisen ja tämänpäiväisen romahduksen välillä, on houkuttelevaa uskoa, että se oli ennalta harkittu.

Jos se oli hyökkäys, se on täsmälleen sama periaate kuin kuuluisa kauppa, jonka George Soros teki vuonna 1992, kun hän teki Englannin keskuspankin konkurssiin. Soros ymmärsi, että inflaatio oli huomattavasti korkeampi Isossa-Britanniassa kuin Saksassa, mikä teki Saksan sitomisesta mahdotonta.

Britit asettivat korkeat korot houkutellakseen lisää ihmisiä puntaan, vaikka ne olivat kestämättömiä – samalla tavalla kuin Terran Bitcoin-rahastot eivät olleet kestäviä suojellakseen puntaa. Soros myi lyhyeksi Ison-Britannian punnan niin voimakkaasti, että se joutui luopumaan sidoksestaan Saksan Saksan markkaan.

Samalla kun Soros pussitti miljardi dollaria yhdessä päivässä kaupasta, punta vahvistui. Sidosvapaana korkoja voitaisiin laskea ja hillitä inflaatiota.

Vaikka tarina on sama täällä Terran kohdalla, viimeinen osa – palautuminen – ei ole.

Lunalla on hyvin todellinen mahdollisuus mennä kirjaimelliseen nollaan riippuen siitä, mitä UST-sidoksen kanssa tapahtuu. Jos UST-sidos palautetaan, se siirtyy myös vakuudelliseen malliin, kuten Kwon edellä hahmotteli. Tässä tilanteessa on epäselvää, mikä rooli Lunalla olisi, vaikka se ei menisikään nollaan. Ilman automaattista lyöntimekanismia, joka sitoo UST:n algoritmisesti yhteen dollariin, emme tiedä juuri nyt, mikä rooli Lunalla olisi edes, olettaen, että se selviää.

Mitä seuraavaksi?

Mutta riippumatta siitä, oliko tämä Soros-tyyppinen hyökkäys, järjestelmän osoitettiin olevan luonnostaan virheellinen, ja se romahti. Syy ei ole relevantti, me olemme nyt täällä tavalla tai toisella. Ja vielä viimeisen kerran, en todellakaan tiedä, oliko se – mutta mahdollisuudet tehdä se niin helposti osoittaa siististi kuinka virheellinen järjestelmä oli.

Onko mitään tietä eteenpäin? No, tunteet ovat korkealla ja markkinoita ohjaa nyt enemmän pelko kuin perustekijät, eikä ole paljon ennakkotapausta perustaa ennusteita tähän. Oma näkemykseni on, että sidos nousee yhteen dollariin, ainakin lyhyellä aikavälillä. Mutta en näe Lunalle mitään tietä eteenpäin. Tietenkin sanon tämän lähes nollavarmuudella, enkä menisi tällä hetkellä lähelle kumpaakaan omaisuutta sentillä – se olisi vain uhkapeliä.

Mutta seuraukset ulottuvat Terran ulkopuolelle. Tämä on 18 miljardin dollarin stablecoin, joka on kadonnut. Et voi saada niin paljon rahaa katoamaan ilman muualla näkyviä tartuntavaikutuksia. Pelkään toistavani itseäni liikaa, joten alla oleva twiittini välittää tunteeni täällä.

Se on pahempi verilöyly kuin ehkä mikään, mitä olemme aiemmin nähneet kryptoalalla. Kuinka monella aloittavalla yrityksellä oli varoja pysäköitynä Anchoriin, mikä pussitti 19,5 % APY:n? Kuinka monta kryptorahastoa altistettiin? Entä holhoavat lainauspalvelut? Ensimmäinen asia, jonka tein herätessäni tänä aamuna, oli poistaa kaikki Bitcoinini säilytyspalveluista – ”ei avaimia, ei kolikoita” -mantra ei ole koskaan ollut näin tärkeä. Istun sivussa, kunnes hulluus on hävinnyt, ja kunnes saan hivenen vakaumustani takaisin.

Loppuhuomautukset

Kuten johdannossa sanoin, tämä on synkkä päivä kryptolle. Ihmiset ovat menettäneet toimeentulonsa, sadat alustat ovat menneet konkurssiin ja vuosien rakentaminen on kadonnut. Yliopistovarat, elämän säästöt, vipu-uhkapelit – siellä on paljon tuskaa. Sääntelyviranomaiset katsovat, ja tämä on epäilemättä askel taaksepäin.

Ilmeisesti se on myös hajautetun ja vakuudettoman stablecoinin epäonnistuminen. Valtava taloudellinen kokeilu on mennyt pieleen ja vienyt suuren osan markkinoista mukanaan.

Ole turvassa.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.