Onko Web3 vastaus rehellisiin vaaleihin? Haastattelu Vocdonin kanssa Barcelonan kumppanuuden jälkeen

Ohi:
päälle elo 3, 2022
  • Vocdoni rakentaa anonyymejä, sensuurin kestäviä ja skaalautuvia digitaalisia äänestysratkaisuja
  • Sitä käytettiin äskettäin FC Barcelonan hallintoelimen vaaleissa
  • Viimeaikaiset kiistat Capital-hyökkäyksistä ovat nostaneet Web3-äänestysratkaisut parrasvaloihin

On varmaan sanomattakin selvää, että luottamus ja usko vaaleihin on saanut paljon huomiota televisiossa parin viime vuoden aikana. Capitalin hyökkäyksiä koskevat Yhdysvaltojen kuulemiset ovat nostaneet tämän jälleen parrasvaloihin, mutta kun tarkastellaan kehitysmaita, aihe on lähes jatkuva uhka demokratialle tietyillä alueilla.

Siksi pidän mielenkiintoisena Web3-infrastruktuurin ja äänestämisen ympärillä tapahtuvaa innovaatiota. Vocdoni on yksi tällainen kyseisellä sektorilla toimiva hanke, jonka tavoitteena on rakentaa hajautettuun teknologiaan perustuvia hallintoratkaisuja.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Viime viikolla se ilmoitti onnistuneesta 30 edustajan valinnasta jalkapallojättiläisen FC Barcelonan hallintoelimeen. Joten kyllä, kiehtova yhdistelmä urheilua, äänestämistä ja Web3:a on muodostumassa. Äänestäjät äänestävät sokeilla allekirjoituksilla, ennen kuin he saavat äänestyskoodin. Tämä prosessi varmistaa, että jokainen ääni lasketaan yhteen säilyttäen samalla äänestäjien anonymiteetin.

Tietenkin Barcelona on aiheuttanut kiistoja viime vuosina, kun edellinen hallitus ajoi heidät tukehtuviin velkoihin ja taloudellisten vaikeuksien kierteeseen. Tämä johti viime kädessä aiemmin käsittämättömään skenaarioon, jossa supertähti Lionel Messi vapautettiin palkkasummasta, ja uusien pelaajien hankintakieltoon (vaikkakin tämä on kummallista kyllä, nyt se on päättynyt).

Siksi olin hyvin utelias tämän tarinan monista puolista. Saadakseni vastauksia haastattelin Ferran Reyesiä, Vocdonin perustajaa.

Invezz (IZ): Voisitko tiivistää, mikä Vocdoni tarkalleen on niille, jotka eivät tunne teitä?

Ferran Reyes (FR): Vocdoni on Web3-projekti, jonka tehtävänä on kehittää hajautettuja hallintoratkaisuja. Pääpaino on nimettömien, sensuurin kestävien ja skaalautuvien digitaalisten äänestysratkaisujen rakentamisessa.

Vocdoni Open Voting Stack on joustava ja kolmansien osapuolien helposti integroitava, mikä mahdollistaa melkein minkä tahansa äänestämisen. Lisäksi Vocdoni tarjoaa Software-as-a-Service (SaaS) -äänestysalustan, jonka avulla voidaan luoda uusia äänestysmalleja, jotka on räätälöity protokollaa käyttävän organisaation erityistarpeisiin.

Vocdoni on palvellut sekä yksityisten organisaatioiden että julkisten instituutioiden hallintotarpeita helpottamalla satojen tuhansien kansalaisten äänestämistä hajautetun autonomisen organisaation (DAO) merkkiäänestyksen, vuosittaisten yhtiökokousten (AGM), yritysvaalien ja julkisten kansanäänestysten avulla.

Nykyään Vocdoni on edistynein hajautettuun teknologiaan perustuva digitaalinen äänestysprotokolla, joka tarjoaa ratkaisuja murto-osalla kustannuksista verrattuna keskitettyihin kollegoihin.

IZ: Barcelonalla on ollut vakavia ongelmia velan ja taloushallinnon kanssa muutaman viime kauden aikana, minkä vuoksi se putoaa Euroopan eliitin ylemmistä osista, leikkasi palkkasummaansa ja jätti hyvästit maailmanlaajuiselle supertähdelle Lionel Messille. Oliko huolissaan siitä, että heidän harjoittamansa epäpätevään taloushallintaan liittyminen olisi haitallista Vocdonin brändille?

FR: Football Club Barcelona (FCB) on paljon enemmän kuin seura: se on yksi harvoista seuroista planeetalla, jonka kannattajayhdistys voi olla osa globaalia yhteisöä. Demokraattisella ja mielekkäällä osallisuudella on merkitystä, ja yhtenä Katalonian merkittävimmistä instituutioista sen siirtyminen hajautetun äänestystekniikan käyttöön on vahva esimerkki muulle maailmalle.

Vocdonin edistyneet demokraattiset hallintoratkaisut mahdollistavat klubin tiiviimmän yhteyden sen arvokkaimpaan voimavaraan: maailmanlaajuiseen yhteisöönsä. Toivottavasti tämä rohkaisee muita organisaatioita, julkisia ja yksityisiä, seuraamaan esimerkkiä.

IZ: Barcelona on ilmoittanut aikovansa luoda oman kryptovaluuttansa. Luuletko, että tämä voisi toimia, vai onko tämä vain markkinointitemppu?

FR: Monet merkittävät urheiluyhteisöt kokeilevat tällä hetkellä lohkoketjuteknologiaa. Uskon, että uusien teknologioiden kokeileminen on luonnollista ja edustaa luontaista inhimillistä uteliaisuuttamme. Erityisesti hajautettu teknologia voi virtaviivaistaa monia prosesseja, kuten maksujen helpottamista, kannustimien luomista ja rahoitusaloitteita.

Näiden ratkaisujen hyödyllisyys ulottuu paljon urheilua pidemmälle, ja niitä voidaan soveltaa mihin tahansa organisaatioon tai aloitteeseen, jolla on mikrotalous, kuten musiikkifestivaaleilla tai hyväntekeväisyysjärjestöillä. Ennen kaikkea hajautetut ratkaisut voivat auttaa purkamaan esteitä ja keskittämään resursseja, jotka muuten jakautuisivat.

IZ: NFT:istä ja jalkapalloseuroista puhuttiin paljon viimeisen vuoden aikana, mutta tilanne on viime aikoina hämärtynyt, kun karhumarkkinat ovat alkaneet vauhdilla ja likviditeettiä on imetty markkinoilta. Luuletko, että keskustelu ja ehdotukset jalkapallon NFT:istä palaavat?

FR: Non-fungible tokenit (NFT:t) ovat käyneet läpi voimakkaan spekulatiivisen nousukauden, mutta nyt on aika asettaa niiden hyödyllisyys etusijalle. NFT:n soveltaminen lipunmyyntiin, fanien uskollisuuteen tai seuran jäsenyyteen on järkevintä urheilukäyttöön. On monia muita tapoja, joilla jalkapalloseurat ja niiden yhteisöt voivat hyötyä tästä, ja yhdistämällä ne hajautettujen äänestystekniikoiden kanssa fanit kaikkialta maailmasta voivat liittyä seuroihin, jotka ylittävät maiden rajat Web3-teknologian avulla.

IZ: Luuletko, että digitaalinen äänestys voisi auttaa tukahduttamaan monia vaalien rehellisyyteen liittyviä kiistoja, joista olemme esimerkiksi nähneet jopa hallitsevan mediaa Yhdysvalloissa? Olisiko kehitysmailla infrastruktuuri tämän asianmukaiseen toteuttamiseen?

FR: Vocdoni Open Voting Stack voi varmistaa, että äänestys on suoritettu reilusti ja ilman manipulointia. Turvallinen ja edullinen digitaalinen äänestäminen helpottaa kansalaisten osallistumista yritysten, kuntien ja alueiden hallintoon kansallisten vaalien lisäksi. Jos se toteutetaan laajemmassa mittakaavassa, sillä olisi myönteinen vaikutus kansan demokratian laatuun ja mahdollisesti äänestäjien apatiaa lieventävä.

Teknisiltä osin Vocdonin koodi on avoimen lähdekoodin ja äänten uudelleenlaskenta tapahtuu julkisessa äänestysurnassa hajautetun tekniikan avulla, jotta kuka tahansa henkilö ja organisaatio ympäri maailmaa voi tarkastaa äänestyksen suorana. Vocdonin riveissä ”Universally Verifiable” -nimeksi kutsuttu tämä edustaa paradigman muutosta digitaalisessa äänestämisessä, jota on perinteisesti hallinnut keskitetyt protokollat, jotka vaativat sokeaa luottamusta. Käyttämällä kryptografisia mekanismeja, kuten zkSnarksia ja sokeita allekirjoituksia, kaikki tämä voidaan saavuttaa säilyttäen samalla äänestäjien anonymiteetin.

Lisäksi politiikassa on muita hyödyllisiä käyttökohteita, kuten saavutettavuuden parantaminen osallistumisen lisäämiseksi, globaalien digitaalisten tunnistusmenetelmien kehittäminen ja kansalaisten mahdollisuus varmistaa väestönlaskennan oikeellisuus. Nämä käyttötapaukset vaatisivat kuitenkin paljon yhteiskuntapoliittista vauhtia. Globaalin lain ja politiikan olisi mukauduttava digitalisoituun ja hajautettuun äänestysparadigmaan, jolla on lainsäädäntökehys, joka voisi helpottaa turvallisen ja hajautetun identiteetin todennusjärjestelmää. Tämä palvelisi välitöntä äänestyslippujen uudelleenlaskua ja noudattaisi maailmanlaajuisia identiteettistandardeja.

IZ: Kuinka paljon vaikeampaa on tehdä yhteistyötä organisaatioiden kanssa tällä hetkellä kuin se olisi ollut tähän aikaan viime vuonna, kun investoinnit ja kysyntä tilassa olivat kaikkien aikojen korkeimmillaan?

FR: Se, ovatko markkinat nousujohteiset tai laskusuuntaiset, on merkityksetöntä digitaalisen äänestämisen hajauttamisen kannalta: sen voima on sen hyödyllisyys. Koska Vocdoni hyödyntää lohkoketjua tarjoamaan tarvittavat turvallisuuden ja jäljitettävyyden ominaisuudet digitaalisessa hallinnassa, avoin äänestyspino ei ole alttiina markkinoiden vaihteluille.

Vocdonin äänestysratkaisujen kysyntä kasvaa useiden tekijöiden vuoksi, mukaan lukien Vocdoni-äänestysprotokollan parantaminen, Web3:n hallinnon tarve, ulkoiset sosiaaliset muutokset, kuten yhteiskunnan hyperdigitoituminen ja lisääntyvä etätyöskentely globaalissa mittakaavassa.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money