Solanan on muututtava – hakkerointi vain uusin isku ekosysteemiin

Ohi:
päälle elo 4, 2022
  • Solana-hakkerointi jatkuu, vaikuttaen useisiin online-lompakkoihin ja yli 5,2 miljoonan dollarin varoihin
  • Solanaa ovat piirittäneet sähkökatkot ja negatiivinen tunnelma tänä vuonna
  • Solanan muututtava radikaalisti, jos palaa takaisin entiselleen (ollen 85 % kaikkien aikojen ennätyksestä)

Sain tänään iltapäivällä kollegaltani viestin, joka mielestäni tiivisti sen, kuinka ankaraa aika on ollut Solanalle viime aikoina.

Olen menettänyt uskoni siihen henkilökohtaisesti. Olen varma, että voittoja voidaan saavuttaa, mutta luulen, että se on vain ollut niin huono liian kauan

Nimetön kollega ja Solana-sijoittaja

Tämä viikko toi viimeisimmän iskun ekosysteemiin, ja uutisia siitä, että yli 7 000 lompakkoa Solanan ekosysteemissä oli hakkeroitu. NFT-markkinapaikka Magic Eden totesi, että ”laajalle levinnyt SOL-hyökkäys näyttää olevan menossa”, ja tätä kirjoitettaessa vaikutusten kohteena olevien lompakoiden ja asiakkaiden määrä näyttää edelleen kasvavan.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Vaikka on liian aikaista tietää, mikä on menetettyjen omaisuuserien kokonaismäärä tai perimmäinen syy, Solanan hinta jatkaa laskuaan. Kirjoitushetkellä Solana käy kauppaa noin 40 dollarin rajalla, mikä on yli 85 % lasku viime marraskuun kaikkien aikojen huipuista. Lyhyesti sanottuna vuosi 2022 on ollut brutaali.


Tietenkin makroilmapiiri on ollut inhottava tänä aikana ja markkinat ovat suunnanneet alaspäin kautta linjan, mutta Solanan romahdus on mennyt pidemmälle kuin mitä useimmat kolikot ovat nähneet. Tämä oli kryptovaluutta, joka oli aiemmin mukavasti sijalla 3. markkina-arvollaan mitattuna, oletettavasti laillinen haastaja Ethereumin hallitsemalle DeFi-valtaistuimelle.

Ongelmat ovat kuitenkin piirittäneet Layer 1:tä tänä vuonna, ja nyt Solana on tuskin lähellä top 10 -paikasta.

Katkokset

Solana kärsi kuusi yli kahdeksan tuntia kestänyttä katkosta pelkästään tammikuussa. Katkos jatkui vuoden 2022 ajan – erityisen merkittävä oli heinäkuun 1. päivänä – ja jälleen verkko katkesi tämän hakkeroinnin aikana jopa 24 tunnin ajaksi.

Se on ilmeistä, mutta epäilyksen välttämiseksi lohkoketju ei ole varteenotettava vaihtoehto millekään, jos se on taipuvainen sammumaan puoleksi päiväksi. Mitä sanoisit, jos pankkisi yhtäkkiä kieltäisi käteisen käyttöoikeutesi? Huolestuttavinta on, että nämä käyttökatkot tapahtuvat usein suuren volatiliteetin aikaan, mikä tarkoittaa, että asiakkaat voivat joutua pitämään varojaan.

Vaikka kehittäjät tekivät joitain teknisiä mukautuksia tämän ratkaisemiseksi – joiden menestystä on vielä liian aikaista arvioida – tämä sai aikaan negatiivisen aallon Solanaa kohtaan, ja katkokset vain… jatkuivat.

Hakkerointi

Hakkerointi on aivan eri luokkaa. Ja se on huolestuttavaa, koska se ei ole sidottu yhteen lompakkoon. Vaikka tällä hetkellä on epäselvää, mikä tämän on aiheuttanut – se tulee ilmeiseksi ajan myötä – tosiasia on, että se on kaikkialla ekosysteemissä, ja se on huolestuttavaa. Ketjua tarkasteltaessa näyttää siltä, että hakkeri on nyt saanut yli 5,2 miljoonan dollarin edestä varoja. Tämä on levinnyt itse Solana-tokeniin, useisiin NFT:ihin ja koko joukkoon Solana-pohjaisia tokeneita (nyt yli 300).

Kohteena olevat lompakot olivat pohjimmiltaan online-lompakot eli Internetiin yhteydessä olevat lompakot – kuten aina, offline-lompakot eivät ole alttiita. Mutta kuten sanoin, on harvinaista ja järkyttävää, että tämä koskee erilaisia lompakoita – Phantom-, Trust Wallet-, Slope- ja muiden online-lompakoiden hyväksikäytöstä on raportoitu.

Tie eteenpäin

Odotan kirjoittavani tästä lisää, kun lisätietoa selviää. Mutta se, mistä ei jo nyt keskustella, on se, kuinka vahingollinen vuosi tämä on ollut Solanalle, kuten edellä kävimmekin läpi. Vaikea sanoa, mihin se tästä etenee.

Uskon, että Solana on hyvä tuote ja verkostovaikutukset ovat merkittäviä. Jos siirtyminen maksuperusteiseen tapahtumaprioriteettiin ei kuitenkaan estä katkoksia, Solana on vain hauska peli, jonka kanssa voi pelata. Mitä tulee hakkerointeihin, niitä ei yksinkertaisesti voi tapahtua – vaikka rahaa ei ole paljon joidenkin muiden standardien mukaan, Layer 1 -lohkoketjua ei voida yhdistää tietoturvaloukkauksiin, jos se odottaa edistyvän ja saavuttavansa käyttäjien luottamuksen, joiden on tarkoitus (ironista kyllä) on tavoitella itsemääräämisoikeutta taloutensa kanssa.

Solana tarvitsee massiivisen uudelleenarvioinnin. Vaikka saattaa käydä ilmi, että tietyt lompakot olivat syyllisiä – vaikka tosiasia on moninkertainen, se näyttää epätodennäköiseltä – Solana ei voi jatkaa näin.

Jopa toinen perustajista, Anatoli Yakovenko, ei vaikuttanut liian itsevarmalta esittäessään teoriaansa.

Toinen omituisuus tässä on vankan Solanan puolestapuhujan ja FTX-johtajan, Sam Bankman-Friedin, hiljaisuus, joka ei ole vielä kommentoinut hakkerointia.

Hän on tunnetusti aktiivinen Twitterissä, ja on ottanut kantaa samantapaisiin asioihin aiemminkin. Ehkä tämä on vain sivutuote siitä, että vielä löytyy paljon epävarmuutta sen suhteen, mikä tämän hakkeroinnin todellisuudessa on aiheuttanut, mutta mielestäni se oli kuitenkin mainitsemisen arvoinen.

Johtopäätös

Härkämarkkinoiden aiheuttama hype on poissa. Karhumarkkinat aiheuttavat historiallisesti kaksi asiaa kryptomaailmassa. Ensinnäkin ne murskaavat sellaiset virheelliset projektit, kassatavarat ja protokollat ilman selkeää etenemissuunnitelmaa. Toiseksi on aika rakentaa, sillä monet nykyiset huippuprotokollat ovat keränneet vahvan infrastruktuurin viimeisten karhumarkkinoiden aikana – ennen kuin makroilmasto helpotti suuria käynnistyksiä, pääomasijoituksia ja valtavaa kasvua.

Solanan on tehtävä muutos, jos se aikoo edelleen kuulua jälkimmäiseen kategoriaan, muuten yhä useammat ihmiset päättävät jaloillaan.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money