Haastattelu – Riskipääoman demokratisointi: Hatu Shiek, DAO Makerin markkinajohtaja

Ohi:
päälle elo 15, 2022
  • Kryptosijoittajia arvostellaan usein siitä, että he eivät yhdistä etuja rahoittamiinsa startupeihin
  • Pääomasijoitukset ovat myös yksityissijoittajien ulottumattomissa. He joutuvat usein kärsimään tappioita.
  • DAO Maker on uusi ratkaisu näiden ongelmien ratkaisemiseen ja VC:n uudistamiseen kryptomuodossa

Vaikka markkinoiden turbulenssi oli vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana, kryptoteollisuus on edelleen täynnä innovaatioita.

Vaikka arvostukset ovat saattaneet vetäytyä jonkin verran, riskipääoma on monien jännittävien hankkeiden ytimessä, joiden tavoitteena on häiritä vanhaa rahoitussektoria – ja muita sektoreita.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tänään tarkastelemme DAO Makeria, jonka tavoitteena on innovoida riskikapitalismia itseään.

Yksi suurimmista kritiikeistä, joita kryptoalan riskipääomasijoittajia kohtaan esitetään, on se, että se on eliittiä ja saavuttamattomissa. Yhä uudelleen näemme, että riskisijoittajat tekevät selvää voittoa, vaikka tuotteen tai tokenin arvo laskee lopulta valtavasti. Vähittäisasiakkaat jäävät pussiin, kun pääomasijoittajat tienaavat rahansa – kun tavallisella sijoittajalla ei ole ollut mahdollisuutta päästä mukaan.

Tässä DAO Maker tulee kuvioihin. Uusi lohkoketju-projekti, jonka tavoitteena on puhdistaa kannustimet riskipääomayhtiöiden avulla, demokratisoida pääsy ja lopulta luoda oikeudenmukaisempi järjestelmä kaikille. Se on varsin kiehtova DeFi-sovellus, joten meillä oli kysymyksiä Hatu Shiekille, DAO Makerin markkinajohtajalle,

Invezz.com (IZ): Hei Hatu! Kiitos, että liityit joukkoomme tänään. Kerro meille krypto-tarinasi ja mistä DAO Makerin idea tuli.

Hatu Shiek (HS): Hei! Olen Hatu Shiek, markkinointipäällikkö ja DAO Makerin perustaja. Kiitos, että sain olla mukana.

Okei! Aloitetaan koulutuksestani. Pian lukion valmistumisen jälkeen muutin Yhdysvaltoihin korkeakoulututkintoni vuoksi ja saadakseni osallistua globaaliin startup-skeneen täällä. Opiskelin yritysrahoituksen keskittymistä ja matemaattista taloustieteitä Stony Brooke Universitystä, New Yorkista. Jo yliopiston aikana pyrin hallitsemaan mahdollisimman monia yrittäjyyden taitoja, ja valmistuessani minulla oli neljä omaa yritystä.

Pyrkiessäni yrittäjyyteen syntyi rakkaus markkinointiin ja strategiaan. Tajusin, että rakastan erilaisten liiketoiminnan kasvun lähestymistapojen analysointia ja strategioita. Niinpä jatkoin 3 miljoonan dollarin läänin budjetin hallinnointia ja 65 miljoonan dollarin ICO-rahoitusta ennen liittymistäni DAO Makeriin. Tein myös tiivistä yhteistyötä erilaisten lohkoketjupohjaisten projektien ja tokenien kanssa hallitakseni heidän markkinointistrategioitaan.

Koska olen läheisesti yhteydessä startup-maailmaan, olen havainnut, miten riskipääomasijoittajat suhtautuvat startup-yrityksiin ja miten riskipääomamarkkinoiden keskitetty luonne asettaa startup-yritykset kuristusotteeseen. Onneksi juuri silloin DAO Maker ja sen visio tuoda yksityissijoittajille VC-markkinat kiinnittivät huomioni. Pidin ideasta ja päätin olla mukana perustamassa yritystä.

IZ: Okei, DAO Makerin visio on varsin kiehtova. Mutta VC-markkinat itsessään ovat erittäin menestyviä. Mihin yksityissijoittajia tarvitaan tällä alalla?

Joo! VC-markkinat ovat ja tulevat aina olemaan melko menestyviä. Itse asiassa pelkästään vuonna 2021 riskipääomayritykset maksoivat startup-yrityksiin huimat 621 miljardia dollaria. Mutta termi menestys on melko subjektiivinen. Markkinat saattavat vaikuttaa menestyneiltä riskipäättäjien näkökulmasta, mutta eivät niinkään startup-yritysten näkökulmasta. Tämä johtuu siitä, että riskipääomayritykset toimivat kasvun näkökulmasta ja keskittyvät enemmän voittoon kuin startup-yritysten hyvinvointiin. Ja tavoitteleessaan omaa voittoaan he työntävät paljon lupaavia startup-yrityksiä unohduksiin.

Pääomasijoitusrahoitteisilla startup-yrityksillä on alusta alkaen valtavat paineet kasvaa ja skaalautua ennenaikaisesti. Ne eivät saa riittävästi aikaa luoda itselleen vahvat markkinat. Ja skaalautuminen ilman kunnollisia markkinoita on resepti katastrofiin. Ne harvat startup-yritykset, jotka onnistuvat siinä oikein, selviytyvät. Kaikki muut joko ostetaan pääomasijoittajien toimesta tai lakkautetaan. Arvioiden mukaan jopa kolme neljästä riskipääomasijoituksella tuetusta startup-yrityksestä epäonnistuu.

Tämä on riskipääomamarkkinoiden nykytila, ja jos sen annetaan jatkua, meille saattaa jäädä startup-tila, joka jättää innovaatiot taka-alalle ja keskittyy lyhyen aikavälin kasvuun. Jotta innovaatiot menestyisivät, markkinat on demokratisoitava. Toisin sanoen vallan on siirrettävä riskipäättäjien käsistä. Tämä on mahdollista vain avaamalla riskipääoman ovi yksityissijoittajille. Ja lohkoketjuteknologian ansiosta on nyt helpompaa kuin koskaan ennen tuoda yksityissijoittajia riskipääomasijoituksiin.

IZ: Se on hieno oivallus. Voitko kertoa meille, kuinka lohkoketjuteknologia auttaa vähittäissijoittajia ja yhdistämään heidät sopivien startup-yritysten kanssa?

Okei! Perustelu tässä on melko suoraviivainen. Tarvitsemme innovaatioita menestyäksemme, joten ainoa tapa edetä on riskipääomamarkkinoiden demokratisointi. Ja riskipääomamarkkinoiden demokratisoimiseksi meidän on saavutettava täydellinen läpinäkyvyys, vertaansa vailla oleva turvallisuus ja luotettavuus, jotka kaikki ovat mahdollisia vain lohkoketjussa. Startup-yrityksille lohkoketju-teknologia avaa oven maailmanlaajuiseen sijoittajapooliin ja auttaa automatisoimaan heidän rahoituksensa. Se poistaa myös välikäsien ja keskitettyjen viranomaisten tarpeen, mikä antaa heille täyden hallinnan hankkeisiinsa.

Lohkoketju-teknologia tekee vähittäissijoittajille pääsyn riskipääomamarkkinoille, koska he voivat yhdistää resursseja miljoonien muiden kanssa ympäri maailmaa startup-yritysten rahoittamiseksi. Sijoittajat voivat siis sijoittaa haluamallaan tavalla ilman painetta sijoittaa etukäteen valtavaa pääomaa. Lisäksi me DAO Makerilla käytämme sijoittajien ketjun toimintaa sovittaaksemme heidät heidän mieltymyksiinsä ja riskinottohalunsa mukaisiin startup-hankkeisiin.

IZ: Anna meille lisätietoa DAO Makerista, visiosta ja siitä, kuinka alusta demokratisoi riskipääomamarkkinat.

Varma! Joten rakensimme DAO Makerin kanssa kokonaisvaltaisen alustan, joka mahdollistaa yksityissijoittajien saatavuuden ja tehdä riskipääomamarkkinat heidän ulottuvillemme. Visiomme on demokratisoida riskipääomatilaa ja priorisoida startup-yritysten hyvinvointia samalla kun tarjotaan yksityissijoittajille mahdollisuus hyödyntää kasvuaan. Toisin sanoen mahdollistamme yleisön osallistumisen riskipääomien tapaan. Sijoitustuotteemme on suunniteltu piensijoittajien odotuksia ajatellen. Silti startup-yritysten hyvinvointi on myös prioriteettimme, joten alustamme yksityissijoittajat ottavat kolmen vuoden sitoumuksia aivan kuten riskipääomayritykset. Lisäksi tarjoamme ilman riskipääomaa, vain julkisia varhaisen vaiheen rahoitusohjelmia startup-yrityksille. Hyvin lyhyessä ajassa näiden alustojen alkuperäiset varat ylittivät riskipääoman rahoittamat. Jopa karhumarkkinoilla DAO Maker asettaa julkisen rahoituksen etusijalle riskipääomarahoituksen sijaan.

IZ: Visiosi on varsin kiehtova. Mutta näin ollen riskipääomamarkkinat ovat luonnostaan riskialttiita alueita. Miten tällaisiin sijoituksiin liittyviä riskejä mielestäsi voidaan vähentää?

Hyvin! Kun miljoonat sijoittajat yhdistävät resursseja startup-yritysten rahoittamiseksi, riski jakautuu. Yksikään sijoittaja ei kestä pudotusta kokonaan. Joten voimme sanoa, että riskipääomamarkkinoihin liittyvä riski on merkittävästi pienentynyt. Mutta siitä huolimatta, se on silti riskialtisempi kuin mikään muu henkilökohtainen rahoitussijoitus. Yksityissijoittajat etsivät tasaista tulojen kasvua, toisin kuin riskipääomasijoittajat, jotka tähtäävät korkeimpaan tuottoon ja ovat valmiita tappioihin.

Jos siis todella haluamme yksityissijoittajien osallistuvan riskipääomamarkkinoille, meidän on otettava huomioon heidän vaihtelevat riskihalunsa ja odotettu tuottonsa. Matalariskiset osallistumiskehykset ovat ratkaisu tähän. Sijoittajien tulee pystyä sijoittamaan mahdollisimman paljon tai niin vähän kuin mahdollista. Sijoitustuotteet tulee suunnitella siten, että ne vähentävät mahdollisimman paljon riskejä ja tarjoavat sijoittajille tasaisen tuoton ja tulojen kasvun. Esimerkiksi lippulaivatuotteemme Venture Bonds takaa sijoittajille 8-10 % koron lähes nollalla riskillä.

IZ: Mitä neuvoja antaisit vähittäissijoittajille, jotka katselevat riskipääomatilaa?

Riskipääomamarkkinat ovat epäilemättä erinomainen tulonkasvumahdollisuus, joka yksityissijoittajilta on ollut riistetty jo vuosikymmeniä. Kuvittele vain sijoittavasi Googleen tai Teslaan niiden syntymässä. Kyllä, riski oli suuri, mutta tuotto oli vielä suurempi.

Mutta täällä, kun DAO Makerin kaltaiset alustat tulevat kuvaan, yksityissijoittajilla on mahdollisuus sijoittaa huomisen Googleen ja samalla vähentää merkittävästi siihen liittyvää riskiä. Se on win-win-tilanne. Joten neuvoni yksityissijoittajille on tarttua tähän tilaisuuteen ja sijoittaa riskinottohalunsa ja odotettujen tuottojensa mukaan.

Nyt heidän käsissään on auttaa demokratisoimaan riskipääomamarkkinat ja viemään osuuden voittopiirakasta prosessin aikana.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla. eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money