FTX:n romahdus ironinen ja surullinen

Ohi:
päälle marras 9, 2022
Listen to this article
  • Toimitusjohtaja Bankman-Fried väitti sittemmin poistetuissa twiiteissään FTX:llä olevan riittävästi varoja
  • Analyytikkomme kirjoittaa tässä olevan synkkää ironiaa, kuten ketjun varannot olisivat voineet vakuuttaa
  • Binance sittemmin ilmoittanut ottavansa käyttöön ketjun sisäisiä varauksia läpinäkyvyyden lisäämiseksi

Nostopyyntöjen aalto on laskeutunut FTX:lle, maailman toiseksi suurimmalle kryptovaluuttapörssille, viimeisen 48 tunnin aikana.

Tämä oli vastaus FTX:n maksukykyyn liittyviin pelkoihin, kun kävi ilmi, että FTX:n natiivia kotimaista tokenia, FTT:tä, käytettiin vakuudeksi, vaikka he loivat juuri tämän samaisen tokenin.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Raportit paljastivat sitten, että FTT-token oli suuri osa sisaryhtiö Alamedan varoista, mikä kyseenalaisti sen kyvyt muuttaa paljon taseestaan rahaksi, jos sen velat vaaditaan.

Muutama tunti eteenpäin, mikä on kryptoalan termeissä elinikä, ja FTX sammutti nostot. Nyt huoli oli täysimittaista paniikkia, ja alan johtava pörssi, Binance, joutui astumaan sisään ja tukemaan FTX:ää, ilmoittamalla, että FTX:n hankkimiseksi oli tehty sopimus ”likviditeettikriisin” keskellä (koko fiaskon syväsukellus julkaistiin tänä aamuna täällä).

Ja tässäpä se ironia olikin.

Todiste varannoista

Koko paniikki alkoikin siitä, kun ihmiset alkoivat pelätä FTX:n olevan maksukyvytön. Sam Bankman-Fried vakuutti Twitterissä, että he olivat maksukykyisiä ja vakuutti asiakkaiden varojen olevan turvassa twiitissä, joka on sittemmin poistettu.

Seuraavana päivänä kotiutukset keskeytettiin. Ja sitten SBF poisti twiitin.

Mutta miksi me kaikki odotamme miljardöörin twiittiä, joka vakuuttaa meille, että omaisuutemme ovat turvassa? Entä… ja kuule minua tästä… käyttämällä lohkoketjua tämän ratkaisemiseen? Twiittasin tämän maanantaina – eikö ole ironista, että lohkoketjulle rakennetulla alalla yksi sen suurimmista käyttötapauksista jätetään huomiotta?

Lopulta FTX ei ollut sille hyväksi. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä he tekivät asiakkaiden varoilla, mutta ne eivät olleet siellä missä niiden olisi pitänyt olla. Mikä on hirvittävää, koska asiakkaat tallettivat varojaan heidän vaihtoonsa ostaakseen kryptoa, ei siksi, että FTX lähetettäisi niitä muualle.

Tämäkin olisi voitu osoittaa, jos he olisivat suostuneet julkistamaan ketjussa olevan lompakon. Mutta sen sijaan heidän toimitusjohtajansa vakuutti kaikille, että varat olivat turvassa ja että asiakkaiden varoja ei käytetty muualla, kun taas nostoja käsiteltäisiin edelleen. Sitten hän sulki nostot. Ja sitten hän poisti twiitin.

Binance suostuu on-chain -ketjuun

Kävi ilmi, että CZ kuuli valitukseni Twitterissä. Tai koko maailma katseli naureskellen, kun koko juttu syöksyi hulluuden partaalle.

”Kaikkien kryptopörssien pitäisi tehdä merkle-tree todiste varannoista”, hän sanoi eilen illalla. ”Pankit alkavat tehdä varantojen todentamista pian.”

Ironista. Ironista ja surullista.