Mihin kaakaon hinnat ovat seuraavaksi matkalla?

Ohi:
päälle May 28, 2024
Listen
  • Kaakaon hinnat nousivat ilmastokatastrofien ja taloudellisten haasteiden vuoksi.
  • Spekulaatio kiihtyi, mikä vaikutti hintoihin ja markkinoiden epävakauteen.
  • Pitkäaikainen laskutrendi, mahdollinen oikosulkumahdollisuus yli 8 400 dollaria.

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Uutiset kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Kaakaon hinnat ovat olleet hurjassa nousussa viimeisen vuoden aikana, mikä heijastaa luonnonkatastrofien, taloudellisten ongelmien ja markkinadynamiikan yhdistelmää. Tammikuussa 2023 alkaen 2 467 dollarista tonnilta, kaakaon spot-hinnat nousivat yli 12 000 dollariin tonnilta huhtikuuhun 2024 mennessä. Viime aikoina hinnat ovat tasaantuneet, mutta ovat edelleen korkeita 8 673 dollarissa tonnilta 28. toukokuuta 2024. Tällä dramaattisella vaihtelulla on merkittäviä seurauksia globaali suklaateollisuus.

Etsitkö signaaleja ja hälytyksiä ammattimaisilta kauppiailta? Rekisteröidy Invezz Signals™ -palveluun ILMAISEKSI. Kestää 2 minuuttia.

Business Insiderin kaakaopistekaavio

Hintojen nousun taustalla olevat tekijät

Copy link to section

Useat tekijät ovat vaikuttaneet tähän kaakaon hintojen voimakkaaseen nousuun. Ilmastonmuutos, erityisesti El Niñon säämalli, on vaikuttanut vakavasti kaakaon satoon Länsi-Afrikassa. Tällä alueella, joka vastaa yli 60 prosentista maailman kaakaosta, satoi rankkoja sateita, jotka helpottavat mustatankotaudin leviämistä, mikä johti huomattaviin sadon menetyksiin. Kansainvälisen kaakaojärjestön mukaan kauden 2023-2024 maailmanlaajuisen kaakaovajeen ennustetaan olevan noin 374 000 tonnia.

Kaakaonviljelijöiden kohtaamat taloudelliset haasteet ovat myös ratkaisevassa asemassa. Monet viljelijät Ghanassa ja Norsunluurannikolla ansaitsevat alle 1,25 dollaria päivässä, paljon köyhyysrajan alapuolella. Tämä pieni tulo estää heitä investoimasta tiloihinsa, mikä heikentää kykyään lisätä satoa tai torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Viljelijöiden jatkuvaa köyhyyttä pahentavat suurten suklaayhtiöiden maksamat alhaiset hinnat, vaikka nämä yritykset tekevät huomattavia voittoja.

Keinottelu kaakaomarkkinoilla on nostanut hintoja entisestään. Sijoittajien aktiivisuus on voimistunut, ja ei-kaupalliset sijoittajat omistavat merkittävän osan avoimesta kiinnostuksesta kaakaofutuureihin. Tämä spekulaatio on johtanut lisääntyneeseen volatiliteettiin ja jyrkkiin hintaheilahteluihin, kuten nähtiin, kun hinnat nousivat jyrkästi aiemmin tänä vuonna. Markkinoiden reaktiot tarjontaongelmiin, kuten sääennusteisiin ja tuotantoraportteihin perustuvat reaktiot, ovat voimistaneet näitä vaihteluja.

Näiden korkeiden kaakaon hintojen vaikutus suklaateollisuuteen on ollut syvä, kun suklaanvalmistajat ovat joutuneet nostamaan hintoja, mikä on johtanut kuluttajakysynnän vähenemiseen. Jotkut yritykset muuttavat reseptejä käyttääkseen vähemmän kaakaota tai pienentävät tuotekokoja kustannusten hallitsemiseksi. Näistä strategioista huolimatta kustannuspaineet ovat edelleen merkittäviä, ja ne vaikuttavat sekä tuottajiin että kuluttajiin.

Hintojen vakautumisen näkymät

Copy link to section

Viimeaikainen kehitys viittaa hintojen mahdolliseen heikkenemiseen. Kun El Niño -ilmiö siirtyy La Niñaan, paremmat sääolosuhteet voisivat parantaa kaakaosatoa Länsi-Afrikassa. Lisäksi hallituksen pyrkimykset nostaa kaakaonviljelijöille maksettavia tuottajahintoja voivat kannustaa suurempiin toimituksiin, mikä saattaa helpottaa tarjontapulaa. Taustalla olevat ilmastonmuutoksen ja viljelijöiden taloudelliset vaikeudet ovat kuitenkin edelleen ratkaisematta.

Kaakaon hinnan tulevaisuus on edelleen epävarma. Jotkut analyytikot ennustavat vakiintuvan noin 6 000 dollariin tonnilta, mutta jatkuvat tarjontahaasteet ja markkinoiden spekulaatiot voivat johtaa lisävolatiliteettiin. Nykyisessä markkinadynamiikassa ja Länsi-Afrikan tuotannon kriittisessä roolissa kaakaomarkkinat pysyvät todennäköisesti erittäin herkänä sään tai taloudellisten olosuhteiden muutoksille.

Katsotaan nyt, mitä kaavioilla on sanottavana siitä, mihin kaakaon hinnat voivat olla seuraavaksi matkalla. Tämä tekninen analyysi antaa syvemmän käsityksen mahdollisista hintamuutoksista ja auttaa ennustamaan tulevia suuntauksia historiallisten tietojen ja markkinaindikaattoreiden perusteella.

Lievästä villiin: Kaakaon huippu ennen syöksyä

Copy link to section

Kaakaofutuurien päivittäisissä kaavioissa hinnannousu vuoden 2023 alusta oli huomattavaa, mutta asteittaista ja nousi noin 2 500 dollarista 4 300 dollariin. Vuodesta 2024 lähtien kaakaofutuurit kokivat kuitenkin kiihtyvän noususuhdanteen ja nousivat huhtikuuhun mennessä 4 300 dollarista lähes 12 000 dollariin. Tämä nopea nousu päättyi viime kuussa, ja hinnat laskivat nopeasti 8 100 dollariin.

TradingView’n kaakaofutuurikaavio

Tämän jyrkän laskun aikana kaakaofutuurit löysivät tukea lähellä 50 %:n Fibonacci-retracement-tasoa edellisen heilahduksen alimman ja korkean arvon välillä, noin 6 900 dollaria, ja ovat sittemmin palautuneet. Niin kauan kuin kaakaofutuurit pysyvät yli 6 750 dollarin, tämä elpyminen voi jatkua muutaman viikon, ja välitön vastus on 9 468 dollaria.

Huolimatta viimeaikaisesta elpymisestä, kaakaofutuurien keskipitkän ja pitkän aikavälin trendi on laskusuuntainen, joten on epätodennäköistä, että ne saavuttavat huhtikuun huippunsa pian. Laskevan näkemyksen omaavat sijoittajat voivat harkita oikosulkua yli 8 400 dollarin ja stop loss -arvon ollessa 9 470 dollaria. Jos hinnat laskevat, seuraava tukitaso on noin 5 900 dollaria, jolta voitot voitaisiin kirjata.

Tämä artikkeli on käännetty englannista tekoälytyökalujen avulla, minkä jälkeen paikallinen kääntäjä on oikolukenut ja muokannut sen.

Hyödykkeet Maatalous Markkina-analyysi