Thaise centrale bank rolt obligaties uit op blockchain

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali speelt een sleutelrol in het cryptocurrency-nieuwsteam. In zijn vrije tijd reist hij graag en speelt hij graag cricket,… read more.
on okt 5, 2020
  • De centrale bank van Thailand heeft een nieuw platform voor obligaties uitgerold.
  • Het platform is op de blockchain van IBM gebouwd.
  • Bovendien verlaagt het de kosten van het proces, en het maakt het ook veel eenvoudiger en efficiënter.

Eerder vandaag slaagde de Bank of Thailand (BOT) erin om met succes het eerste blockchain-gebaseerde platform voor overheidsspaarobligaties ter wereld te lanceren. Het nieuwe platform werd gelanceerd in samenwerking met IBM, met behulp van de blockchain-technologie van de technologiegigant. Binnen twee weken wist de BOT in totaal $ 1,6 miljard uit te geven.

Voordelen van het nieuwe platform

Van wat bekend is, gebruikt het platform de sterk beveiligde blockchain-technologie van IBM Cloud om investeerders te laten profiteren van snelle obligatie-uitgifte. Het proces dat voorheen meer dan twee weken in beslag nam, kan nu in slechts twee dagen worden uitgevoerd, waardoor het uiterst efficiënt is.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Bovendien worden de kosten en complexiteit van de uitgifte van obligaties ook aanzienlijk verminderd.

De situatie met betrekking tot de verkoop van de obligaties is ook heel anders dan vroeger. Vroeger was het een uit meerdere partijen bestaande, tijdrovend en te complex proces. Het vertrouwde op een systeem dat niet in realtime werkte, veel van de validatiestappen werden gedupliceerd, en het maakte gebruik van een handmatige afstemming, die vaak gegevensfouten opleverde.

Dit alles is geëlimineerd door het gebruik van blockchain-technologie, waardoor het platform volledig onveranderlijk is en in staat is om in realtime te werken. Het dient als de enige bron van waarheid voor alle netwerkdeelnemers, het verwijdert alle onnodige validatiestappen, terwijl de kosten van reconciliatie veel lager zijn dan vroeger.

Niet alleen dat, maar lokale investeerders kunnen nu obligaties kopen tot de maximale waarde van hun toegewezen quotum per persoon, en dit allemaal bij één enkele bank.

Een grote samenwerking

Zoals gezegd vereiste het project een samenwerking tussen BOT en IBM. Maar dat is niet alles: er waren in totaal acht instellingen nodig om samen te werken om dit allemaal mogelijk te maken. De instellingen in kwestie zijn BOT, Thailand Securities Depository, Public Debt Management Office, Thai Bond Market Association, evenals verschillende banken van verkopers, Kasikorn Bank, Bangkok Bank, Siam Commercial Bank en Krungthai Bank.

De volgende stap is om blockchain-technologie te gebruiken voor elke andere staatsobligatie die zowel op grootschalige investeerders als op retailers is gericht.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld