FCA verbiedt de verkoop van crypto aan particuliere beleggers

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on okt 6, 2020
  • Volgens de FCA zijn cryptoderivaten en ETN's niet geschikt voor particuliere consumenten.
  • De toezichthouder is van mening dat het verbod tot £ 53 miljoen zal helpen besparen.
  • Het verbod op crypto en ETN's gaat in op 6 januari 2021.

De Financial Conduct Authority (FCA) heeft de verkoop van cryptoderivaten en exchange-traded notes (ETN’s) die draaien rond bepaalde cryptocurrencies aan retailconsumenten verboden. Het bureau maakte dit nieuws bekend via een persbericht op 6 oktober. In de publicatie merkte de FCA op dat het bovengenoemde producten niet geschikt acht voor consumenten in de detailhandel vanwege het risico en de schade die ze opleveren.

De FCA legde uit waarom zij cryptoderivaten en ETN’s als ongeschikt beschouwt voor retailconsumenten en zei dat ze geen betrouwbare taxatiemiddelen hebben vanwege de inherente aard van hun onderliggende activa. Het bureau voegde eraan toe dat er wijdverbreid marktmisbruik en financiële criminaliteit is op de secundaire markt. Bovendien beschouwt de toezichthouder de hoge volatiliteit van cryptovaluta als een significant risico. Bovendien is de FCA van mening dat retailconsumenten onvoldoende kennis hebben van dergelijke producten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Rekening houdend met de bovenstaande factoren, concludeerde de autoriteit dat er geen legitieme noodzaak is voor particuliere beleggers om derivaten en ETN’s te kopen. Dit komt omdat ze schade kunnen lijden in het geval van plotselinge en onverwachte verliezen als ze in dergelijke risicovolle producten beleggen.

Een oplossing waarmee consumenten in de detailhandel tot £ 53 miljoen kunnen besparen

Volgens de FCA is de beste manier om kleine beleggers tegen dergelijke schade te beschermen een volledig verbod op de producten. Dit verbod zal naar verluidt bedrijven die in of vanuit het VK opereren, verbieden om CFD’s, opties, futures en ETN’s aan particuliere beleggers te verkopen, op de markt te brengen en te distribueren. De toezichthouder schatte vervolgens dat dit verbod het potentieel heeft om te voorkomen dat retailconsumenten ongeveer £ 53 miljoen verliezen.

Volgens Sheldon Mills, de interim Executive Director of Strategy and Competition bij de FCA,

‘Dit verbod weerspiegelt hoe serieus we de mogelijke schade voor consumenten in de detailhandel in deze producten beschouwen. Consumentenbescherming staat hier voorop. “

Hij voegde toe dat,

“Aanzienlijke prijsvolatiliteit, gecombineerd met de inherente moeilijkheden om crypto-activa betrouwbaar te waarderen, plaatst retailconsumenten met een hoog risico op verliezen door de handel in cryptoderivaten. We hebben bewijs dat dit op grote schaal gebeurt. Het verbod biedt een passend beschermingsniveau. ‘

De FCA maakte vervolgens bekend dat dit verbod van kracht wordt vanaf 6 januari 2021. In de tussentijd adviseerde de toezichthouder dat Britse consumenten oppassen voor oplichting met cryptoderivaten, en voegde eraan toe dat elk bedrijf dat dergelijke producten aan particuliere beleggers aanbiedt na dit verbod waarschijnlijk frauduleus is.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld