USD/CNY herstelt nadat het handelsoverschot van China afneemt

Geschreven door: Crispus Nyaga
oktober 13, 2020
  • De USD/CNY prijs keert terug een dag nadat deze met meer dan 2% is gedaald.
  • De Chinese export steeg met 9,9%, terwijl de import met 13,2% toenam.
  • De PBOC heeft plannen onthuld om zaterdag een short selling van de yuan mogelijk te maken.

De USD / CNY kruipt terug na een daling van meer dan 2% gisteren. Het paar reageert op een nieuwe richtlijn van de People’s Bank of China (PBOC) en gemengde handelsnummers. Het handelt op 6,7525, wat hoger is dan het dieptepunt van gisteren op 6,6938.

USD/CNY
USD/CNY schiet terug na verliezen

China handelsoverschot daalt

China heeft dit jaar grote vooruitgang geboekt. Terwijl de economie in het eerste kwartaal inzakte, herstelde ze zich in het tweede kwartaal met 3,2%. Analisten verwachten dat het herstel zich in het derde kwartaal heeft voortgezet.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Er zijn veel redenen voor deze groei, waaronder het feit dat het land de COVID-19 pandemie goed heeft aangepakt. Het land met meer dan 1,3 miljard mensen en de oorsprong van het virus heeft minder dan 100.000 gevallen geregistreerd. Daarentegen heeft de VS, een hoogontwikkeld land met meer dan 320 miljoen mensen, meer dan 7 miljoen gevallen geregistreerd.

Het land is ook geholpen door de aanhoudende handelsactiviteit. Volgens het Chinese douanekantoor is de export van het land in september met 9,9% gestegen tot 239,7 miljard dollar. Dat was de vierde opeenvolgende maandelijkse winst en werd gestimuleerd door de sterke externe vraag.

De invoer steeg met 13,2% tot $ 202,7 miljard na een verzwakking in de voorgaande twee maanden. Als gevolg hiervan nam het handelsoverschot af van meer dan $ 58 miljard tot $ 37 miljard. De gegevens toonden ook aan dat de grootste handelspartner van het land de ASEAN-landen waren, die goed waren voor meer dan $ 416 miljard in de eerste 8 maanden van het jaar.

De Chinese centrale bank probeert de sterkte van de yuan te beteugelen

De USD / CNY vertoonde een sterke neerwaartse trend sinds mei, toen hij een hoogste punt bereikte van 7.1775. Het derde kwartaal was inderdaad het beste kwartaal van de yuan in meer dan 12 jaar.

Gisteren kondigde de People’s Bank of China nieuwe maatregelen aan om haar kracht te beteugelen, die meestal van invloed is op haar exporteurs. In een verklaring zei de centrale bank dat het sommige investeerders zou toestaan om short te gaan op de valuta.

Shorting is het proces van het lenen van activa en het wedden dat de prijs ervan zal dalen. De bank deed dit door de wisselkoersrisicoreserve-ratio voor termijncontracten aan te passen van 20% naar nul. Volgens CNBC was het doel van dit nieuwe beleid om de onshore valuta, de renminbi, te stabiliseren.

De Chinese centrale bank stond recent onder druk vanwege de sterkte van de yuan. Hoewel de bank wil dat de valuta zwakker is, wil ze ook dat deze relatief stabiel is, omdat ze probeert een reservevaluta te worden.

Technische analyse USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

De wekelijkse grafiek laat zien dat de USD / CNY in een sterk neerwaartse trend zat. En gisteren daalde het naar een dieptepunt van 6,6938, wat het laagste is sinds april 2019. De prijs lag ook op het niveau van 50% Fibonacci-retracement. Het was ook langs de eerste ondersteuning van de standaard draaipunten. Het ligt nu onder de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 50 en 25 dagen. Daarom verwacht ik dat het paar op korte termijn zal blijven dalen, aangezien de bears mikken op de tweede support op 6.4270.