De Bahama’s verslaat China met ’s werelds eerste CBDC

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali speelt een sleutelrol in het cryptocurrency-nieuwsteam. In zijn vrije tijd reist hij graag en speelt hij graag cricket, snooker en… read more.
on okt 21, 2020
  • De Centrale Bank van de Bahama's heeft zojuist de Sand Dollar uitgegeven.
  • Hierdoor werd het land 's werelds eerste natie die zijn eigen CBDC uitrolde.
  • De munt is mobiel te gebruiken en bewoners kunnen ermee betalen bij elke handelaar met een bankportemonnee.

China heeft centrale banken over de hele wereld ertoe gebracht om CBDC’s te overwegen, en zelfs te onderzoeken en te ontwikkelen, nadat het oorspronkelijk digitale yuan had onthuld. Hoewel China werd beschouwd als een koploper als het gaat om de ontwikkeling en het testen van zijn eigen CBDC, lijkt het erop dat een ander project dit misschien heeft overtroffen.

De centrale bank van de Bahama’s geeft ’s werelds eerste CBDC uit

Volgens een recente aankondiging van het Project Sand Dollar op Facebook is de nationale cryptocurrency van het land, de zogenaamde Sand Dollar, zojuist vrijgegeven voor landelijk gebruik.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De aankondiging werd op 20 oktober gepubliceerd en onthulde dat de Sand Dollar beschikbaar kwam rond 22:00 UTC. Alle 393.000 inwoners van de Bahama’s kunnen er nu gebruik van maken, waardoor dit land het eerste land ter wereld is dat een CBDC vrijgeeft voor de hele natie.

Zoals sommigen wellicht weten, heeft China vermoedelijk de ontwikkeling van zijn eigen munt voltooid, en het test het al een tijdje in meerdere regio’s. Maar zelfs China heeft zijn munt niet aan het hele land vrijgegeven.

Een ander project dat naar verluidt op het punt staat de munt vrij te geven, is Cambodja, waarvan de Bakong-cryptocurrency de komende maanden kan worden gelanceerd. Het land is een tijdje geleden, in juli 2019, met zijn pilot gestart.

Details over de Sand Dollar

De centrale bank van de Bahama’s haastte zich natuurlijk niet om te profiteren van het first-mover-voordeel. Het bereidt zich al enkele jaren voor om zijn eigen crypto te lanceren .

Blijkbaar is het in 2019 met zijn eigen proefprogramma begonnen, toen het 48.000 zanddollars gebruikte op twee van de eilanden – Abaco en Exuma. Elke Sand Dollar is gekoppeld aan de nationale valuta van het land, de Bahamaanse dollar. Ondertussen is elke Bahamaanse dollar gekoppeld aan de USD.

Van wat bekend is, kan de Sand Dollar worden overgedragen via een mobiele app, aangezien een studie uit 2017 ontdekte dat ongeveer 90% van de bevolking van het land mobiele telefoons gebruikt. Bewoners kunnen de munt ook gebruiken bij elke handelaar die een e-Wallet bezit die is goedgekeurd door de centrale bank.

Transactiekosten zijn ook extreem laag. In feite ging de centrale bank zelfs zo ver om ze ‘te verwaarlozen’ te noemen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld