Pro spreekt over macro-omgeving: ‘zeer weinig zichtbaarheid’

Geschreven door: Jayson Derrick
april 16, 2021
  • Het macroklimaat ziet er niet gunstig uit voor beleggers.
  • Dit komt door COVID-19 gevallen, gebrek aan duidelijkheid over stimulansen, de Amerikaanse verkiezingen.
  • Volgens een professional is het "verontrustend" hoe weinig bedrijven richtlijnen geven.

De twee belangrijkste eigenschappen waar beleggers naar op zoek zijn om te concluderen dat de macro-omgeving stabiel is, zijn onder meer groei en stabiliteit, zei Michael Kantrowitz, Chief Investment Strategist van Cornerstone Macro, dinsdagochtend over Fox Business.

‘Zeer weinig zichtbaarheid’

De ongelukkige realiteit is dat COVID-19 infectiecijfers over de hele wereld stijgen, Amerikaanse stimuleringsinspanningen lijken te zijn vastgelopen en de fel omstreden presidentsverkiezingen zijn nu slechts enkele dagen verwijderd, zei Kantrowitz. Als zodanig is er “zeer weinig zichtbaarheid” dat de macro-omgeving tekenen van stabiliteit zal vertonen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit roept de vraag op of beleggers moeten profiteren van de nu tweedaagse zwakte en het antwoord is niet een eenvoudig ja.

Beleggers willen misschien de dip in bedrijven met sterke fundamentele bedrijven kopen, hoewel het zeker niet de tijd is om “voor de hekken te zwaaien”, zei hij. Het feit is dat de macro-omgeving niet “in een oogwenk zal veranderen” en dat geduld nodig is om te wachten op een breder economisch herstel.

Beleggers die op zoek zijn naar wat meer stabiliteit in hun portefeuille, kunnen overwegen te beleggen in op de beurs verhandelde fondsen zoals de SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust (NYSE: DIA). Hier is een gids over hoe u in ETF’s kunt beleggen.

Groeivergelijking

Het groeigedeelte van de vergelijking is net zo onduidelijk en komt op een moment dat de aandelenmarkt het erg goed heeft gedaan sinds het dieptepunt in maart. Op het moment dat het interview werd opgenomen, hebben 140 bedrijven hun inkomsten gerapporteerd, maar het is “verontrustend” dat een groot aantal bedrijven afziet van enige vorm van begeleiding.

Het ontbreken van begeleiding impliceert dat investeerders moeten raden hoeveel en of een bedrijf zal groeien op korte termijn en in het nieuwe jaar en daarna.

Er is al gemakkelijk geld verdiend

Het gemakkelijke geld op de markt is al verdiend als reactie op grootschalige stimuleringsmaatregelen als reactie op de economische verstoring veroorzaakt door de COVID-19 pandemie, voegde CMC Markets Chief Market Analyst Michael Hewson toe aan het gesprek.

Vergelijkbaar met wat Kantrowitz zei, blijft het vooruitziende macroklimaat onzeker, zelfs nadat Amerikaanse en internationale banken bemoedigende resultaten rapporteerden, zei Hewson.

Ondertussen zijn de verwachtingen voor nieuwe stimuleringsinjecties van de Amerikaanse regering minimaal, terwijl de Europese leiders overeenstemming bereikten over een eigen stimuleringspakket, maar het moet nog worden geratificeerd, zei hij. Volgens de huidige schattingen moet het pakket in feite pas in het eerste kwartaal van 2021 worden geratificeerd en afgerond.

Als zodanig is het “belangrijk” voor beleggers om te begrijpen dat dit niet het moment is om op dit moment terug te gaan naar aandelen.

“We zullen een aanzienlijke mate van volatiliteit doorstaan aan het einde van het jaar”, zei hij. “Dus ik zou veel geld in contanten stoppen en wachten tot kansen zich melden.”