Aanklagers zoeken een harde straf voor een ICO oplichter

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on nov 4, 2020
  • De aanklagers willen een voorbeeld van Farkas maken.
  • De aanklagers willen dat in de federale richtlijnen 70 tot 87 maanden gevangenisstraf wordt aanbevolen.
  • De aanklagers dienden een verzoek in nadat Farkas had voorgesteld om thuis opgesloten te worden.

Amerikaanse federale aanklagers verzoeken Amerikaanse districtsrechter Lorna Schofield om een fraudeur achter een door beroemdheden onderschreven ICO tot een lange gevangenisstraf te veroordelen. Een rapport onthulde dit nieuws op 4 november en merkte op dat de aanklagers op 31 oktober een veroordeling hadden ingediend en een harde straf eisten tegen Robert Joseph Farkas, de mede-oprichter van Centra Tech. Naar verluidt voerde het bedrijf in 2017 een frauduleuze ICO uit, gesteund door Floyd Mayweather en DJ Khaled.

In de voorlegging van de veroordeling beweerden de aanklagers dat ze een harde straf voor Farkas zoeken om te voorkomen dat andere fraudeurs illegale ICO’s uitvoeren. Volgens de aanklagers creëren legitieme ICO’s een nieuwe en effectieve methode om kapitaal aan te trekken. Frauduleuze ICO’s veroorzaken echter het verlies van het vertrouwen van beleggers, waardoor het voor eerlijke uitgevers van munten moeilijk wordt om kapitaal aan te trekken via cryptomunten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De aanklagers suggereerden vervolgens dat rechter Schofield een substantiële straf tegen Farkas zou moeten uitvaardigen om een krachtig signaal te sturen naar andere oplichters die digitale middelen en nieuwe technologieën willen gebruiken om ouderwetse fraude te plegen.

Opsluiting in huis is niet genoeg straf

De officieren van justitie deden hun indieningen nadat Farkas de zijne op 23 oktober had ingediend. In zijn opmerking beweerde Farkas dat hij een onbetwistbaar ondergeschikte rol in de regeling had gespeeld. Als zodanig verzocht hij om veroordeling van de 55 dagen die hij al had uitgezeten, plus huisarrest en een aanzienlijke hoeveelheid gemeenschapswerk.

De aanklager was het daar echter niet mee eens en zei:

‘Het onmiskenbare criminele gedrag van Farkas spreekt voor zich. Dag in dag uit, gedurende ongeveer negen maanden, nam Farkas deel aan een plan dat rechtstreeks tot verliezen van tientallen miljoenen dollars aan fondsen van honderden slachtofferbeleggers leidde. Zijn deelname ging door, zelfs in de nasleep van de toenemende kritiek die hij kreeg als gevolg van het artikel in de New York Times, dat veel van de leugens onthulde die hij en zijn mede-samenzweerders gebruikten om investeerders te lokken. De methoden die Farkas gebruikte om slachtoffers te lokken en vervolgens het plan te verdoezelen door te proberen een bedrijf en een product op te richten dat de leugens die hij had gepleegd waarmaakten, bewijzen de ernst van zijn gedrag en zijn rol in het plan dat, hoewel klein vergeleken met Sharma en Trapani, niettemin significant was en voortdurend van aard.”

Het openbaar ministerie verklaarde verder dat federale richtlijnen tussen 70 en 87 maanden gevangenisstraf aanbevelen voor het plegen van een dergelijk misdrijf. Aan de andere kant stelde het reclasseringsbureau 60 maanden voor.

Een regeling van £ 19,2 miljoen

Dit nieuws komt nadat Farkas op 16 juni van dit jaar schuldig had bevonden aan twee aanklachten van fraude. Hij accepteerde naar verluidt dat hij had samengespannen om effecten- en telegrafische fraude te plegen door een plan te leiden dat Amerikaanse investeerders voor meer dan £ 19,2 miljoen oplichtte. Farkas’ mede-samenzweerders Sam Sharma en Raymond Trapani pleitten ook schuldig aan soortgelijke beschuldigingen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld