Dash beweert dat het geen privacymunt is na verwijdering

Geschreven door: Jinia Shawdagor
november 13, 2020
  • ShapeShift beweert dat het DASH, XMR en ZEC heeft geschrapt vanwege hun zorgen over regelgeving.
  • Volgens Glenn Austin zou het DoJ ShapeShift hebben beïnvloed om DASH te schrappen.
  • Austin beweert dat DASH niet meer een privacymunt is dan BTC.

De gerenommeerde crypto-uitwisseling ShapeShift heeft onlangs drie op privacy gerichte munten geschrapt, namelijk DASH, ZEC en XMR. De beurs onthulde dit nieuws op 6 november en merkte op dat het besloot de munten te schrappen vanwege hun zorgen over de regelgeving. Volgens de uitwisseling was deze stap bedoeld om het risico van de organisatie vanuit regelgevend oogpunt te verminderen.

Naar verluidt kwam dit nieuws voor velen in de crypto-ruimte als een schok, gezien de historische toewijding van de beurs aan privacy. In de beginfase dwong het zijn gebruikers niet om hun identiteit te verifiëren. In 2018 bracht het echter een verandering in zijn bedrijfsmodel op gang door geleidelijk KYC-beleid en een lidmaatschapsprogramma in te voeren. Volgens de beurs probeerden deze veranderingen de wrijving met toezichthouders te minimaliseren en hun klanten te beschermen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Terwijl ShapeShift regelgevingskwesties noemde als reden voor het schrappen van de notering van de drie munten, vermelden andere toonaangevende beurzen zoals Coinbase, Kraken en Binance.US momenteel de digitale activa op hun platforms. Dit feit verhulde de zaken nog meer, waardoor de CEO van de Dash Core Group, Glenn Austin, zei dat het schrappen van de notering frustrerend was, aangezien een simpel telefoontje van 10-15 minuten dit had kunnen voorkomen.

Volgens Austin komt de beslissing van ShapeShift om DASH te schrappen neer op een educatie probleem. Hij merkte verder op dat hoewel de uitwisseling geen officiële reden bood om DASH te schrappen, de vermelding van de munt door het ministerie van Justitie in zijn onlangs gepubliceerde Cryptocurrency Enforcement Framework de beslissing van de uitwisseling beïnvloedde. De publicatie noemde DASH twee keer naast ZEC en XMR als een voorbeeld van munten met verbeterde privacy.

Dash Core Group zegt dat DASH geen privacymunt is

In een poging te bewijzen dat ShapeShift DASH heeft geschrapt op basis van valse informatie, merkte de Dash Core Group op dat de munt niet echt een privacymunt is. Het team citeerde Perkins Coie’s evaluatie van de munt in september 2019, waaruit bleek dat de wijdverbreide perceptie dat Dash een ‘privacymunt’ is, waarschijnlijk een erfenis is van zijn vroegere naam, Darkcoin, die de illusie wekt dat de munt darknet-transacties mogelijk maakt.

Het gerenommeerde advocatenkantoor is echter van mening dat DASH niet meer een “privacymunt” is dan Bitcoin. Hieraan toevoegend, zei Austin,

“Er zijn verschillende privacyverhogende technieken die bovenop elke openbare blockchain kunnen worden geïmplementeerd, inclusief functies zoals transacties buiten de ketting, adressen of bedragen afschermen, Mimblewimble, tumbling / mixers en CoinJoin. CoinJoin is de enige privacyfunctie die momenteel bestaat in Dash-portefeuilles. Bitcoin heeft ook veel wallets die CoinJoin ondersteunen.”

Blockchain-analysebedrijf Chainalysis was het eens met Perkins Coie en merkte op dat het categoriseren van DASH als een privacymunt vanuit technisch oogpunt onnauwkeurig is. Volgens het bedrijf biedt onafhankelijke portefeuillesoftware meer verbeterde vormen van CoinJoin die compatibel zijn met toonaangevende munten zoals BTC, BCH en LTC.

Austin verdedigde DASH verder en zei dat Bitcoin’s Lightning Network en het wijdverbreide gebruik van de munt in het darknet het vanuit regelgevend oogpunt een hoger risico maken. Hij voegde eraan toe dat meer geavanceerde data-obscurerende software, zoals Chaumian CoinJoin, compatibel is met BTC-portefeuilles, maar niet met DASH-portefeuilles.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account