EUR/USD wankelt nu de ECB waarschuwt voor een dubbele dip

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 27, 2020
  • Het EUR/USD paar wankelt nu investeerders reageren op de ECB-notulen.
  • In de notulen waarschuwde de ECB voor een dubbele dip-recessie.
  • De Europese Commissie zal vandaag de vertrouwensgegevens van consumenten en bedrijven publiceren.

De EUR / USD bevindt zich in een krappe bandbreedte nu traders nadenken over de grote kans op een dubbele dip in de Europese Unie. Het paar handelt op 1.1918, het hoogste niveau sinds 1 september.

EUR/USD
EUR/USD in een krappe bandbreedte

Recessie met dubbele dip

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft notulen vrijgegeven van de monetairbeleidsvergadering van twee weken geleden. Uit de notulen bleek dat de bank overweegt meer stimuleringsmaatregelen te nemen om het blok te ondersteunen, nu het door zijn ergste fase in decennia gaat.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In de notulen waren ambtenaren bezorgd dat de economie van het blok hobbeliger zou zijn dan aanvankelijk verwacht vanwege de aanhoudende golf van het virus. Als reactie op de stijgende gevallen hebben veel landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Spanje, enkele limieten ingevoerd, waaronder bedrijfssluitingen.

De ECB heeft al veel gedaan om de economie te stimuleren. Het heeft de rentetarieven verlaagd tot historische dieptepunten en een ongekend kwantitatief versoepelingsplan van 1,35 biljoen euro gelanceerd. Verder heeft de bank voldoende liquiditeit verschaft om banken te helpen hun kredietverlening te versnellen, vooral aan kleine bedrijven. Het koopt ook obligaties van grote bedrijven om ze overeind te houden.

Uit de notulen bleek echter dat sommige economen bij de ECB zich zorgen maken over de impact van extra stimuleringsmaatregelen. Ze noemden mogelijke non-lineariteiten, bijwerkingen en afnemende opbrengsten als risico’s voor meer stimulans. Ze zeiden:

“Aangezien de markten zich hebben gestabiliseerd sinds de invoering van de pandemie-gerelateerde monetairbeleidsmaatregelen in maart, werd opgemerkt dat aanvullende aankopen van activa mogelijk niet dezelfde impact hebben op de financiële omstandigheden en de reële economische activiteit als eerder dit jaar.”

Later vandaag zal de EUR / USD reageren op aanvullende vertrouwensgegevens van consumenten en bedrijven uit de eurozone. Economen die door Reuters werden ondervraagd, verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat het industriële sentiment in november daalde van -9,6 in de voorgaande maand naar -10,5.

Evenzo zien ze het sentiment van services dalen van -11,8 naar -15,5, voornamelijk als gevolg van de nieuwe golf van het virus. Voor consumenten verwachten ze dat hun vertrouwen zal dalen tot -17,5.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

EUR/USD technische vooruitzichten

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

Op de vier-uur grafiek zien we dat de EUR / USD-prijs deze maand een opwaartse trend vertoont. Het paar is van een dieptepunt van 1.1600 naar een hoogste punt van 1.1940 gesprongen. Het heeft de afgelopen weken een stijgend kanaal gevormd en bevindt zich nu dicht bij de bovenzijde. De prijs ligt ook iets onder de bovenkant van het 20-daagse Donchian-kanaal.

Daarom voorspel ik dat het paar zal blijven stijgen, aangezien de bulls op 1.1940 naar de bovenkant van het kanaal mikken. Ben je het eens met deze voorspelling? Zo ja, dan kunt u erin investeren bij een van de toonaangevende forexbrokers voor spread betting.