GBP/USD: Britse pond stijgt voor de vierde week op rij

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 27, 2020
  • De GBP/USD stijgt voor de vierde week op rij.
  • Beleggers zijn optimistisch dat het VK een Brexit-deal met de Europese Unie zal bereiken.
  • De algehele zwakkere dollar heeft ook bijgedragen.

De Britse pond stevent af op de vierde opeenvolgende week van solide stijging ten opzichte van de dollar. De GBP / USD is deze week bijna 1% gestegen, ook al blijven de vooruitzichten voor de Britse economie somber.

GBP/USD is op weg naar een wekelijkse stijging

Brexit-optimisme

Een waarschijnlijke reden voor de sterkte van de pond is het toenemende optimisme dat het VK en de EU de komende weken tot een akkoord zullen komen. De gesprekken, die onlangs zijn uitgesteld, gaan dit weekend verder in Londen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Terwijl de verschillen tussen de twee partijen blijven, voorspellen analisten, beleggers in forex, en zelfs gokkers dat een deal zal gebeuren.

In een verklaring deze week zei Ursula von der Leyen, het hoofd van de Europese Commissie, dat er meer beweging was gekomen over belangrijke problematische kwesties. In een andere verklaring waarschuwde Michel Barnier echter dat de EU weg zou kunnen lopen tenzij het VK concessies deed.

Analisten denken dat het aan het VK is om ervoor te zorgen dat er eind dit jaar een deal is. Het land exporteert namelijk meer dan 45% van al zijn goederen naar landen in de EU.

Ook zou vertrekken zonder deal meer schade aanrichten in een tijd waarin de regering waarschuwt voor de toestand van de economie. In een toespraak op woensdag zei Rishi Sunak, de minister van Financiën, dat de pandemie ongeveer drie jaar van groei had geduurd. Ook is de overheidsschuld blijven stijgen, wat meer risico’s voor de economie met zich meebrengt.

De GBP / USD is ook enorm gestegen vanwege de algehele zwakte van de Amerikaanse dollar. Deze week heeft de dollarindex meer dan 1% van zijn waarde verloren en handelt op het laagste niveau in maanden.

De daling is voornamelijk te wijten aan de lage vraag naar risicovolle activa vanwege het COVID-19 vaccin en de waarschijnlijkheid van een soepele overgang in de Verenigde Staten.

Vandaag zijn er geen belangrijke economische gegevens die de prestatie van de Britse pond zullen veranderen. De enige belangrijke gegevens om in de gaten te houden, zijn de huizenprijsindexgegevens van Nationwide.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

GBP/USD technische vooruitzichten

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de GBP / USD prijs recentelijk is gestegen. Het is inderdaad de afgelopen vier weken op rij gestegen. Het blijft boven de 14 en 28-daagse voortschrijdende gemiddelden en tussen het stijgende kanaal dat in groen wordt weergegeven.

Evenzo is de gemiddelde richtingsindex, die de sterkte van een trend meet, ook blijven stijgen. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen, met als volgende doel de bovenkant van het kanaal op 1.3475.