De palladiumprijzen zullen op korte en lange termijn stijgen

Geschreven door: Faith Maina
november 30, 2020
  • Afgezien van oktober zijn de palladiumprijzen sinds juni 2020 enorm gestegen.
  • De PMI voor de verwerkende industrie in China bevindt zich op het hoogste punt in drie jaar.
  • De autoverkopen in China zijn gestaag gestegen.

De palladiumprijzen zijn in november op een hoogtepunt geëindigd. Hoewel het edelmetaal in oktober een neerwaartse trend had doorgemaakt, bevindt het zich sinds juni 2020 grotendeels in het groen. Op 12.08 GMT daalde palladium met 0,84% om te verhandelen tegen $ 2404,53. Het opwaartse momentum van het metaal is te danken aan het herstel van de Chinese economie en de hoge autoverkopen.

Palladiumprijzen

China boekt een hoogste PMI voor de verwerkende industrie in drie jaar

De PMI voor de verwerkende industrie in China is gestegen tot het hoogste punt in drie jaar. Volgens de gegevens vrijgegeven op 30 november door de China Logistics Information Center, steeg de PMI vorige maand van 51,4 naar 52,1. Het cijfer is ook hoger dan de verwachte 51,5. Bovendien is de lezing van november de hoogste sinds september 2017.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De productie-PMI is een maatstaf voor de activiteit in de maakindustrie van een land. De beter dan verwachte cijfers van China zijn een indicatie dat de economie zich herstelt. Bovendien geeft de figuur een toegenomen vraag naar vervaardigde goederen aan. Iris Pang, hoofdeconoom China bij ING Groep zei: “De sprong was vooral te danken aan meer binnenlandse nieuwe bestellingen en een stijging van de grondstofprijzen. Nieuwe exportorders namen ook toe, maar minder in vergelijking met binnenlandse nieuwe orders.”

De constante vraag naar palladium ondersteunt het opwaartse momentum van de prijzen

China heeft een van de grootste auto-industrieën ter wereld. In 2019 was ongeveer 28% van de wereldwijd geproduceerde voertuigen afkomstig uit dit Aziatische land. Met name wordt palladium het meest gebruikt in de auto-industrie. Autofabrikanten gebruiken dit edelmetaal in de katalysator van benzinevoertuigen. Als zodanig is de grote vraag naar auto’s een positieve indicator voor beleggers die palladium willen verhandelen.

De strenge emissievoorschriften die in verschillende landen zijn ingevoerd, hebben ook bijgedragen aan de stijgende palladiumprijzen. Zo gaat Europa de huidige Euro 6-emissienormen aanpassen voor nog strengere Euro 7-regelgeving. China en de VS hebben ook stevige wetten uitgevaardigd om de vervuiling door de auto-industrie tegen te gaan.

Bulls rekenen ook op het voortdurende gebruik van auto’s met verbrandingsmotor (ICE). Toegegeven, de sector van elektrische voertuigen (EV) is booming. Desalniettemin zal het jaren duren voordat ICE-auto’s volledig zijn uitgeschakeld.

Volgens BloombergNEF’s vooruitzichten voor elektrische voertuigen voor 2020, zullen elektrische voertuigen tegen 2025 ongeveer 10% van de nieuwe autoverkopen vertegenwoordigen. 5 jaar later zal het aandeel van elektrische voertuigen gestegen zijn tot 28%. Uit de analyse blijkt dat de vraag naar ICE-voertuigen het komende decennium nog steeds hoog zal zijn.

De Chinese regering wil ook graag het binnenlandse verbruik van auto’s vergroten. De strategie snijdt zowel NEV’s als de voertuigen met benzinemotor door. Zo stegen de autoverkopen in het land in oktober voor de zevende maand op rij. De verkoop steeg met 12,5% in vergelijking met een vergelijkbare periode in 2019. Toonaangevende autofabrikanten zoals Honda en Toyota voorspelden een stijging van hun winst nu de vraag naar hun producten in China sterk stijgt.