Centrale banken van Saudi-Arabië en de VAE lanceren CBDC

Geschreven door: Ali Raza
november 30, 2020
  • De centrale banken van de VAE en Saudi-Arabië hebben onlangs een rapport gepubliceerd over hun CBDC.
  • De twee werken sinds begin 2019 samen aan een CBDC.
  • De banken hebben geconstateerd dat er veel verbeteringen zijn die een CBDC zou kunnen brengen.

Onlangs heeft de Centrale Bank van de VAE samen met Saudi Central Bank (SAMA) een rapport uitgebracht waarin alle voordelen van het gebruik van een gedistribueerd betalingssysteem en de combinatie met een gecentraliseerde betalingsstructuur worden uitgelegd. De twee sloegen de handen ineen om te werken aan hun eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

Centrale banken van de VAE en Saudi-Arabië publiceren een gezamenlijk rapport

De banken hebben hun CBDC-pilot succesvol afgerond, waarmee ze een jaar hebben samengewerkt. Het nieuwe rapport biedt details over het zogenaamde ‘Project Aber‘, en het toont nogal veelbelovende resultaten van hun onderzoek en ontwikkeling.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het rapport benadrukt met name grote verbeteringen als het gaat om de architectonische veerkracht van gecentraliseerde betalingssystemen.

De volgende stap voor de banken is het verkleinen van de economische risico’s die vaak werden opgemerkt als het om CBDC’s gaat. De centrale banken zijn van plan DLT over te nemen en te onderzoeken of activa zoals obligaties daarop kunnen worden afgewikkeld.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Wat hebben de banken ontdekt en wat is de volgende stap?

Aanvankelijk begonnen de banken begin 2019 samen te werken aan deze kwestie. Hun doel was om de cryptocurrency Aber te lanceren, wat zich vertaalt naar ‘Grenzen Overschrijden’ in de Arabische taal. Nu zeggen de bevindingen van de banken dat een dubbel uitgegeven grensoverschrijdende cryptocurrency technisch haalbaar is.

Niet alleen dat, maar het is ook mogelijk om een volledig gedistribueerd betalingssysteem te creëren, dat aanzienlijke verbeteringen zal brengen ten opzichte van het huidige systeem dat de landen gebruiken.

Aan alle belangrijke eisen die tijdens het onderzoek zijn vastgesteld, is voldaan, waaronder zaken als decentralisatie, privacy of beperking van economische risico’s. De volgende stap in het onderzoek van de banken is het verkennen van nieuwe opties, zoals het uitbouwen van de leverings- versus betalingsstructuur.

Een raamwerk voor RTGS (Real-Time Gross Settlement) en meer. Ze merkten op dat er zelfs de mogelijkheid is om het project geografisch uit te breiden, waardoor ze andere centrale banken zouden kunnen omvatten en hele heterogene netwerken zouden kunnen verbinden.