USD/CHF: dit is de reden waarom de frank is gestegen

Geschreven door: Crispus Nyaga
december 2, 2020
  • Het USD/CHF paar daalde naar het laagste niveau sinds 2015.
  • Het paar is sinds april van dit jaar met meer dan 12% gedaald.
  • De daling is voornamelijk het gevolg van de algemeen zwakkere Amerikaanse dollar.

Het USD / CHF paar hervatte de neerwaartse trend, zelfs na de tegenvallende inflatiecijfers. Het paar handelt op 0.8990, het laagste sinds januari 2015.

USD/CHF
USD/CHF glijft naar de laagste punten van 2015

De Zwitserse inflatie blijft zwak

Het grootste deel van de ontwikkelde wereld maakt een lange periode van lage inflatie door. In een rapport van gisteren zei Eurostat dat de consumentenprijsindex (CPI) van de EU in november met 0,3% is gedaald. Evenzo steeg de CPI in de Verenigde Staten met slechts 0,2%, de laagste waarde in de afgelopen vijf maanden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Eerder vandaag toonden gegevens van het Zwitserse Bureau voor Statistieken aan dat de CPI in november met 0,2% daalde, wat leidde tot een daling op jaarbasis van 0,7%. Economen ondervraagd door Refinitiv verwachtten dat de prijzen op maand- en jaarbasis zouden dalen met respectievelijk 0,1% en 0,5%.

Evenzo daalde de kern-CPI met 0,2% na een daling met 0,1% in oktober. Volgens het bureau zijn de zwakke consumentenprijzen vooral het gevolg van een sterke daling van internationale pakketreizen en hotelovernachtingen. Aan de andere kant stegen de prijzen van huurwoningen en buitenlandse wijn gedurende de maand.

Andere recente economische cijfers uit Zwitserland waren positief. In oktober stegen de detailhandelsverkopen met 3,1%, terwijl de werkloosheid daalde. Verder groeide de economie met 7,2% in het derde kwartaal, na een krimp met 7,0% in het tweede kwartaal.

Daarom is de zwakkere Amerikaanse dollar de belangrijkste reden waarom de USD / CHF zich op het laagste niveau sinds 2015 bevindt. De dollarindex is inderdaad gedaald tot 2018 dieptepunten vanwege de voortdurende besprekingen over stimuleringsmaatregelen en het relatief lagere risico in de markt. Gisteren schreven analisten van MUFG in een verklaring:

“We handhaven onze short op de USD / CHF om onze verwachtingen te weerspiegelen dat de USD waarschijnlijk verder zal verzwakken na het gunstige verkiezingsresultaat in de VS en positief vaccinnieuws.”

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische vooruitzichten USD/CHF

USD/CHF
USD/CHF technische grafiek

Op de wekelijkse grafiek zien we dat de USD / CHF prijs de afgelopen maanden een gestage neerwaartse trend heeft doorgemaakt. Het is met meer dan 12% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in april op 1.0242. Ook daalde het in juli onder het dieptepunt van februari 2018 op 0.9192, wat een belangrijke ondersteuning was.

Verder vormde het paar de afgelopen weken een bearish wimpelpatroon dat in groen wordt weergegeven. Dit patroonheeft de neiging om een bearish uitkomst te hebben, wat u kunt testen in een gratis demo-account.

De dalende trend wordt ook ondersteund door zowel voortschrijdende gemiddelden als de stochastische oscillator. Daarom voorspel ik dat het paar zal blijven dalen terwijl de bearsproberen de vitale steun op 0.900 te passeren.