Congreslid introduceert wetsvoorstel tegen illegale stablecoins

Geschreven door: Jinia Shawdagor
december 4, 2020
  • Volgens Tlaib beoogt de STABLE Act Amerikanen te beschermen.
  • De STABLE Act schrijft voor dat uitgevers van stablecoin om goedkeuring moeten vragen.
  • Jeremy Allaire zei dat dit een stap achteruit zou zijn voor crypto-innovatie in de VS.

Rachida Tlaib, de huisvertegenwoordiger van Michigan, heeft samen met congresleden Jesus Garcia en Stephen Lynch een nieuw wetsvoorstel ingediend in het Congres om het gebruik van illegale stablecoins te verbieden. Een persbericht onthulde dit nieuws op 2 december en merkte op dat dit wetsvoorstel beoogt de bescherming van Amerikaanse burgers te verbeteren tegen de risico’s die gepaard gaan met de snelgroeiende cryptomarkt in de VS. Naar verluidt heet het wetsvoorstel Stablecoin Tethering and Bank Licensing Enforcement (STABLE). Als het Congres dit wetsvoorstel in wet neemt, zullen bedrijven die stablecoin-gerelateerde diensten verlenen, de goedkeuring van meerdere autoriteiten moeten krijgen. Anders zouden hun operaties als illegaal worden beschouwd.

Congreslid Tlaib legde uit waarom ze besloot de STABLE Act in te voeren, en zei:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Arbeidersgemeenschappen zoals de mijne in Chicago worden al geconfronteerd met enorme belemmeringen om toegang te krijgen tot financiële diensten en krediet. De deregulering van ons financiële systeem door de regering-Trump heeft de deur geopend voor technologiebedrijven om hun macht te consolideren door mensen van kleur te winnen met producten die inclusie beloven, maar die alleen ons banksysteem ondermijnen.”

Volgens haar zou de STABLE Act helpen om innovatie te stimuleren en Amerikanen te beschermen tegen nieuwe financiële technologieën en instrumenten die erop proberen te jagen.

Een nieuwe en innovatieve manier om geld uit te geven

Volgens congreslid Lynch bieden stablecoins consumenten een nieuwe en innovatieve manier om hun geld uit te geven. Hij voegde eraan toe dat de technologie kan helpen om financiële transacties efficiënter te maken en om financiële inclusie te stimuleren. De vertegenwoordiger is echter van mening dat het omarmen van nieuwe technologieën risico’s met zich meebrengt. Lynch prees vervolgens Tlaib voor het erkennen en aanpakken van de behoefte aan efficiënte consumentenbescherming.

Lynch haalde verder aan dat vertegenwoordiger Tlaib door de STABLE Act zal helpen ervoor te zorgen dat Amerikaanse regelgevers over adequate instrumenten beschikken om consumenten te beschermen tegen slechterikken. Hij voegde eraan toe dat het niet verstandig zou zijn om de uitgifte van Amerikaanse valuta uit te besteden aan particuliere entiteiten, en benadrukte dat de STABLE Act de Amerikaanse toezichthouders zou garanderen dat de implementatie van stablecoin-technologie effectief wordt gecontroleerd.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Sterke weerstand van de cryptogemeenschap

Hoewel de vertegenwoordigers geloven dat de implementatie van de STABLE Act een belangrijke mijlpaal zou zijn in de richting van consumentenbescherming, is de Amerikaanse cryptogemeenschap afkerig van dit idee. Volgens CoinShare’s chief strategy officer, Meltem Demirors, verlagen cryptocurrencies de kosten voor het bedienen van populaties die lange tijd buiten de banksector zijn gehouden. Ze voegde eraan toe dat door het wetsvoorstel in wetgeving te worden omgezet, de kosten en complianceverplichtingen toenemen, waardoor bedrijven gedwongen worden de groepen af te sluiten die het congreslid wil beschermen.

De mede-oprichter en CEO van Circle, Jeremy Allaire, ging ook naar Twitter om zijn gevoelens over de kwestie te delen. Hij zei dat de wet een terugwerkende kracht zou betekenen voor digitale valuta-innovatie in de VS omdat het de versnellende vooruitgang van zowel de blockchain- als de fintech-industrie zou beperken.

Afgezien van de cryptogemeenschap, bekritiseerde de vertegenwoordiger van Wyoming, Tyler Lindholm, ook het wetsvoorstel door te zeggen:

“Centralisatie van macht voor een gedecentraliseerde wereld. Nee, dank u wel. Deze industrie is lichtjaren succesvoller geweest in het brengen van financiële vrijheid voor mensen zonder bank en dat gebeurde zonder vriendjespolitiek, zoals voorgesteld in dit wetsvoorstel.”