De prijs van ruwe olie stijgt door een daling van de voorraden

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld is in… read more.
on dec 31, 2020
  • Ruwe olieprijzen handelen in het groen, hoewel ze de afgelopen week wankelden.
  • De gegevens van EIA lieten een daling zien van 6,065 miljoen vaten in de voorraden in de VS.
  • De OPEC+ alliantie zal op 4 januari bijeenkomen.

Het schommelen van de prijzen voor ruwe olie in de afgelopen week is een teken dat investeerders gewoon hun boeken willen sluiten en willen wachten op het nieuwe jaar. Donderdag stonden de futures op ruwe olie op een hoogtepunt als reactie op de bullish voorraadgegevens van gisteren van de EIA. Bovendien houden investeerders de OPEC+ bijeenkomst die volgende week gepland staat in de gaten. Om 05.28 GMT stegen de WTI-futures met 0,06% tot $ 48,32. Evenzo stegen Brent-futures met 0,09% om te verhandelen tegen $ 51,56.

Ruwe olie prijs

De wekelijkse voorraden ruwe olie dalen in de VS

Een van de factoren die de prijzen van ruwe olie ondersteunen, is de daling van de wekelijkse Amerikaanse voorraden. Woensdag publiceerde de Energy Information Administration bullish cijfers over olievoorraden. Voor de week eindigend op 25 december, daalde de hoeveelheid olie in opslag met 6.065.000 vaten. Het cijfer was beter dan de voorspelde -2,583 miljoen vaten. In de voorgaande week waren de voorraden ruwe olie met 0,562 miljoen vaten verminderd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Voorafgaand aan het persbericht van EIA had het American Petroleum Institute voorraadcijfers gepresenteerd die net zo optimistisch waren. Volgens het bureau daalden de voorraden ruwe olie in de VS met 4.785 miljoen vaten, terwijl de vorige week de stijging van 2.7 miljoen vaten was. Analisten hadden een daling van 2,1 miljoen vaten voorspeld.

Volgens de gegevens van EIA zijn de benzinevoorraden van vorige week ook beter dan verwacht. De voorraden daalden met 1,192 miljoen vaten, wat hoger is dan de -1,125 miljoen vaten die vorige week werden geregistreerd. Bovendien heeft het aantal de voorspelling van experts van +1,662 miljoen vaten overtroffen.

Met name de voorraden distillaten namen een andere wending. Afgelopen week waren de voorraden met 2,325 miljoen vaten afgenomen. Volgens analisten zouden de niveaus vorige week met 0,529 miljoen vaten zijn gestegen. De vrijgegeven gegevens misten echter de twee metingen door uit te komen op +3.095 miljoen vaten.

Investeerders wachten op de OPEC+ vergadering van januari

Prijzen van ruwe olie reageren ook op de aankomende OPEC+ bijeenkomst op 4 januari 2021. De alliantie van 23 landen zal beslissen over de vraag of ze olievoorraden geleidelijk zullen blijven verhogen. Volgens een maandelijks rapport verlaagt de coalitie haar schattingen van het wereldwijde brandstofverbruik met 1 miljoen bpd voor het eerste kwartaal van 2021. Het voorspelt verder dat de vraag naar de grondstof in deze periode met 500.000 vaten zal stijgen. Dit bedrag is vergelijkbaar met de afgesproken stijging in januari.

Sommige lidstaten, zoals Rusland, zijn van plan om tijdens de bijeenkomst een verdere toename van het aanbod te ondersteunen. De vicepremier van Rusland, Alexander Novak, zei : “Als de situatie normaal en stabiel is, zullen we de stijging steunen. We moeten vanaf 1 januari geleidelijk niveaus bereiken die eerder werden verwacht, zonder de markt te veel te trekken.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld