De maïsprijzen bereiken het overgekochte gebied

Door:
op Jan 11, 2021
Bijgewerkt: Jun 1, 2022
Listen
  • De prijzen van maïs zijn in het overgekochte gebied.
  • De prijs van de grondstof is met ongeveer 0,42% gestegen.
  • Droog weer in Zuid-Amerika heeft de bezorgdheid over het aanbod vergroot.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De maïsprijzen sloten vorige week op een hoogtepunt van ongeveer 0,42%. Vrijdag werden maïsfutures verhandeld tegen $ 496,08. Deze week wacht de markt op het WASDE-rapport dat op dinsdag zal verschijnen. Bovendien zullen de prijzen reageren op de aanhoudende zorgen over het aanbod van de grondstof. De barre weersomstandigheden in Zuid-Amerika hebben de maïsproductie beïnvloed. Aan de andere kant is de vraag naar het graan in China gestegen naarmate de varkenskudde blijft toenemen.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Maïsprijzen

Aankomend WASDE-rapport

Copy link to section

Beleggers die geïnteresseerd zijn in het beleggen in grondstoffen, hebben hun ogen gericht op het WASDE-rapport van januari. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw is van plan om het rapport vrij te geven op 12 januari om 1700 GMT. In de publicatie van december 2020 verlaagde het bureau zijn schattingen voor de productie van buitenlandse maïs vanwege de verminderde productie in Argentinië.

Argentinië en Brazilië, twee van de beste maïsproducerende landen ter wereld, hebben te maken gehad met droog weer. Meteorologen voorspellen dat de barre omstandigheden op korte termijn zullen aanhouden. Vorige week kreeg Zuid-Brazilië minder dan normale regenval; een fenomeen dat waarschijnlijk tot ver in de volgende maand zal voortduren. De neerslag is echter slecht getimed aangezien de oogst al begonnen is en het planten van Safrinha (het tweede gewas) aan de gang is.

Met name het oosten van Brazilië heeft meer dan normale regenval geregistreerd. In een tijdsspanne van 30 jaar, ziet de Braziliaanse Rio Grande do Sul de 4e droogste eerste week van januari. Voor Santa Fe in Argentinië is het de 3e droogste in een vergelijkbare periode.

Vanaf eind januari zal het zuiden van Brazilië meer regen krijgen. De resulterende vertragingen bij het planten en oogsten zullen de maïsprijzen waarschijnlijk opdrijven. In het oosten van Argentinië verwachten experts langdurige droogte.

Dit komt omdat de Argentijnse regering nog moet bevestigen of ze het verbod op de export van maïs zal opheffen. Op 30 december gaf het ministerie van landbouw van het land aan dat het de export van de grondstof tot eind februari zou opschorten. De verhuizing was bedoeld om de binnenlandse bevoorrading veilig te stellen.

Tegelijkertijd zal de vraag naar maïs toenemen naarmate de kudde varkens in China toeneemt. In het laatste WASDE-rapport verhoogde USDA haar schattingen voor Chinese invoer. Investeerders zijn enthousiast over de schattingen van het bureau over vraag en aanbod; en hoe de maïsprijzen zullen reageren op deze marktkrachten.

Technische vooruitzichten voor maïsprijzen

Copy link to section

Op de dagelijkse grafiek vinden de maïsprijzen al bijna een week weerstand rond het $ 496-niveau. Dit weerstandsniveau is het hoogste dat de grondstof heeft bereikt sinds mei 2014. De prijzen worden met name verhandeld boven de 20 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Vanuit dit perspectief zal de grondstof waarschijnlijk doorgaan met de uptrend.

Ik vermoed echter dat de prijzen op korte termijn zullen teruglopen voordat ze weer stijgen. Om te beginnen staat de RSI op 87,90. Dit is een sterk teken dat de maïsfutures momenteel overgekocht zijn. Als zodanig zullen beleggers waarschijnlijk winst nemen; een aspect dat zal resulteren in een prijsdaling.

Bovendien vormde zich donderdag een hangende kandelaar. Hoewel de bevestiging van het patroon de volgende dag niet zo duidelijk was, was de slotkoers iets lager dan die van de vorige dag. Met dit in gedachten zullen de maïsprijzen deze week waarschijnlijk beginnen met een daling voordat de marktkrachten het opwaartse momentum aanwakkeren. Voor zowel beginnende als ervaren handelaren zullen handelscursussen u een beter begrip geven van de geschikte technische analysestrategieën.

Maïsprijzen

Maïs Commodities Zuid-Amerika