USD/NOK stijgt na sterke inflatiecijfers van Noorwegen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jan 11, 2021
  • De USD/NOK steeg vandaag scherp, zelfs na sterke Noorse inflatiecijfers.
  • De consumentenprijzen stegen in november met 0,4%, wat leidde tot een jaarlijkse winst van 1,4%.
  • De stijging is het gevolg van de algehele sterke Amerikaanse dollar.

De USD / NOK steeg vandaag met meer dan 1%, zelfs na positieve inflatiecijfers uit Noorwegen. Het paar handelt op 8.5133, wat een paar pips boven de low van vrijdag op 8.3710 is.

USD/NOK
USD/NOK 4-uur grafiek

De inflatie in Noorwegen stijgt

In haar meest recente rentebesluit heeft de Norges Bank zich ertoe verbonden de rentetarieven eerder dan voorspeld te verhogen. Het schreef dit toe aan de relatief sterke economie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De inflatiecijfers die vandaag worden vrijgegeven, zouden de bank ertoe kunnen aanzetten zelfs eerder in beweging te komen. Volgens het Noorse Bureau voor de Statistiek is de algemene consumentenprijsindex in het land in november met 0,4% gestegen.

Het was in oktober met 0,4% gedaald. Deze stijging leidde tot een jaarlijkse winst van 1,4%, wat beter was dan de vorige 0,7%. Economen verwachtten dat het aantal met 1,2% zou stijgen. De kern-CPI, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, daalde met 0,1%.

Ondertussen is de producentenprijsindex in november met 0,3% gestegen ten opzichte van de eerdere daling van 0,4%.

Sterkere Amerikaanse dollar en lage olieprijzen

Het USD / NOK paar stijgt vanwege de sterke Amerikaanse dollar naarmate het aantal gevallen van coronavirus stijgt. De dollarindex, die de dollar meet ten opzichte van een mandje valuta’s, is met meer dan 0,45% gestegen.

Deze prestatie is vooral te danken aan de nieuwe lockdown in Hebei, China. De regering heeft daar een nieuwe lockdown aangekondigd, die gevolgen zal hebben voor meer dan 11 miljoen mensen. Hierdoor dreigt de Chinese economie in het eerste kwartaal naar beneden te trekken.

Evenzo zijn de gevallen in andere landen blijven stijgen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Daarom zijn forex-investeerders waarschijnlijk bang dat de vaccins op korte termijn geen onmiddellijke impact zullen hebben.

Verder stijgt de USD / NOK vanwege de lagere prijzen voor ruwe olie. De prijs van Brent is met meer dan 1% gedaald, terwijl West Texas Intermediate (WTI) met meer dan 0,50% is gedaald. Dit komt door de stijgende gevallen van coronavirus en Amerikaanse booreilanden.

Technische vooruitzichten USD/NOK

USD/NOK
USD/NOK technische grafiek

Op de dagelijkse grafiek zien we dat het USD / NOK paar tussen september en november een double-top patroon vormde. In technische analyse is dit patroon meestal bearish.

Het is ook onder de 50 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden en de opmerkelijke steun van 8,6697 gekomen. Daarom zal de bearish trend waarschijnlijk blijven dalen nu de bears zich richten op het volgende weerstandsniveau op 8.00.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld