GBP/USD: Dit is waarom de rally kracht verliest

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 15, 2021
  • Het GBP/USD paar maakte de afgelopen maanden een sterke opwaartse trend door.
  • De vandaag vrijgegeven gegevens gaven aanleiding tot bezorgdheid over een dubbele dip recessie.
  • Een pullback zou op korte termijn mogelijk zijn.

De GBP / USD ligt op koers voor zijn eerste wekelijkse winst dit jaar, zelfs nu de risico’s van een dubbele dip recessie toenamen. Het wordt verhandeld op 1.3653, wat dicht bij het hoogste niveau in tweeënhalf jaar is.

Recessie met dubbele dip in het VK

De Britse economie zakte in het tweede kwartaal van vorig jaar met meer dan 20% in en herstelde zich in het derde kwartaal met 16%. Nieuwe gegevens die zijn vrijgegeven door het Office of National Statistics (ONS) geven aanleiding tot bezorgdheid over een recessie met dubbele dip.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De economie kromp in november vorig jaar met 2,6% toen het land de strijd bleef voeren met de nieuwe golf van het virus. Dat was de eerste krimp sinds april vorig jaar. Het was ook lager dan de groei van 0,6% in oktober en 8,5% in februari voordat de pandemie begon. Aangezien de situatie in december erger was, is er daarom een mogelijkheid dat de economie in het vierde kwartaal is gekrompen.

De GBP / USD reageert ook op de zwakke handels-, industriële en productieproductiegegevens van het land. De industriële productie daalde in november met 4,7%, terwijl de industriële productie met 3,8% daalde. Het handelstekort van het land liep op tot meer dan £ 16 miljard.

Daarom zetten deze cijfers en de aanhoudende lockdown de BOE onder grote druk om de rentetarieven verder te verlagen. Deze week pleitte een lid van het monetairbeleidscomité voor dergelijke tarieven, daarbij verwijzend naar het succes in Zweden en Japan.

Hoewel Andrew Bailey klaagde over het feit dat de economie zich in het “donkerste uur” bevond, waarschuwde hij ook voor de complexiteit van negatieve rentetarieven.

Investeerders in forex reageren ook op de relatief gematigde toon van Jerome Powell gisteren. In een toespraak waarschuwde hij dat de economie nog steeds voor grote uitdagingen staat. Hij voegde eraan toe dat “het nu niet het moment is” om over een wijziging van het monetair beleid te praten. Sommige van zijn collega’s, zoals Raphael Bostic en Richard Kaplan, lieten deze week doorschemeren op een beleidswijziging later dit jaar en in 2022.

GBP/USD technische vooruitzichten

GBP/USD

De GBP / USD vertoonde de afgelopen maanden een sterke opwaartse trend. Op de wekelijkse grafiek heeft het paar echter een aanzienlijke weerstand gevonden nabij het 78,6% Fibonacci retracementlevel. Ook ligt de prijs nog steeds boven de belangrijke ondersteuning van 1.3476 en de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Hoewel de algemene trend bullish is, zou het paar daarom ook een pullback kunnen doormaken naar de retracement van 61,8% op 1.3247. Dit is bijna 3% onder het huidige niveau.