USD/SEK bullish nu Riksbank de forexstrategie verandert

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 15, 2021
  • Het USD/SEK paar is begonnen met een bullish omkering.
  • Deze week kondigde de Riksbank aan dat het zijn deviezenreserves zou gaan versterken.
  • Dit wordt gezien als een strategie om de Zweedse kroon te verzwakken.

De USD / SEK ligt op schema om voor de tweede week op rij te stijgen, nu traders reageerden op het besluit van Riksbank om zijn externe reserves te vernieuwen. Het stijgt ook na de relatief sterke inflatiecijfers uit Zweden.

Inflatiegegevens Zweden

De consumentenprijzen stegen in december omdat het land te maken kreeg met nieuwe gevallen van coronavirus. Volgens het Zweedse statistiekbureau is de algemene consumentenprijsindex (CPI) in december met 0,7% gestegen. Dit was een betere lezing dan de daling van 0,1% in de voorgaande maand. De CPI is op jaarbasis met 0,5% gestegen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde maand steeg de CPI tegen constante rentetarieven met 0,7%, wat leidde tot een stijging van 0,5% op jaarbasis. Economen die door Reuters werden ondervraagd, verwachtten dat de cijfers respectievelijk een stijging van 0,6% en 0,2% zouden laten zien. Deze cijfers liggen nog steeds onder de algemene doelstelling van Riksbank van 2,0%.

Toch is de grootste katalysator voor de USD / SEK de beslissing van deze week door Riksbank om haar externe reserves te vernieuwen. Analisten en deelnemers aan de meeste forex brokers werden overrompeld door de nieuwe strategie. De meesten van hen geloven dat het bedoeld is om de recente sterkte van de Zweedse kroon te beperken. In een notitie zei een analist bij Handelsbanken:

“Ongeacht het officiële plaatje is het moeilijk om af te wijken van het feit dat de beslissing heel snel komt in een stadium waarin de raad van bestuur van de Riksbank zijn bezorgdheid heeft geuit over de snel stijgende wisselkoers van de kroon.”

De USD / SEK stijgt ook omdat veel forexdeelnemers denken dat de Zweedse kroon overgewaardeerd en overgekocht werd. Dat komt deels doordat de Zweedse kroon vorig jaar de best presterende valuta was in de G-10. Zoals hieronder wordt aangetoond, is de situatie vandaag veranderd.

G10 valuta tegen de euro
Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische vooruitzichten USD/SEK

USD/SEK
USD/SEK technische grafiek

Op de wekelijkse grafiek zien we dat het USD / SEK paar een scherpe neerwaartse trend heeft doorgemaakt. Het is zelfs met meer dan 20% gedaald ten opzichte van het hoogste punt vorig jaar. Het is ook onder de voortschrijdende gemiddelden van 50 en 25 weken gedaald. Deze week zijn er echter tekenen van een ommekeer. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is begonnen te stijgen terwijl het paar een relatief klein hamerpatroon heeft gevormd. Daarom is er een kans dat het paar de opwaartse trend zal hervatten en mogelijk de retracement van 61,8% zal testen op 8,8277.