USD/ZAR: Rand verliest momentum voor SARB-beslissing

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 20, 2021
  • De USD/ZAR wiste een deel van de eerdere verliezen weg voorafgaand aan het SARB-besluit.
  • Uit gegevens van het statistiekbureau bleek dat de inflatie in december is afgenomen.
  • Analisten voorspellen nu een renteverlaging van de SARB morgen.

De USD / ZAR prijs verlaagde een deel van de eerdere verliezen nadat Zuid-Afrika relatief zwakke inflatiegegevens had gepubliceerd in afwachting van het SARB-besluit. Het paar handelt op 14,96, wat iets hoger is dan het intradag dieptepunt van 14,86. Elders steeg de EUR / ZAR naar 18,11, terwijl de GBP / ZAR steeg naar 20,43.

USD/ZAR
USD/ZAR prijsactie

Zuid-Afrika zwakke inflatie in afwachting van SARB-beslissing

Het Zuid-Afrikaanse Bureau of Statistics publiceerde relatief zwakke inflatiecijfers die in overeenstemming waren met de schattingen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De algemene consumentenprijsindex (CPI) daalde van 0,3% in november tot 0,2% in december. Dat leidde ertoe dat de inflatie op jaarbasis daalde van 3,2% naar 3,1%. De kern-CPI. exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, bleef ongewijzigd op 0,2%.

De gegevens kwamen een dag nadat het land sombere mijngegevens had vrijgegeven. In totaal daalde de mijnbouwproductie in november met 11,6%. In totaal daalde de productie van goud, platina en ijzererts, wat aangeeft dat het herstel aan kracht verliest. Ook Zuid-Afrika kampt met de nieuwe golf van coronavirus.

Het belangrijkste was dat de gegevens kwamen toen de South Africa Reserve Bank (SARB) haar eerste vergadering van het jaar start. Na vorig jaar verschillende renteverlagingen te hebben doorgevoerd, zijn sommige analisten morgen begonnen met een verlaging in de prijzen. Bij een verlaging van 25 basispunten zal de algemene rente dalen tot 3,25%. In een notitie merkten analisten van Capital Economists op:

“De verdere daling van het totale inflatiepercentage van Zuid-Afrika, tot 3,1% op jaarbasis in december, samen met de recente verstrakking van de maatregelen om de virussen te beperken, ondersteunt onze visie dat de Reserve Bank de rentetarieven zal verlagen tijdens de MPC-vergadering van donderdag.”

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische vooruitzichten USD/ZAR

USD/ZAR
USD/ZAR technische grafiek

De USD / ZAR handelt op 14,96, wat lager is dan het hoogste punt van vorige week op 15,68. Op de daggrafiek ligt de prijs onder de dalende trendlijn die in het zwart wordt weergegeven. Deze lijn verbindt het hoogste punt in september vorig jaar en de YTD high. De Zuid-Afrikaanse rand bevindt zich ook op hetzelfde niveau als de middenlijn van de Bollinger Bands.

Daarom denk ik dat de USD / ZAR, zelfs na het terugdraaien van enkele van de verliezen, zal blijven dalen, aangezien de bears zich richten op de het laagste punt van dit jaar op 14.47. Toch zou het paar, vanwege het SARB-besluit, aanzienlijke volatiliteit kunnen zien. U kunt dus een forex-demo-account gebruiken om te oefenen.