Platinaprijzen dalen na handel op het hoogste punt in 6 jaar

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on feb 12, 2021
  • Platinaprijzen daalden 1,46% na het bereiken van het hoogste punt in 6 jaar.
  • Autofabrikanten zullen overstappen op platina vanwege het aanzienlijke prijsverschil met palladium.
  • Emissiewetten en het herstel van de auto-industrie zullen prijzen opdrijven.

Vrijdag remden de platinaprijzen hun eerdere winsten af nadat ze donderdag een hoogste punt in zes jaar bereikten. De verwachte stijging van de autoproductie, in combinatie met de strikte emissienormen, heeft een gunstig klimaat gecreëerd voor de handel in platina. Om 09.00 uur GMT daalde het edelmetaal met 1,46% en handelde het op $ 1222,47.

Platinaprijzen

Vooruitzichten voor de vraag naar platina

De platinaprijzen zijn gestegen omdat de vooruitzichten voor 2021 wijzen op een grotere vraag naar het edelmetaal. Op 10 februari, gaf Johnson Matthey haar Pgm marktverslag vrij. Het bedrijf, een belangrijke fabrikant van de katalysator, heeft de stijging van de vraag naar auto’s voorspeld. Volgens het vrijgegeven rapport zal de vraag in 2021 met ongeveer 13% groeien om de grens van 13 miljoen te overschrijden. Dit zal dicht bij het record van 2019 liggen en het als het op een na hoogste niveau in de geschiedenis plaatsen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegelijkertijd hebben de strenge emissiewetten gezorgd voor een gunstige situatie voor het stijgen van de platinaprijzen. Europa en de VS scherpen hun emissienormen aan op basis van de Amerikaanse Federal Tier 3 en Euro 6d-wetten. Bovendien zal de landelijke implementatie van China VI-emissienormen de vraag naar dit edelmetaal doen toenemen.

Platina versus palladium

Platina en palladium worden beide in de auto-industrie gebruikt in katalysatoren. Met de verwachte stijging van de vraag naar autokatalysatoren hebben beide metalen een prijsstijging laten zien. Donderdag stegen de platinaprijzen tot een hoogste punt in 6 jaar. Evenzo handelde palladium woensdag op een hoogste punt in drie weken. Sinds begin februari zijn de palladiumprijzen met ongeveer 5,86% gestegen. In dezelfde periode zijn de platinaprijzen met ongeveer 11,86% gestegen.

Vrijdag handelden palladium en platina respectievelijk tegen $ 2328,95 en $ 1236,05. Ondanks hetzelfde gebruik is de prijs van palladium aanzienlijk hoger dan die van platina. Dit verschil heeft bijgedragen aan de stijgende vraag naar het laatste metaal. Bovendien zullen autofabrikanten waarschijnlijk overschakelen op platina voor benzinekatalysatoren, omdat ze de kosten van het nabehandelingssysteem willen verminderen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld