HKMA en BOT werken met PBoC en de centrale bank van de VAE

Geschreven door: Jinia Shawdagor
februari 24, 2021
  • Dit partnerschap wil het potentieel van DLT onderzoeken.
  • Het project beoogt de ontwikkeling van een PoC-prototype voor grensoverschrijdende transacties.
  • m-CBDC Bridge heeft tot doel de tekortkomingen te verbeteren.

De Hong Kong Monetary Authority (HKMA) en de Bank of Thailand hebben de handen ineen geslagen met de Centrale Bank van de VAE (CBUAE) en het Digital Currency Institute of the People’s Bank of China (PBoC) in een FinTech-deal. HKMA heeft dit nieuws op 23 februari onthuld via een persbericht, waarbij wordt opgemerkt dat de deal de gezamenlijke ontwikkeling van een Multiple Central Bank Digital Currency (m-CBDC) inhoudt. Naar verluidt heeft dit project de steun van het Bank for International Settlements Innovation Hub Centre in Hong Kong.

Volgens het persbericht waren HKMA en BOT een pionier in dit initiatief, en de oorspronkelijke naam was Project Inthanon-LionRock. Het project beoogde de ontwikkeling van een CBDC voor grensoverschrijdende transacties. Het project is nu echter omgedoopt tot Multiple Central Bank Digital Currency (m-CBDC) Bridge. M-CBDC Bridge leent de ideeën van Project Inthanon-LionRock en probeert de mogelijkheden van Distributed Ledger Technology (DLT) te bestuderen door een Proof-of-Concept (PoC) prototype te ontwikkelen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit PoC-prototype zou realtime grensoverschrijdende betaling-versus-betalingstransacties in een multinationale opstelling mogelijk maken, 24/7. Afgezien hiervan beoogt het project zakelijke toepassingen voor het PoC-prototype in een grensoverschrijdende context te onderzoeken door zowel lokale als buitenlandse valuta te gebruiken.

Meer centrale banken blootstellen aan CBDC’s

Door zich bij dit project aan te sluiten, zullen CBUAE en het Digital Currency Institute of PBoC helpen bij de ontwikkeling van een geschikte omgeving voor centrale banken in Azië en andere regio’s om gezamenlijk het potentieel van DLT-gebaseerde grensoverschrijdende betalingen te onderzoeken. Het langetermijndoel van dit project is het wegwerken van de zwakke punten van het huidige systeem voor grensoverschrijdende overmakingen. Deze omvatten hoge kosten, complexe naleving van regelgeving en tijdverspilling.

De deelnemende centrale banken zouden aanzienlijk profiteren van de resultaten van het PoC-prototype. Dit komt omdat ze in staat zullen zijn de uitvoerbaarheid van het “m-CBDC Bridge project voor grensoverschrijdende geldoverdrachten, internationale handelsafwikkeling en kapitaalmarkttransacties” te evalueren.