Tarweprijzen stijgen door een mogelijke winterdoden

Geschreven door: Faith Maina
februari 25, 2021
  • Na woensdag een hoogste punt in een maand te hebben bereikt, daalde de tarweprijs licht.
  • Beleggers kijken naar een winterdoden in de VS.
  • Een zwakke Amerikaanse dollar ondersteunde de tarweprijzen terwijl de Fed een gematigde toon aanhield.

Terwijl de tarweprijzen donderdag terugliepen, zijn ze grotendeels in een opwaartse trend. Woensdag bereikten de prijzen een hoogste punt in een maand van $ 683,95. Op de sessie van donderdag handelden de futures op tarwe echter rond $ 669,15. Beleggers kijken of de ijskoude omstandigheden in de zuidelijke vlakten van de VS en het middenwesten van de VS aanzienlijke schade zullen toebrengen aan de winteroogst. Een zwakkere dollar en het aanhoudende bullish sentiment hebben de rally ook gefaciliteerd.

Tarweprijzen

Verzwakking van de Amerikaanse dollar

De verzwakking van de Amerikaanse dollar heeft een gunstig klimaat geschapen voor de stijging van de tarweprijzen. Net als de meeste andere grondstoffen hebben de tarweprijzen een omgekeerde relatie met de dollar. Donderdag stond de dollarindex op $ 89,81, een daling van 0,4%. Dit kwam toen de Federal Reserve een gematigde toon aanhield. Jerome Powell, voorzitter van de centrale bank, gaf aan dat de bank het monetaire beleid zou handhaven totdat de economie zich volledig herstelt.

Amerikaanse dollar
Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Angst voor mogelijke winterdoden

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De sterke stijging van de tarweprijzen is ook een gevolg van de waarschijnlijke winterdoden van de Amerikaanse tarwegewassen. Het land is na Rusland de grootste exporteur van de grondstof. Sinds half februari hebben de grote tarwe-groeiende staten in het middenwesten en de Southern Plains te maken met ijskoude omstandigheden. De winter is de zwaarste in decennia geweest. Miljoenen huishoudens in Texas en andere staten hebben te maken gehad met stroomuitval, gebrek aan water en onbegaanbare wegen.

Analisten en mensen die in grondstoffen willen beleggen, zijn nu bezorgd dat het extreme weer de wintertarwe-oogst zou kunnen beïnvloeden. Winterdoden vinden plaats wanneer ijskoude omstandigheden gepaard gaan met onvoldoende bodemvocht. Het fenomeen baart vooral zorgen in de drogere delen van de Southern Plains.

Op dit moment is het moeilijk te zeggen of de winterstorm aanzienlijke schade zal aanrichten aan de harde rode wintertarwe, de hoogste tarweklasse van de Verenigde Staten. Als de omstandigheden in maart en april echter aanhouden, zal het aanbod afnemen en zullen de tarweprijzen verder stijgen.

Vorige week merkte StoneX’s belangrijkste grondstoffeneconoom Arlan Suderman op dat de omvang van de verliezen op de tarwevelden pas over enkele weken duidelijk zou worden. Hij gaf echter aan dat 30% van de harde rode winteroogst van het land het risico liep in deze winter.