Citi onderzoekers zien BTC als internationale handelsvaluta

Geschreven door: Jinia Shawdagor
maart 2, 2021
  • Volgens de onderzoekers zou BTC deze prestatie in de komende 7 jaar kunnen bereiken.
  • BTC zou het meest geschikt zijn vanwege zijn enorme liquiditeit.
  • De schaalbaarheid van Bitcoin is nog steeds een groot probleem.

Onderzoekers van Citi, een toonaangevende Amerikaanse bank, zijn van mening dat Bitcoin (BTC) binnenkort zou kunnen evolueren naar een internationale handelsvaluta, waardoor de wereldhandel in het proces zou toenemen. De onderzoekers brachten deze gevoelens naar voren via een nieuw rapport getiteld ‘Bitcoin: At the Tipping Point’. In de publicatie concentreerde het onderzoeksteam van Citibank zich op de transformatie van BTC van een vorm van betaling bij de lancering naar een winkel van waarde op dit moment.

Volgens het rapport beschikt BTC over eigenschappen die het tot een voorkeursvaluta voor internationale handel zouden maken. Deze omvatten het gedecentraliseerde en grenzeloze ontwerp, het gebrek aan blootstelling aan vreemde valuta, snelle en goedkopere geldovermakingen, veilige betalingskanalen en traceerbaarheid. In combinatie met de brede acceptatie van de munt, denken de auteurs van het rapport dat BTC deze nieuwe prestatie in de komende zeven jaar kan ontgrendelen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens de onderzoekers zouden importeurs en exporteurs hun ideeën over handel kunnen veranderen. In plaats van met verschillende valuta’s of stablecoins te werken, kunnen traders ervoor kiezen om één valuta te gebruiken, waardoor ze direct geldovermakingen kunnen uitvoeren.

Uitleggend hoe een dergelijke overgang BTC ten goede zou komen, zeiden de onderzoekers:

Een gedecentraliseerde cryptocurrency kan de voorkeur hebben, aangezien geen enkele overheid of externe entiteit stappen kan ondernemen die de levering van de handelsvaluta kunnen beïnvloeden, waardoor handel wordt losgekoppeld van politieke overwegingen. Hoewel de Amerikaanse dollar tegenwoordig vaak de standaardhandelsvaluta is, zorgen de toenemende spanningen tussen de VS en China voor zorgen over de toekomst. De meest gevestigde en liquide cryptocurrency is Bitcoin, waardoor het waarschijnlijk de begunstigde is van een overstap naar een nieuwe crypto-handelsvaluta.

De schaalbaarheid van BTC is nog steeds een grote uitdaging

De onderzoekers zijn zich echter bewust van de risico’s en belemmeringen die BTC zouden kunnen verhinderen deze prestatie te bereiken. Het belangrijkste probleem is het aantal transacties dat het Bitcoin-netwerk kan verwerken. Op dit moment kan het netwerk gemiddeld slechts 5 transacties per seconde verwerken. Ter vergelijking: Visa voert 24.000 transacties in een seconde uit, waardoor het Bitcoin-netwerk 4.800 keer langzamer wordt.

Afgezien hiervan is wereldwijde acceptatie ook een groot obstakel in de reis van BTC om een internationale handelsvaluta te worden. Sommige landen geloven nog steeds niet in de mogelijkheden van BTC. Als gevolg van deze scepsis hebben sommige landen de munt ronduit verboden.

Hoewel instellingen zich steeds meer opstapen op de crypto-trein, kunnen zorgen over kapitaalefficiëntie, verzekering en bewaring, veiligheid en ESG-overwegingen van Bitcoin-mijnbouw ervoor zorgen dat ze zich terugtrekken.

Daartoe concludeerden de onderzoekers dat;

Bitcoin bevindt zich op het omslagpunt van zijn bestaan en de weg vooruit kan brede en steeds groter wordende gevolgen hebben.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account