IRS werpt licht op aangiften voor met fiat-gekochte crypto

Geschreven door: Jinia Shawdagor
maart 3, 2021
  • Alleen burgers die crypto hebben gekocht met behulp van fiat zijn vrijgesteld.
  • Voordien had de IRS alle belastingbetalers gevraagd om te antwoorden of ze crypto kochten.
  • De IRS heeft nog een lange weg te gaan om crypto-innovaties in te halen.

De Internal Revenue Authority (IRS) van de Verenigde Staten heeft de FAQ-sectie over cryptocurrencies bijgewerkt. Een rapport onthulde dit nieuws op 3 maart, waarbij werd opgemerkt dat de update personen die cryptovaluta kochten met fiat-valuta’s en geen andere cryptotransacties hadden in 2020, vrijstelt van het rapporteren van dergelijke transacties onder de virtuele-valutakwestie. Naar verluidt komt dit nieuws nadat het bureau de eerste pagina van het formulier voor de belastingaangifte van de Amerikaanse burger (formulier 1040) heeft bijgewerkt en belastingbetalers heeft gevraagd of ze vorig jaar met crypto bezig waren.

Volgens het rapport wordt op formulier 1040 gevraagd of de belastingbetaler in 2020 een virtuele valuta heeft ontvangen, verkocht, verzonden, geruild of financieel belang heeft gekregen. Hiertoe moeten de respondenten die op welke manier dan ook crypto-activa hebben ontvangen, ‘ja’ antwoorden op deze vraag. De vijfde vraag op het bijgewerkte FAQ-formulier vraagt echter of een respondent die cryptocurrencies met fiat-valuta heeft gekocht en geen andere cryptotransacties had tot het einde van het jaar, dergelijke activiteiten moet rapporteren in formulier 1040.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In antwoord op deze vraag zei de IRS:

Als uw enige transacties met virtuele valuta in 2020 aankopen van virtuele valuta met echte valuta waren, hoeft u niet met ja te antwoorden op de formulier 1040 vraag.

Autoriteiten lopen nog steeds achter met betrekking tot crypto-regulering

Dit nieuws komt terwijl de IRS blijft streven naar meer duidelijkheid over hoe crypto-investeerders hun belastingverplichtingen moeten rapporteren om te voorkomen dat ze tegen de wet ingaan. Door het hoge innovatietempo van de crypto-sector is de belastingplichtige onder andere toezichthouders echter achterop geraakt. Daartoe heeft de IRS formulier 1040 voortdurend bijgewerkt, waarbij in de vorige versie aan alle Amerikaanse belastingbetalers werd gevraagd of ze op enig moment in 2020 een financieel belang in een virtuele valuta hadden ontvangen, verkocht, verzonden, geruild of anderszins verworven.

Deze verandering bracht veel belastingbetalers perplex en bezorgd omdat de vraag niet goed gedefinieerd was. Als gevolg hiervan gingen veel Amerikaanse belastingbetalers naar Twitter, in de hoop antwoorden te vinden.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account