Ripple test een privéversie van XRP Ledger voor CBDC’s

Geschreven door: Jinia Shawdagor
maart 4, 2021
  • Volgens Ripple zal de CBDC Private Ledger de uitdagingen van openbare blockchains aanpakken.
  • Het CBDC Private Ledger beoogt ook een ongekende interoperabiliteit.
  • Naar verluidt zal het netwerk een hoge beveiliging hebben.

Ripple is begonnen met het testen van de CBDC Private Ledger, de privéversie van de open-source XRP Ledger van het bedrijf, die centrale banken een veilige, maar toch veelzijdige oplossing biedt voor het uitgeven en beheren van digitale valuta. Een blogpost onthulde dit nieuws op 3 maart en merkte op dat de privéversie van XRP Ledger dezelfde blockchain-technologie zou gebruiken waarop de open-source-versie is gebaseerd. Als zodanig zal het ontwerp van het CBDC Private Ledger het mogelijk maken betalingen te vergemakkelijken en valuta’s uit te geven.

Volgens de blogpost is deze oplossing bedoeld om de uitgifte van CBDC’s te stroomlijnen. Volgens Ripple draaien de meeste CBDC’s op blockchain-netwerken. Hoewel centrale banken gemakkelijk gebruik kunnen maken van de beschikbare netwerken om CBDC’s te ontwikkelen, zijn de meeste blockchains niet gericht op betalingen. Daartoe kunnen centrale banken er geen gebruik van maken, aangezien ze het grote aantal transacties dat een CBDC zou eisen, niet aankunnen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ripple verklaarde waarom centrale banken de CBDC Private Ledger zouden moeten omarmen,

De meeste blockchains zijn openbare grootboeken, voor iedereen zichtbaar en bijgewerkt door een breed netwerk van validators. Een centrale bank vereist meer transactieprivacy en controle over haar valuta dan een openbaar grootboek kan bieden, dus zal er hoogstwaarschijnlijk voor kiezen om een CBDC op een privé grootboek te creëren dat ook op de vereiste schaal kan werken.

Het bedrijf voegde eraan toe dat de centrale banken ook een blockchain-netwerk nodig hebben dat interoperabel is met de huidige financiële infrastructuur.

De tekortkomingen van openbare blockchains aanpakken

Volgens Ripple zou de CBDC Private Ledger transactievolumes bieden die centrale banken nodig hebben. Naar verluidt zal het netwerk bij de lancering tienduizenden transacties per seconde kunnen verwerken. Naarmate de tijd verstrijkt, verwacht Ripple dat het deze capaciteit kan verhogen tot honderdduizenden transacties per seconde.

Het CBDC Private Ledger zou dezelfde consensusmechanismen gebruiken die het XRP-grootboek gebruikt om transacties te verifiëren. Aangezien dit mechanisme niet veel energie vereist, beweert Ripple dat zijn verificatieproces ongeveer 61.000 keer goedkoper is dan openbare blockchains die een Proof-of-Work (PoW) consensusmodel gebruiken.

Bovendien zou het CBDC Private Ledger voldoen aan hoge veiligheidsnormen, waardoor de centrale banken de controle behouden om het aan hun wensen aan te passen, met betrekking tot privacy en beleidsbehoeften. Ripple verzekerde de centrale banken van de beveiliging van het netwerk en zei dat de technologie erachter al acht jaar actief is en elke dag miljarden dollars afhandelt zonder beveiligingsincidenten.

Afgezien van de bovenstaande voordelen, zou de CBDC Private Ledger ook worden ondersteund door RippleNet-technologieën en de reeks protocollen van Interledger om hoge doorvoerservices zoals microbetalingen mogelijk te maken.