Het VK verkent een door de BoE gesteunde CBDC, Britcoin

Geschreven door: Jinia Shawdagor
april 20, 2021
  • Britcoin probeert de problemen van typische crypto's aan te pakken.
  • Hoewel het VK nog niet klaar is om een CBDC uit te rollen, zou de lancering ervan het geld niet vervangen.
  • Meer Britse autoriteiten zullen zich aansluiten om de haalbaarheid te onderzoeken.

Het Verenigd Koninkrijk is van plan de bruikbaarheid van een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta te testen. Een rapport onthulde dit nieuws op 19 april, waarbij werd opgemerkt dat de munt Britcoin heet. Naar verluidt heeft de Bank of England (BoE) de handen ineengeslagen met HM Treasury om een taskforce te vormen om aan het Britcoin project te werken, dat tot doel heeft problemen aan te pakken die worden aangetroffen in conventionele crypto’s, zoals Bitcoin (BTC).

Volgens het rapport zal Britcoin geen contant geld en bankdeposito’s vervangen als de bank haar plannen doorziet. In plaats daarvan zal de CBDC naast fiat-valuta’s bestaan om mogelijk te vereenvoudigen hoe bedrijven en individuele klanten transacties uitvoeren. Naar verluidt zou Britcoin gebruikers rechtstreeks accounts bij BoE laten houden en andere crypto’s laten uitsluiten, terwijl de rol van kredietverstrekkers in het Britse financiële systeem zou veranderen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het VK heeft echter nog niet besloten om een CBDC te lanceren. In een aankondiging zei BoE:

De regering en de Bank of England hebben nog geen beslissing genomen over het al dan niet invoeren van een CBDC in het VK, en zullen op grote schaal met belanghebbenden overleggen over de voordelen, risico’s en praktische aspecten hiervan.

Meer Britse regelgevers zullen zich aansluiten bij de CBDC taskforce

Hoewel de taskforce momenteel uit twee entiteiten bestaat, merkte BoE op dat te zijner tijd andere relevante autoriteiten zullen worden toegevoegd. Op dit moment beoogt de werkgroep de coördinatie tussen de verschillende instanties die bij het project betrokken zullen zijn, te bevorderen. Bovendien tracht het de verkenning van de doelstellingen, toepassingen, kansen en risico’s van het uitgeven van een CBDC te organiseren.

Mede voorgezeten door Jon Cunliffe, vice-gouverneur van de Bank of England for Financial Stability, en Katharine Braddick, HM Treasury’s Director General of Financial Services, zal de taskforce ook de internationale CBDC ontwikkelingen volgen om ervoor te zorgen dat het VK niet achterblijft bij wereldwijde innovatie.

Andere rollen zijn onder meer het begeleiden van de evaluatie van de ontwerpkenmerken die een CBDC moet hebben om de doelen van het land te bereiken en het ondersteunen van een rigoureuze, coherente en uitgebreide beoordeling van de algemene zaak voor Britcoin.

Dit nieuws komt omdat het grootste deel van de cryptocurrency markt blijft bloeden na het bereiken van recordhoogtes in de afgelopen week. Na het behalen van een ATH van £ 46.339,82 op 14 april, is BTC, de leidende cryptocurrency in marktkapitalisatie, de afgelopen 24 uur 3,98% gedaald en de afgelopen zeven dagen 9,93% om te handelen tegen £ 39.202,75.