Goudprijs: Potentiële bullish uitbraak door een zwakke dollar

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld is in… read more.
on mei 6, 2021
  • De goudprijs heeft de verliezen van woensdag goedgemaakt.
  • De daling van de Amerikaanse dollar heeft gediend als een bullish katalysator voor het edelmetaal.
  • De markt verteert nog steeds de opmerkingen van Yellen over de noodzaak om de rentetarieven te verhogen.

De goudprijs heeft de winsten van de vorige sessie vergroot door te handelen tegen 1792,91; 0,33% hoger. Op woensdag bereikte het een intradag dieptepunt van 1770, voordat het de verliezen goeddeed. Het edelmetaal is nu drie weken gebonden aan een bereik te midden van een positief marktsentiment en reflatiebesprekingen.

Over een agressief Fed beleid gesproken

De Federal Reserve heeft de rentetarieven ongewijzigd op bijna nul gehouden. Vorige week verklaarde de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank dat, hoewel de economie aanzienlijk was hersteld, deze nog steeds onvolledig en ongelijk is. Jerome Powell merkte op dat de verwachte inflatie van voorbijgaande aard zou zijn.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De opmerkingen van de minister van Financiën van dinsdag hebben echter de bezorgdheid over de inflatie nieuw leven ingeblazen. Janet Yellen, die ooit de Fed voorzitter was, verklaarde dat de centrale bank mogelijk de rentetarieven moet gaan verhogen om oververhitting van de Amerikaanse economie te voorkomen. Toegegeven, ze verduidelijkte dat haar opmerkingen geen aanbeveling of advies aan de Fed waren. Hoewel ze niet in staat is de centrale bank te leiden, is haar mening krachtig genoeg om de markt te beïnvloeden. Een agressief beleid zou een bearish katalysator zijn voor de goudprijs.

Verzwakking van de Amerikaanse dollar

De goudprijs heeft een omgekeerde correlatie met de waarde van de Amerikaanse dollar. Als zodanig creëert een zwakke dollar een bullish klimaat voor het edelmetaal. Donderdag daalde de dollarindex met 0,25% naar $ 91,04. Dit was een daling ten opzichte van het hoogste punt in de loop van de dag van $ 91,38. De verzwakking van de dollar komt op een moment dat de risicobereidheid verbetert. Vervolgens is de vraag naar de valuta als veilige haven gedaald. Bovendien daalt de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Het rendement van de benchmark op 10-jaarsobligaties is met 0,33% gedaald tot 1,56.

Goudprijs technische vooruitzichten

De goudprijs is sinds half april aan een bereik gebonden. De spotprijs van goud handelde tussen 1.763,07 en 1.799,66. Op het moment van schrijven was de prijs 0,33% gestegen tot 1.792,91. Bovendien ligt het op de 3-uur grafiek boven het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van 20 en 50 dagen.

De goudprijs is de afgelopen maand met ongeveer 6,87% gestegen. Echter, na drie weken lang in een bereik te handelen, zal het voorbij het belangrijke weerstandsniveau van 1.800 moeten komen om voldoende bullish momentum te verzamelen.

In de tussentijd verwacht ik dat het edelmetaal binnen het huidige bereik blijft. Dit proefschrift wordt ongeldig verklaard door een beweging onder 1.755.

Goudprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld