SEC voorzitter over crypto: bescherming van beleggers moet de hoogste prioriteit hebben

By: Ali Raza
Ali Raza
Een journalist, met ervaring in webjournalistiek en marketing. Ali heeft een masterdiploma in financiën en schrijft graag over cryptocurrencies en fintech.… read more.
on mei 8, 2021
  • De crypto industrie blijft volgens Gary Gensler even speculatief en riskant als altijd.
  • Hij denkt dat er kwesties zijn die moeten worden aangepakt.
  • Helaas is dit moeilijk, vanwege het ontbreken van een regelgevende instantie die de bevoegdheid heeft.

De kwestie van het reguleren van cryptocurrencies is iets waar de crypto industrie al heel lang naar uitkijkt. Helaas is het tot nu toe nooit gebeurd. Maar de Amerikaanse SEC heeft nu een nieuwe voorzitter, Gary Gensler, die zeer bekend is met crypto, een MIT-professor die verschillende crypto gerelateerde lessen heeft gegeven. Dankzij zijn bekendheid met de branche kunnen dingen in de VS veranderen naarmate de tijd verstrijkt.

In een recent interview met CNBC sprak hij over crypto en de kwesties van regulering ervan.

Het probleem van het reguleren van cryptocurrencies

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens hem is de kwestie van het reguleren van crypto verre van eenvoudig. Veel “crypto tokens”, zoals hij erop stond ze te noemen, zijn in feite effecten. Met dat in gedachten heeft de SEC het extreem druk gehad om met hen om te gaan, omdat deze projecten anders beweerden, en als zodanig bleven ze ongeregistreerd, en erger nog – ze nodigden de cryptogemeenschap voortdurend uit om in hun tokens te investeren.

Hij gaf echter toe dat er enkele projecten zijn, zoals Bitcoin, die echt digitale, schaarse waardevoorraden zijn, maar zeer vluchtig zijn. Deze volatiliteit trekt voornamelijk investeerders aan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat munten zoals deze een lagere correlatie hebben met andere markten, waardoor ze kunnen functioneren in een ononderbroken activaklasse, zonder externe invloeden.

Het probleem is dat dit alles crypto ook te onvoorspelbaar maakt, en daarom heeft de markt meer beleggersbescherming nodig. Omdat de SEC geen federaal regime heeft dat toezicht houdt op cryptobeurzen, kunnen regelgevers weinig doen om beleggers te beschermen die munten op beurzen willen verhandelen.

Volgens Gensler is dit momenteel een enorme kloof in het systeem en moet deze worden aangepakt. De vraag is: wie kan en wil het aanpakken?

Gensler zei dat het zusterbureau van de SEC, de CFTC, een beperkte bevoegdheid heeft om fraude en manipulatie te voorkomen. Er is echter geen federale autoriteit die het regime naar cryptobeurzen zou brengen. Met andere woorden, het is niet zo dat de crypto industrie niet kan worden gereguleerd. Het probleem is dat er op dit moment geen regelgevende instantie is die die bevoegdheid zou hebben.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld