Turkije begint met het monitoren van cryptotransacties

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde en geluk… read more.
on mei 8, 2021
  • Dit beleid geeft MASAK volledige auditmacht over alle crypto transacties in het land.
  • Vóór dit beleid verbood Turkije het gebruik van crypto als betaling.
  • De president plaatste cryptobedrijven ook onder de regel tegen witwassen en terrorismefinanciering.

De Turkse regering heeft een nieuw beleid ingevoerd dat vereist dat alle cryptobeurzen in het land alle cryptotransacties ter waarde van meer dan 10.000 lira rapporteren aan de Financial Crimes Investigation Board (MASAK). De minister van Financiën van het land, Lütfi Elvan, maakte deze aankondiging op 6 mei bekend via een live-uitzending op een lokaal nieuwskanaal. Naar verluidt is deze stap bedoeld om crypto gerelateerde fraude in het land te bestrijden.

Volgens Elvan zal het nieuwe beleid MASAK volledige auditautoriteit verlenen over alle cryptobeurzen in het land.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze veranderingen komen op de hielen van de Turkse politie die 62 personen heeft gearresteerd in verband met een crypto exitplan waarbij 391.000 Turken ongeveer £ 1,43 miljard verloren. Naar verluidt stopte de cryptobeurs van Thodex abrupt, waardoor gebruikers niet konden handelen en hun geld konden opnemen. Na de arrestaties vaardigden de autoriteiten nog eens 16 arrestatiebevelen uit tegen mensen die ook bij de scam betrokken waren.

Werken aan het creëren van een veilige crypto omgeving

Dit nieuws komt nu Turkije overgaat van een afwachtende benadering naar crypto naar een gereguleerd model. Volgens een eerder rapport heeft het ministerie van Financiën de handen ineengeslagen met de Centrale Bank, het Agentschap voor Bankregelgeving en Toezicht en het bestuur van de Capital Market om cryptocurrencies te bestuderen. Deze taskforce heeft bij het uitvoeren van het onderzoek ook rekening gehouden met de mening van experts en vertegenwoordigers van lokale cryptobeurzen.

Een maand later stelde de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) de eerste regel van het land op die de crypto ruimte reguleert. De verordening verbood het gebruik van crypto voor de betaling van goederen of diensten. Om uit te leggen waarom deze stap relevant was, zei CBRT dat cryptocurrency transacties onherroepelijk risico met zich meebrengen. De autoriteit merkte verder op dat digitale valuta extreem volatiel zijn, aangezien ze niet worden beheerst door een centrale regelgevende autoriteit.

In een poging om de regels met betrekking tot crypto uit te breiden, vaardigde de Turkse president, Recep Tayyip Erdoğan, een decreet uit dat cryptobeurzen toevoegt aan de lijst van bedrijven die vallen onder de antiwitwas- en terrorismefinancieringsverordening.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld