Goudprijs stijgt voorbij de psychologische $1.900; waar nu heen?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on mei 26, 2021
  • De goudprijs stijgt naar een hoogste punt in 4 maanden op $1.904,86.
  • De verzwakkende dollar heeft de rally van het edelmetaal een boost gegeven.
  • De rente op 10-jaars obligaties is met 1,56% beduidend lager dan de 1,69% van vorige week.

De goudprijs ligt voor het eerst sinds begin januari boven de $ 1.900. De verzwakkende Amerikaanse dollar is een van de belangrijkste aanjagers van de rally. De dalende rente op Amerikaanse obligaties zit ook achter de stijging.

De neerwaartse trend van greenback

Na een opwaarts momentum in het eerste kwartaal van het jaar, vertoont de dollar sinds begin april een neerwaartse trend. Gedurende die periode is de Amerikaanse dollarindex (DXY) gedaald van 93,43 naar de huidige 89,91.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De duik is grotendeels te danken aan de gematigde toon van de Federal Reserve. Ondanks het gestage economische herstel heeft de centrale bank volgehouden dat het nog steeds niet compleet of zelfs maar is. In het recente verleden hebben verschillende Fed functionarissen de vrees voor inflatie gebagatelliseerd. Op maandag verklaarden Fed functionarissen zoals de Fed president van St. Louis, James Bullard, gouverneur Lael Brainard en de Fed-president van Atlanta, Raphael Bostic, dat de verwachte inflatie van voorbijgaande aard is.

De lager dan verwachte cijfers van het consumentenvertrouwen in de VS hebben de greenback verder naar beneden geduwd. Economen hadden een lezing van 119,2 verwacht, wat hoger is dan de 117,5 van april. Het cijfer daalde echter tot 117,2.

De goudprijs vindt ook steun in de dalende Amerikaanse obligatierendementen. Hoge opbrengsten geven de Amerikaanse dollar doorgaans een boost terwijl ze de prijs van edelmetalen onder druk zetten. Op het moment van schrijven waren de benchmarkrendementen op 10 jaar 1,56%. Dat is een aanzienlijke daling ten opzichte van het hoogste punt van vorige week op 1,69%. Het rendement op 30-jaars obligaties daalde met 0,33% tot 2,25%.

Goudprijs technische prognose

De goudprijs heeft de verliezen van dit jaar goedgemaakt door voor het eerst sinds begin januari voorbij de psychologische $ 1.900 te gaan. Het edelmetaal noteert 0,31% hoger op $ 1.904,86. Eerder op de dag was het op een intradag hoogtepunt van $ 1.912,49 bij een RSI van 74. Een RSI boven de 70 geeft meestal aan dat het activum zich in de overboughtzone bevindt. Momenteel handelt het boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden bij een RSI van 65.

De goudprijs zal waarschijnlijk teruglopen tot $ 1.895, alvorens verder te stijgen naar $ 1.926; die voor het laatst bereikte op 6 januari. Een verplaatsing onder dat ondersteuningsniveau zal dit proefschrift echter ongeldig maken.

Goudprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld