Nederlandse minister van Financiën tegen verbod op crypto

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali speelt een sleutelrol in het cryptocurrency-nieuwsteam. In zijn vrije tijd reist hij graag en speelt hij graag cricket,… read more.
on jun 14, 2021
  • De Nederlandse minister van Financiën is niet voor een cryptoverbod.
  • Wopke Hoekstra zei dat een crypto regulering effectiever zal zijn.
  • Hij adviseerde dat handelsplatforms de KYC-regels zouden moeten volgen om witwasrisico's te verminderen.

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zijn mening uitgesproken over het voorgestelde verbod op cryptocurrency in het land. Volgens hem is een cryptoregulering voor iedereen ideaal in plaats van een regelrecht verbod.

Ronduit verbod eerder voorgesteld door Pieter Hasekamp

De minister reageerde op de suggestie van economisch adviseur Pieter Hasekamp en merkte op dat het land crypto elke activiteit met cryptocurrencies zou moeten verbieden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hoewel de minister de zorgen van Hasekamp over cryptocurrencies erkende, verklaarde hij dat een volledig verbod geen betere oplossing zou bieden dan regulering van crypto gerelateerde activiteiten. Hij wees erop dat,

Mijn constatering is nu dat regulering in Nederland effectiever is dan een totaalverbod.

Hoekstra zegt dat de focus moet liggen op het bieden van wetten die meer bescherming bieden aan consumenten en investeerders. Als een stap in die richting zei hij dat hij met creditcardmaatschappijen wil overleggen over de noodzaak om een sterkere bescherming in te stellen voor degenen die crypto-activa kopen met creditcards.

Hoekstra verklaarde ook dat hij aanvankelijk de gevaren van cryptohandel in 2017 had genoemd, toen hij benadrukte dat crypto investeerders moeten weten dat hun weddenschappen op cryptocurrencies “geheel voor eigen rekening en risico zijn”.

Beurzen moeten voldoen aan de KYC regels

Hasekamp pleitte eerder vorige week dat de Nederlandse overheid een onmiddellijk verbod op cryptocurrencies zou moeten doorvoeren. Hij noemde reguliere witwasactiviteiten en hoge volatiliteitsrisico’s als voldoende redenen om de beslissing te nemen.

Op basis van de voorstellen die hij heeft aanbevolen, moeten cryptocurrency-services en handelsplatforms zich registreren bij autoriteiten en de Know-Your-Customer (KYC) vereisten volgen om gebruikers en consumenten te beschermen.

In november vorig jaar heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse versie van de SEC, verklaard dat de ICO markt een “gevaarlijke cocktail” is. In reactie op de uitspraak stelde Hoekstra verbodsbepalingen voor die bedrijven zouden beletten reclame te maken voor zeer risicovolle financiële producten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld