Wat is Monero en waarom zijn cybercriminelen er dol op?

By: Daniela Kirova
on jun 14, 2021
  • Monero is de cryptocurrency keuze voor cybercriminelen.
  • Monero biedt superieure anonimiteit in vergelijking met andere munten.
  • Veel gereguleerde beurzen weigeren Monero te vermelden, maar dit is niet genoeg om criminelen te stoppen.

Monero XMR/USD is een cryptocurrency token dat fraudeurs meer vrijheid geeft van de trackingmechanismen en tools die zijn geïntegreerd in de BTC blockchain. Het wordt zelfs het ‘privacytoken’ genoemd.

“De slimmere criminelen gebruiken Monero”, vertelde Rick Holland, Chief Information Security Officer bij Digital Shadows, een cyberbedreiging informatiebedrijf, in een interview aan CNBC.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zoals u wellicht weet, is het openbare grootboek van Bitcoin voor iedereen zichtbaar. Dat betekent dat iedereen elke transactie erop kan zien. Cybercriminelen wenden zich tot valuta met extra anonimiteit, waarvan Monero niet de enige is. Dash en Zcash zijn nog twee voorbeelden.

Monero: favoriete cryptocurrency van ransomware criminelen

Anonimiteit zit ingebakken in het DNA van Monero. Zelfs de ontwikkelaars, die het in 2014 introduceerden, blijven grotendeels anoniem. De belangrijkste aspecten zijn vertrouwelijkheid en privacy. Monero heeft zijn eigen blockchain, die praktisch alle transactiedetails verbergt. Het verbergt het bedrag van de transactie, de ontvanger en de afzender. Deze functies maakten Monero behoorlijk populair op de ondergrondse marktplaats AlphaBay voordat het vier jaar geleden werd gesloten. Holland voegde in het interview toe:

Het is bijna alsof we, althans vanuit een cybercrimineel perspectief, een heropleving zien … in Monero, omdat het inherent meer privacy heeft dan sommige van de andere munten die er zijn.

Er zijn bepaalde obstakels voor het mainstreamen van deze privacyminnende valuta. In feite is het precies deze privacy-first functie die voorkomt dat Monero mainstream wordt. Veel gereguleerde beurzen zullen het niet vermelden, waardoor Monero standaard minder liquide is dan andere munten.

De toekomst van Monero

Regelgevers hebben het volste recht om beurzen te vertellen dat ze het risico lopen hun licentie te verliezen als ze de Monero munt vermelden, aldus CNBC. Aan de andere kant zijn markten die peer-to-peer Monero naar fiat-overdrachten mogelijk maken moeilijk te reguleren en het is veilig om te zeggen dat dit niet snel zal veranderen. Er is ook de misvatting dat cybercriminelen binnen de Amerikaanse jurisdictie zullen blijven. Ze zouden net zo gemakkelijk vanuit het buitenland kunnen opereren, veel gemakkelijker zelfs.

Cybercriminelen kunnen zelfs schone munten combineren met illegale fondsen om een nieuw type munt te creëren. Ze kunnen de nieuwe munt inwisselen voor Bitcoin of naar Monero en vervolgens Monero gebruiken om BTC opnieuw te kopen met als uiteindelijk doel hun munten uit te wisselen voor de fiat-valuta naar keuze.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld