Zuid-Afrika herziet zijn standpunt over crypto

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on jun 15, 2021
  • Deze houding is geïnspireerd door de snelle groei van de cryptomarkt in Zuid-Afrika.
  • De Zuid-Afrikaanse cryptomarkt bereikte eerder dit jaar £104,71 miljoen.
  • Door deze wijziging zal de FSCA worden belast met het voorkomen van crypto gerelateerde fraude.

De financiële waakhonden van Zuid-Afrika maken zich op om een crypto-regelgevingskader in het land te introduceren. Een rapport onthulde dit nieuws op 14 juni, daarbij verwijzend naar een position paper gepubliceerd door de South African Intergovernmental FinTech Working Group (IFWG) via de Crypto Assets Regulatory Working Group (CAR WG). IFWG schetste via deze publicatie een regelgevend kader dat zich richt op crypto-activaserviceproviders (CASP’s).

Volgens het position paper onderzoekt IFWG de crypto-regelgeving gefaseerd en gestructureerd. Alvorens dit standpunt in te nemen, is Zuid-Afrika’s benadering van crypto voorzichtig maar niet opdringerig geweest sinds 2014. Hoewel het land zich nu wendt tot het reguleren van crypto, waarschuwde IFWG dat cryptocurrencies nog steeds riskant en vluchtig zijn. Daartoe suggereerde de entiteit dat consumenten op hun hoede moeten zijn om in cryptocurrencies te investeren, aangezien ze gemakkelijk financiële verliezen kunnen lijden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Naar verluidt komt deze beleidswijziging nadat waarnemers meerdere factoren hebben ontdekt die de vorige aanpak inefficiënt maakten. Een van deze factoren is de snelle groei van de Zuid-Afrikaanse cryptomarkt, die eerder dit jaar $ 147 miljoen (£ 104,71 miljoen) bereikte.

25 aanbevelingen over cryptoregulering

IFWG publiceerde ook een persbericht waarin het 25 aanbevelingen deed over hoe de cryptosector te beteugelen. De aanbevelingen richten zich op drie primaire aandachtsgebieden. Dit zijn de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AML/CFT), grensoverschrijdende financiële stromen en de toepassing van wetten in de financiële sector. Door zich op deze facetten te concentreren, wil IFWG de Financial Sector Conduct Authority (FSCA) van Zuid-Afrika belasten met het voorkomen van cryptofraude en het bestraffen van overtreders.

Volgens IFWG zullen zes alomvattende principes de aanpak van Zuid-Afrika sturen bij het implementeren van effectieve crypto regelgeving. De eerste is zorgen voor de juiste regulering van cryptocurrencies, gevolgd door het handhaven van een op activiteiten gebaseerd standpunt om ervoor te zorgen dat regelgevers worden geleid door een principe van dezelfde activiteit, hetzelfde risico, dezelfde regelgeving. Het derde principe is het toepassen van evenredige regelgeving die hand in hand gaat met de risico’s die zich voordoen, en het handhaven van een geest van samenwerking op het gebied van cryptoregulering.

De laatste twee principes zijn het proactief monitoren van de cryptosector en het bevorderen van digitale geletterdheid bij klanten. In het persbericht waarschuwde IFWG ook dat het besluit om het standpunt van Zuid-Afrika over crypto te wijzigen geen goedkeuring is van de opkomende sector.

Dit nieuws komt nadat een rapport onthulde dat Zuid-Afrikaanse autoriteiten een crypto-gerelateerd plan onderzoeken dat investeerders voor $ 80 miljoen heeft opgelicht.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld