95% van Britse financiële adviseurs houdt niet van crypto’s

By: Daniela Kirova
on jun 16, 2021
  • 95% van de IFA's zou afraden om meme aandelen te kopen.
  • 95% van de IFA's zou zich zorgen maken als een cliënt met een hoog vermogen in crypto zou investeren.
  • Een derde denkt dat crypto's een betrouwbare investering kunnen worden.

Vrijwel geen enkele onafhankelijke financieel adviseur (IFA) in het VK zou zijn klanten aanraden om crypto’s en meme-aandelen te kopen, blijkt uit een onderzoek van 200 IFA’s in het VK door Opinium. In het bijzonder zou 93% van de adviseurs hun klanten niet aanraden om crypto’s te kopen, terwijl 95% van de IFA’s zou afraden om meme-aandelen te kopen.

Hoewel het niet precies duidelijk is waarom, staan Amerikaanse adviseurs niet alleen meer open voor het aanbevelen van cryptocurrencies, maar verwacht wordt dat de acceptatiegraad de komende 12 maanden bijna zal verdubbelen.

Britse adviseurs noemen ‘onzekerheid en bezorgdheid’

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan een derde van de IFA’s in 2021 meer vragen heeft gekregen over cryptocurrencies van klanten in vergelijking met het voorgaande jaar. Maar ondanks de stijgende vraag naar cryptocurrencies, staan financiële adviseurs niet te popelen om aan de wensen en behoeften van hun klanten te voldoen – althans nog niet.

Alexa Nightingale, onderzoeksdirecteur bij Opinium, werd geciteerd door IFA Magazine:

Er is duidelijk onzekerheid en bezorgdheid in de sector, en adviseurs met klanten van elke omvang zouden op hun hoede zijn als hun klanten in deze producten zouden investeren. Dit soort investeringen worden echter steeds meer mainstream, dus het zal interessant zijn om te zien hoe adviseurs hier in de toekomst mee omgaan.

Britse adviseurs zijn voorzichtiger voor rijkere klanten

95% van de IFA’s met klanten met portefeuilles van meer dan £ 200.000, 90% met klanten met portefeuilles tussen £ 101.000 en £ 200.000 en 84% met klanten met portefeuilles van minder dan £ 100.000 zou zich zorgen maken als een klant in cryptocurrencies zou beleggen. Er zijn echter enkele bemoedigende bevindingen voor de cryptocurrency sector, aangezien een derde van de adviseurs erkent dat cryptocurrencies in de toekomst een legitieme investering kunnen worden.

Daarentegen is iets minder dan een kwart van de adviseurs van mening dat meme-aandelen als een betrouwbare en legitieme investering moeten worden beschouwd.

Tegengestelde trends die plaatsvinden in de VS

Financiële adviseurs in de VS lijken opener te zijn dan hun Britse tegenhangers bij het aanbevelen van hun klanten om blootstelling aan cryptocurrencies te krijgen, meldde CNBC. Volgens een onderzoek van juni 2021 van de Financial Planning Association en het Journal of Financial Planning, is 14% van de adviseurs tegenwoordig op hun gemak bij het aanbevelen van cryptocurrencies aan hun klanten.

Het is bemoedigend dat dit aantal naar verwachting zal stijgen tot 26% in de komende 12 maanden. In context geplaatst, adviseerde slechts 1% van de adviseurs blootstelling aan cryptocurrencies in 2019 en 2020.

Een mogelijke reden die zou verklaren waarom Amerikaanse adviseurs meer openstaan voor cryptocurrencies, is een ondersteunend ecosysteem. Amerikaanse adviseurs kunnen profiteren van nieuwe certificeringen en opleidingscursussen, terwijl broker deals nieuwe functies introduceren om het gemakkelijker te maken klanten toegang te geven tot hun favoriete activaklasse.

“Klanten komen nu naar adviseurs die meer weten dan de adviseurs. De adviseurs zijn absoluut doodsbang, omdat je nooit dom wilt lijken voor je klant”, vertelde Tyrone Ross, een leverancier van cryptoassetbeheer technologie voor financiële adviseurs, aan CNBC.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld