NZD/USD: opluchting na sterke BBP gegevens van Nieuw-Zeeland

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 17, 2021
  • De NZD/USD crashte na het laatste rentebesluit van de Fed.
  • Het paar begon toen aan een herstel na de laatste BBP gegevens van Nieuw-Zeeland.
  • De economie van het land groeide in het eerste kwartaal met 1,6%.

Het NZD/USD paar daalde scherp na het laatste rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Vervolgens heeft het een deel van die winst teruggeschroefd na de relatief sterke BBP gegevens uit Nieuw-Zeeland. Het paar daalde naar 0.7042, wat dit jaar 3.75% onder het hoogste niveau was.

New Zealand dollar
Nieuw-Zeelandse dollar grafiek

Nieuw-Zeeland BBP en Fed

De grootste katalysator voor de NZD/USD was het rentebesluit van de Fed. Donderdag sloot de centrale bank haar vergadering af en liet het rente- en kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd. De rentetarieven bleven intact op een laagste punt van 0% tot 0,25%, terwijl het tempo van de activa-aankopen op 120 miljard dollar per maand bleef. Deze beslissing was in lijn met wat analisten van Wall Street verwachtten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het paar daalde scherp vanwege de begeleiding. Daarin gaf de bank aan dat ze in 2023 zou beginnen met het verhogen van de rente, eerder dan de vorige richtlijn. Er is ook een mogelijkheid dat de renteverhoging eerder zal komen, aangezien veel FOMC-leden renteverhogingen verwachten in het vierde kwartaal van 2022. Als zodanig duwde de agressieve Fed de Amerikaanse dollar hoger ten opzichte van de meeste valuta’s, terwijl de 10-jaars obligatierente steeg tot 1,50% .

De NZD/USD compenseerde een deel van de verliezen in de vroege sessie toen investeerders nadachten over de sterke BBP gegevens uit Nieuw-Zeeland. Uit de gegevens bleek dat de economie in het eerste kwartaal met 1,6% herstelde na een verzwakking van 1,0% in het voorgaande kwartaal. De economie groeide op jaarbasis met 2,4%, wat beter was dan de mediane schatting van 0,9%.

Het sterke herstel in Nieuw-Zeeland was te danken aan de heropening van het land in het eerste kwartaal en snellere consumentenbestedingen. Het bureau zei:

“Huishoudens gaven meer uit aan huisvesting, uit eten gaan en het kopen van grote ticketartikelen zoals meubels, audiovisuele apparatuur en motorvoertuigen. Dit hielp de groei in de detailhandel en accommodatie-industrie en de groothandel te ondersteunen.”

NZD/USD technische analyse

NZD/USD
NZD/USD technische analyse

De NZD/USD vertoonde de afgelopen weken een algemeen bearish trend. Door deze trend is het gedaald van een hoogtepunt van 0.7300 naar het nachtelijke dieptepunt van 0.7045. Het paar is ook onder het belangrijke steunniveau van 0.7133 gekomen, waar het eerder moeite had om onder het niveau te komen.

Bij nadere beschouwing blijkt ook dat het paar iets is teruggekeerd na de sterke BBP gegevens. Daarom zal de NZD/USD zich waarschijnlijk herstellen als de dollarrally afzwakt en vervolgens de neerwaartse trend hervatten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld