Dit is waarom Zuid-Afrika cryptocurrencies omarmt

By: Daniela Kirova
on jun 17, 2021
  • Zuid-Afrika positioneert zichzelf om de komende jaren een toename van cryptocurrency te omarmen.
  • Zuid-Afrika heeft al de meest geavanceerde financiële sector van het continent.
  • Het land erkent crypto’s al als een investering en belastbaar actief.

De kapitaalmarkt en financiële toezichthouders van Zuid-Afrika voorspellen landelijke groei in crypto-investeringen, waardoor het land officieel crypto-investerings- en handelswetten omarmt. Dit staat in schril contrast met het beleid in de meeste andere Afrikaanse landen, die erop gericht zijn crypto-handelstransacties te vermijden, meldt Quartz Africa.

Top Afrikaanse markten

Zuid-Afrika, Kenia en Nigeria behoren tot de beste markten om in cryptocurrencies te investeren en te handelen. Nigeria is het Afrikaanse land met het hoogste volume aan Bitcoin handel, alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar $ 99 miljoen, merkt QZ op. Kenia stond op de tweede plaats met $ 34,8 miljoen en Ghana werd derde met $ 27,4 miljoen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hoewel Zuid-Afrika op de vierde plaats staat met iets minder dan $ 26 miljoen, is het misschien beter gepositioneerd voor duurzame groei in vergelijking met zijn Afrikaanse buren. Dit komt doordat Zuid-Afrika beschikt over de meest geavanceerde financiële sector in de regio en de regering cryptocurrencies al heeft erkend als een investering en als een belastbaar actief, aldus het rapport.

Kenia en Nigeria houden bijvoorbeeld toezicht op een grotendeels ondergereguleerde markt voor cryptocurrencies. Mainstream-beurzen worden geconfronteerd met uitdagingen bij het afwikkelen van transacties waarbij banken betrokken zijn. Marktconcurrentie dwingt handelaren om ondergrondse handelsalternatieven te gebruiken. In een recensie deze maand merkte de VN op:

Gezien de constant veranderende aard van de cryptocurrency wereld, is een van de grootste risico’s het gebrek aan goede regelgeving. Regulering is precies wat de industrie het meest nodig heeft.

Een komende stijging in de handel in digitale activa

Zuid-Afrikaanse financiële experts voorspellen een stijging in cryptocurrency-handel, niet alleen in eigen land, maar over het hele continent. Zuid-Afrika spant zich in om de industrie te reguleren voor de snelle groei en om het toenemende aantal criminelen die losgeld eisen in cryptocurrency beter aan te pakken.

Nieuwe regelgeving ter bescherming tegen terrorismefinanciering en witwassen van geld zal betrekking hebben op zaken als klantonderzoek, identificatie en verificatie, het bewaren van transactie- en klantgegevens en het controleren op ongebruikelijke of verdachte activiteiten.

De South African Reserve Bank zal ook een rol spelen bij het monitoren van cryptocurrency activa en serviceproviders en zal volgens QZ uitkijken naar “grensoverschrijdende financiële stromen”. Banken en andere financiële instellingen zullen hun toekomstige blootstelling beperken “omdat het risico in de loop van de tijd kan overslaan” en zorgen voor financiële stabiliteit kunnen veroorzaken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld