USD/NOK stijgt na sterke detailhandelsverkopen in Noorwegen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 28, 2021
  • Het USD/NOK paar steeg licht na de laatste Noorse detailhandelsverkopen.
  • De detailhandelsverkopen stegen in mei van dit jaar met 5,8% op jaarbasis.
  • De focus verschuift naar de komende OPEC+ bijeenkomst over de olievoorziening.

Het USD/NOK paar steeg maandag licht, zelfs na de relatief sterke Noorse detailhandelsverkopen. De focus verschuift naar de aanstaande OPEC+ bijeenkomst en de Amerikaanse non-agrarische loonlijsten. Het handelt op 8,5083, wat ongeveer 0,67% boven het laagste niveau van vorige week is.

USD/NOK
USD/NOK prijsactie

Detailhandel in Noorwegen

Verwacht wordt dat de Noorse economie het goed zal blijven doen naarmate het land zijn vaccinatiecampagne opvoert en de olieprijzen stijgen. Uit maandag gepubliceerde gegevens blijkt dat de detailhandelsverkopen van het land in mei zijn gestegen. De totale omzet steeg met 5,8% op jaarbasis, na een stijging met 0,4% in de voorgaande maand.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zoals in de meeste Europese landen, was de grootste bijdrage de stevige verkoop van kleding toen mensen begonnen te reizen. Kleding- en meubelwinkels stegen terwijl supermarkten en e-commerce daalden. In totaal stegen de detailhandelsverkopen met 5,4% van mei 2020 tot mei 2021.

Andere economische gegevens uit Noorwegen waren relatief sterk. De PMI’s voor de industrie en de dienstensector zijn gestegen, terwijl de consumptie van huishoudens is gestegen. De Noorse inflatie is daarentegen iets afgenomen.

Analisten bij ING verwachten dat het USD/NOK paar zal reageren op de komende OPEC+ bijeenkomst. Daarin zullen de leiders beraadslagen over de te nemen maatregelen nu de prijs van ruwe olie is gestegen. Brent is gestegen tot meer dan $ 75, terwijl West Texas Intermediate (WTI) is gestegen tot $ 74. Sommige analisten verwachten dat de leden de productie met ongeveer 500.000 vaten per dag zullen verhogen.

De OPEC+ bijeenkomst is belangrijk voor de USD/NOK omdat Noorwegen een belangrijke exporteur van ruwe olie is. Het land exporteert meer dan 1,1 miljoen vaten per dag. Als zodanig doet de Noorse kroon het goed als de olieprijs stijgt. De ING analisten merkten op:

“We verwachten dat de EUR/NOK het jaar zal eindigen op 9,80 en dat NOK een van de weinige valuta’s zal zijn die winst maakt ten opzichte van de dollar, zelfs als de Fed wat scherper wordt.”

Het paar zal ook reageren op de laatste Amerikaanse niet-agrarische loonlijsten die op vrijdag zullen verschijnen. De cijfers zullen naar verwachting laten zien dat de economie in juni meer dan 200.000 banen heeft toegevoegd, terwijl het werkloosheidspercentage is gedaald tot 5,7%.

USD/NOK technische analyse

USD/NOK
USD/NOK technische grafiek

De USD/NOK is de afgelopen dagen flink gedaald. Het is verplaatst van 8.7177 naar de 8.5172 van vandaag. Op de 4-uur grafiek blijft het paar steken op de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). Het is ook iets boven de belangrijke steun die in blauw wordt weergegeven. Deze ondersteuning verbindt de hoogste niveaus in mei. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is ook opgeschoven van het overboughtniveau van 85 naar 50. Daarom kan het paar blijven dalen als bears zich richten op de volgende steun op 8.400.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld