Het laatste nieuws over het wereldwijde chiptekort: smartphones worden nu getroffen

By: Ruchi Gupta
on jul 29, 2021
  • De pandemie heeft industrieën die betrokken zijn bij de productie van chips gedwongen te sluiten.
  • Het wereldwijde chiptekort begint smartphonefabrikanten te raken.
  • Smartphone-reuzen hebben tot nu toe niet het knelpunt in het chiptekort gevoeld.

Chips voeden een meerderheid van elektronische gadgets en het wereldwijde tekort aan chips kan binnenkort problematisch worden voor de smartphone industrie. Volgens CNBC heeft een wereldwijd tekort aan het onderdeel en een sterke vraag naar elektronische gadgets, met name smartphones, ertoe geleid dat de vraag niet aan het aanbod voldoet.

Fabrikanten van smartphones zijn de voorkeursklanten van leveranciers van chips

In gesprek met CNBC, hoofdanalist bij CCS Insight, zei Ben Wood:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“De auto industrie draait niet op hetzelfde ritme als de smartphone industrie. Ze zagen de problemen langzamer dan de smartphonejongens.”

Terwijl autofabrikanten afhankelijk zijn van grotere, oudere chips, profiteren smartphonefabrikanten van de nieuwste processors. Bovendien worden er meer smartphones verkocht in vergelijking met auto’s, waardoor de eerste een voorkeursklant van leveranciers is.

Accenture’s wereldwijde leider in chips, Syed Alam, zei:

“Smartphone bedrijven hebben hun vraag naar chips niet verlaagd zoals de automobielsector deed toen ze een daling van de vraag naar auto’s verwachtten. Smartphone bedrijven profiteerden zelfs van de extra capaciteit die autobedrijven achterlieten, waardoor de autosector een chiptekort kreeg toen de vraag naar auto’s sneller toenam dan ze hadden verwacht.”

Semiconductors hebben echter zware concurrentie tegen de achtergrond van de openstelling van de autosector en andere industrieën. Het tekort heeft gevolgen voor smartphonefabrikanten.

De vraag naar smartphones daalde, met een omzetdaling van 12,5%, aldus Gartner. Nu landen de lockdowns opheffen, steeg de vraag naar smartphones echter en groeide de verkoop in het eerste kwartaal met 26%.

Beperkingen in het aanbod van silicium zullen de verkoop beïnvloeden

Apple Inc (NASDAQ: AAPL) CEO Tim Cook waarschuwde dat de leveringsbeperkingen van silicium de verkoop van zijn producten zouden beïnvloeden. Terwijl giganten als Apple Inc en Samsung (KRX: 005930) kunnen profiteren van onderhandelingsmacht, kunnen kleinere bedrijven worstelen met het aanbod.

Volgens rapporten zou de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung de volgende lancering van de Galaxy Note kunnen overslaan. Het bedrijf boekte echter een winstsprong van 54% in het tweede kwartaal op donderdag.

Consumenten zouden uiteindelijk meer geld kunnen uitgeven voor smartphones en de vraag naar geselecteerde modellen zou kunnen stijgen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld