Philip Morris verlengt de deadline om de Vectura deal te sluiten

By: Ruchi Gupta
on sep 16, 2021
  • Als alles op zijn plaats valt, zal Philip Morris een deal sluiten met Vectura.
  • Stemmen van gezondheidsgroepen die tegen de deal zijn, worden luider.
  • De overnameovereenkomst heeft een waarde van 1,1 miljard pond.

Te midden van groeiende bezorgdheid over de overname, wordt vernomen dat Philip Morris (NYSE: PM) de deadline voor de resterende belanghebbenden om hun aandelen op te geven heeft verlengd, waardoor de deal kan doorgaan. De vennootschap heeft de deadline voor het aanbieden van aandelen door houders verlengd tot 30 september.

Over de overname deal

Philip Morris maakt sigaretten. Vectura (LON: VEC), aan de andere kant, is een fabrikant van astma-inhalatoren. De aankondiging van de overname van Vectura door Philip Morris deed de wenkbrauwen fronsen. Volgens berichten in de media koopt Philip Morris de in Londen genoteerde fabrikant van inhalatoren als onderdeel van zijn langetermijndoel om rookvrije producten te ontwikkelen. Het bedrijf werkt ook aan een bredere organisatie voor gezondheidszorg en welzijn.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Aandeelhouders van Vectura hebben besloten afstand te doen van 165 pence per aandeel aangeboden door Philip Morris. Bijna 75% steunt de deal, die wordt gewaardeerd op 1,1 miljard pond.

Stemmen tegen de deal werden luider

Het idee viel echter niet in goede aarde bij gezondheidsgroepen die hun mening tegen de deal hebben geuit. Gezondheidsgroepen zoals de British Lung Foundation en Asthma UK hebben zich afgevraagd of het goed is voor een tabaksgroep om een bedrijf te bezitten dat gezondheidsoplossingen biedt voor het genezen van luchtwegaandoeningen veroorzaakt door het roken van sigaretten.

Sarah Woolnough, Chief Executive van British Lung Foundation en Asthma UK, is tegen de deal en zei:

“Er is nu een zeer reëel risico dat Vectura’s deal met grote tabak ertoe zal leiden dat de sigarettenindustrie ongepaste invloed uitoefent op het gezondheidsbeleid van het VK. We roepen de regering op zich te houden aan haar inzet voor het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake tabaksontmoediging om dit te voorkomen gebeurt.”

Ondertussen verklaarde Jacek Olczak, Chief Executive van Philip Morris, dat de overname van Vectura deel uitmaakt van de strategie om Philip Morris ‘Beyond Nicotine’ te brengen.

Hoewel Philip Morris de nodige wettelijke goedkeuringen voor de deal heeft gekregen, heeft het bedrijf nog niet de vereiste 75% van de aandelen ontvangen die nodig zijn om Vectura van de beurs te halen. Om de belanghebbenden van Vectura de tijd te geven om het voorstel te accepteren, heeft het sigarettenfabrikantbedrijf de deadline daarom verlengd tot 30 september.

Danni Hewson, financieel analist van AJ Bell, zei:

“Phillip Morris negeert de olifant niet; het zorgt ervoor dat we allemaal lang en goed kijken. Ongemak is goed, het heeft de neiging om verandering te brengen, maar er moet voor worden gezorgd dat de beloofde verandering komt en dat er geen omwegen zijn op de reis. “

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld